Za Srbiju bez GMO 110 gradova i opština

Za Srbiju bez GMO 110 gradova i opština

BEOGRAD - Deklaraciju protiv genetski modifikovanih organizama (GMO) do sada je usvojilo blizu 110 gradova i opština u Srbiji, izjavio je danas Tanjugu predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

"Nadamo se da će se u narednom periodu i veći broj opština priključiti pokretu za Srbiju bez GMO i da ćemo napraviti uniju gradova i opština koje su usvojile deklaraciju protiv GMO, kako bi se potom priključili evropskoj konferenciji regiona bez GMO", istakao je Ševarlić.

Poslednja u nizu opština koje su usvojile deklaraciju je Lebane, što je kako je naveo Ševarlić, izuzetno značajno jer ukazuje da se, i u jeku predizborne kampanje u kojoj nema izjašnjavanja političara o GMO, vodi računa o poljoprivredi koja je za nerazvijene opštine jedna od najznačajnijih delatnosti.

Postoje zahtevi većeg broja preostalih opština za dostavljanje teksta deklaracije protiv GMO, ali je izuzetno značajno da su i agrobiznis kompanije u Srbiji koje su društveno najodgovornije počele da promišljaju u kontekstu slogana "Srbija bez GMO", ukazao je Ševarlić.

On je rekao da je 25. februara počelo pakovanje probne serije proizvoda jedne renomirane prehrambene kompanije u Srbiji, na čijoj ambalaži će po prvi put biti istaknut zeleni znak sa tekstom "ne sadrži GMO", napomenuvši da ne može da još da otkrije o kojoj je kompaniji reč.

"To je izuzetno značajno i ja se nadam da će se na tu kompaniju koja će kroz nekoliko dana započeti svoju reklamnu kampanju, ugledati i ostale agrobiznis kompanije, jer je to jedina šansa Srbije ne samo za plasman na domaće tržište, već pre svega za izvoz", naveo je Ševarlić.

On je najavio da se u narednom periodu planira i kampanja kako bi što veći broj kompanija u Srbiji, koje inače imaju predispozicije ili već proizvode robu koja ne sadrži GMO, stavile tu oznaku na komercijalna pakovanja.

Ševarlić je na kraju kazao da je cena takvih proizvoda za oko 10 odsto veća nego kod konvencionalnih proizvoda bez takve oznake, ali i dodao da zdravlje nema cenu, pogotovo kada se radi o najmlađoj kategoriji stanovništva - deci, pa potrošači uvek iznađu mogućnosti da plate tu razliku.

Izvor: Tanjug
Foto: Beta/Miloš Miškov

Print Friendly and PDF

Komentara: 2

  • Боче
    09.06.2014

    Дајте неку листу општина које су усвојиле декларацију, како би смо знали да ли је наша општина усвојила исту и ако није да притиснемо општинаре да је усвоје.

  • ППНС
    09.06.2014

    Овде је списак декларација од 31. 1. до 27. 12. 2013, као и текст Декларација чији је аутор проф. Шеварлић: http://www.prviprvinaskali.com/clanci/gradoviopstine/gradovi-i-opstine-srbije-protiv-gmo.html. Хвала за јављање!

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html