Genetski rulet – igranje našim životima

Genetski rulet – igranje našim životima

Dokumentarni film "Genetski rulet" objašnjava šta je GMO, kako se pravi genetički modifikovana hrana i razmere štete


"Genetski rulet" je odličan dokumentarni film koji jednostavno objašnjava šta je genetski modifikovani organizam, odnosno kako se pravi genetski modifikovana hrana i koliko je GMO rasprostranjem u Americi i svetu i prisutan u hrani. Tu su i posledice genetskog inženjeringa.

Niko nema pravo da igra rulet sa genetskim integritetom života na Zemlji. Javnost veruje da je genetski inženjering egzaktna nauka. U stvari, to je nagađanje na mikroskopskom nivou.

Taj proces ubacivanja i kloniranje stvara veliku kolateralnu štetu. Može da dođe do na stotine ili hiljade mutacija u DNK i isto toliko gena može da promeni svoje nivoe izražavanja u biljci koja normalno funkcioniše. To stvara nepredviđena neželjena dejstva.

1996. godina GM soja i kukuruz su uvedeni u američku ishranu. Od tada su u porastu u SAD brojne bolesti sistema za varenje povezane sa stomačnim upalama.

1992-1996, FDA (Food and Drug Administration) - Uprava za hranu i lekove u SAD je tvrdila da je naučna zajednica uveliko saglasna da je GM hrana sigurna. Ali samo njihovo (FDA) naučna osoblje je bilo saglasno da je istina skroz suprotna tome.

Ova hrana ne može da bude bezbedna. Američka akademija je navela istraživanja na životinjama koje uzimanjem GM hrane pokazuju sterilitet, probleme sa imunitetom, ubrzano starenje, komplikacije sa holesterolom i insulinom, promene u jetri, bubrezima, slezini, organima za varenje i reprodukciju.

Kada imate moć da manipulišete celom strukturom evolucije, bilo bi neodgovorno za bilo kog naučnika, bez obzira koliko je mudar, da uzme tu moć i iskoristi je bez pravog uvažavanja posledica."

Mi smo zaista u dobu istorije kada nauka ne treba da uradi nešto samo zato sto to i može - Denis Kucinič, kongresmen iz Ohaja

Na kraju odgovornost pada na procenu naučnika. To sam ja. Ako se slažem, onda sam deo korupcije, a ako se ne slažem, otpustiće me. Odabrao sam ovo drugo - Čopra, bivši mikrobiolog autor "Zdravlja Kanade"

Džefri M. Smit - autor bestselera i reditelj, izvršni direktor Instituta za odgovornu tehnologiju

BIOGRAFIJA

Genetic Roulette -The Gamble of Our Lives
A film by Jeffrey M. Smith – Narrated by Lisa Oz

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari