Članice EU moći će da zabrane GMO na svojoj teritoriji

Članice EU moći će da zabrane GMO na svojoj teritoriji

Evropski parlament podržao je plan da se članicama dozvoli da zabrane genetski modifikovane (GM) kulture na svojoj teritoriji, čak iako imaju dozvolu za gajenje u Evropskoj uniji. Time su uvećane šanse da proizvodnja GM useva u EU ostane ograničena a odluka o gajenju GM kultura biće na nacionalnim vladama. GM kulture se gaje ne velikim površinama u Severnoj i Južnoj Americi i Aziji. Evropa je međutim podeljena i većina zemalja, uključujući Francusku i Nemačku, ne podržava GM kulture dok je npr. Britanija za.

Prema prethodnom kompromisu ministara EU, postignutom ranije ove godine, zemlja koja želi da zabrani GM kulturu odobrenu za korišćenje širom EU morala je da pregovara sa relevantnim kompanijama.

Ta faza je međutim izbačena u planu koji je usvojen 11. novembra u odboru za životnu sredinu Parlamenta i članicama se dozvoljava da ograniče ili zabrane GM useve na svojoj tertitoriji zbog zaštite prirodne sredine.

Poslanici su istakli i da članice moraju da obezbede da GM usevi ne kontaminiraju druge kulture a posebnu pažnju treba usmeriti na sprečavanje prekogranične kontaminacije npr. uspostavljanjem "tampon zona" sa susednim zemljama.

"Glasanje je pokazalo da smo obezbedili široki konsensus između političkih grupa u Parlamentu o tom osetljivom pitanju", istakla je Frederika Rije (Frédérique Ries) iz liberalno-demokratske grupe (ALDE) koja je zadužena za zakonodavstvo o GMO u Parlamentu.

"Odobrenim merama obezbedićemo fleksibilnost članicama da ograniče i zabrane gajenje GMO ako žele. Istovremeno osiguravamo jasan proces dozvola za GMO na nivou EU, sa unapređenom zaštitom i ključnom ulogom Evropske agencije za brezbednost hrane, što je za nas važno", dodala je Rije.

Protivnici genetski modifikovanih kultura zadovoljni su glasanjem poslanika u Evropskom parlamentu.

"Poslanici su glasali za jačanje uloge članica ili regiona koji žele sami da odluče za ili protiv genetski modifikovanih organizama (GMO)", rekao je poslanik Zelenih Bart Stas (Staes) dodajući da "ne mora da znači ne" i da članice koje ne žele GM kulture "moraju da imaju zakonski okvir" za to.

Direktor Grinpisa (Greenpeace) za poljoprivrednu politiku EU Marko Kontijero (Marco Contiero) rekao je da je glasanjem evropskim zemljama dato "zakonom utemeljeno pravo da zabrane gajenje GM kultura na svojoj teritoriji a biotehnološkoj industriji otežano je obaranje takve zabrane na sudu".

Ishod glasanja u Parlamentu pozdravili su i poslanici levice dok su konzervativci protiv.

"Stav parlamenta o rizicima od gajenja GM useva može da nanese veliku štetu na nauci zasnovanim politikama. Oštro se protivimo predlozima i glasali smo protiv. I dalje ćemo biti protiv", rekla je poslanica konzervativaca Džuli Girling (Julie).

Evropska komisija saopštila je da je uverena da će zakon o GMO biti na snazi 2015. godine, pošto ga odobre Evropski parlament i članice.

Gajenje GM kultura godinama je sporno pitanje u Evropi. Ranije pokušaji da se postigne kompromis o tom pitanju propali su 2012, nakon što ministri EU nisu bili u stanju da se dogovore.

Do sada je EU odobrila komercijalnu proizvodnju samo dve GM kulture a jedna je kasnije blokirana na sudu. Tako je Monsantov GM kukuruz MON810 jedina GM kultura koja se gaji u Evropi a gaji se već deset godina u Španiji i Portugaliji.

Background

Nakon decenije pravnih bitaka o GMO, EU je u junu 2014. postigla sporazum kojim se članicama omogućava da ograniče ili zabrane GM kulture na svojoj teritoriji.

Novi predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) podržao je novi, sveobuhvatan zakonski okvir kojim se članicama daje zakonska osnova za odlučivanje o GMO, što su godinama tražile.

Za GMO u EU ključna su dva zakona - direktiva o dozvolama za GMO proizvode u EU i propis o upotrebi hrane i hraniva proizvedenih od GMO kultura koje su dozvoljene u EU.

Izvor: EurActiv.rs
Foto: Shutterstock.com 


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO od 31. maja 2014. godine ima novu, trajnu adresu. Ubuduće, aktuelnosti o GMO pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)   

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari