Zapaljenje mokraćne bešike

Zapaljenje mokraćne bešike

Zapaljenje mokraćne bešike javlja se često kod pasa i mačaka. Po toku može biti akutno i hronično. Oboljenje nastaje usled infekcije različitim bakterijama kao što su Proteus mirabilis, E. coli, Pseudomonas i neke Streptokoke, dok kod mačaka dolaze u obzir, pored pomenutih, i Stafilokoke. Infekcija može nastati hematogenim i limfogenim putem, zatim kao posledica različitih traumatskih oštećenja (uroliti, kateterizacija...). Predisponirajući faktori kod pasa su i osobina lovačkih pasmina da se rashlađuju u hladnoj vodi za vreme lova, sprečavanje (zadržavanje) oticanja mokraće kod dresiranih pasa ili nemara vlasnika ljubimaca koji žive u stanu i neredovno izvođenje napolje, zatim retencija mokraće kod raznih nervnih poremećaja (grč mokraćne bešike, paraliza detruzora), gde zbog dužeg zadržavanja mokraće dolazi do vrenja amonijaka i nadražaja mokraćne bešike.

SIMPTOMI

Kod AKUTNOG cistitisa opšte stanje može biti donekle poremećeno. Dolazi do povišenja telesne temperature, anoreksije, apatije, čestog zauzimanja stava za mokrenje, pojava grčeva praćenih bolom i stenjanjem i mokrenjem kap po kap. Pri palpaciji mokraćne bešike životinja reaguje opiranjem i cviljenjem jer je prisutan bol. Refleksno često dolazi i do grča bešike i retencije mokraće. Ova pojava je relativno česta kod mačaka.

Kod HRONIČNOG cistitisa klinička slika je slična akutnom. Uz pomenute simptome izražena je i anemija. Pri palpaciji zida mokraćne bešike ustanovljava se redovno pojava zadebljanja zida mokraćne bešike.

Za mokraćnu bešiku je veoma česta i pojava tumora. Srećom da zloćudni tumori poput sarkoma i karcinoma nisu česti, nego dominiraju uglavnom dobroćudni u vidu polipa, papiloma i fibroma. Polipi i papilomi se češće javljaju i imaju sklonost ka krvarenju. U početku nema nekih izrazitih simptoma, ali zato kasnije prelaze u perzistentnu intermitirajucu hematuriju.

U početku oboljenja mokraća je normalno kisela i kako bolest napreduje ona postaje alkalna. Kod retencije mokraće, usled prisustva amonijaka i problema koje on pravi, mokraća je tamna i neprijatnog mirisa. U mokraći su takođe prisutne i belančevine u visokom procentu, a u sedimentu mokraće se mogu naći i mnogi tubularni elementi i eritrociti, leukociti, pločasti epitel, mnoštvo bakterija, kristali različitog oblika... Kod tumoroznih procesa mokraća je zagasito-crvene boje.

TERAPIJA

Za uspešno saniranje bakterijske infekcije potrebno je urinokulturu podvrgnuti laboratorijskom pregledu i izolovati bakterije i ispitati osetljivost na antibiotike. U slučajevima da se ne izvrši bakteriološka pretraga primenjuju se antibiotici širokog spektra i sulfopreparati. Takođe treba voditi računa o tome da sve dok se ne normalizuje nalaz u mokraći, bez obzira na trenutno poboljšanje ne može se redukovati terapija. U akutnim slučajevima terapija traje 5-7 dana. Prerano prekidanje usled trenutnog poboljšanja lako može dovesti do recidiva ili hronične faze bolesti. Takođe je preporučljivo ispiranje mokraćne besike fiziološkim ili blagim rastvorima, a s obzirom na postojanje jakih tenezama treba aplikovati analgetske preparate i spazmolitike. Preporučljivo je i utopljavanje obolele regije.

* * *

Do sledeće objave, za sve što vas interesuje o zapaljenju mokraćne bešike ili uopšte o domaćim životinjama, ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com.

Foto: homesalive.ca, pethealthcare.co.za
DVM Miki Bojović

miki 2

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html