Zaustavimo GM useve

Zaustavimo GM useve

Evropa se suočava sa novim talasom GM useva koji bi mogao drastično da promeni način na koji se proizvodi hranu u Evropi - uključujući sve rasprostranjenije prskanje pesticida. Ove GM usevi su nepotrebne, rizični i predstavljaju profit velikih multinacionalnih kompanija na račun male, održive poljoprivrede.

Ovaj devetominutni film predstavlja neke od opasnosti od GM useva. Poziva ljude širom Evrope i izvan nje da preduzmu mere da ih zaustave. Potrebna nam je hrana i poljoprivreda u budućnosti od koji će koristi lmati judi i planeta, a ne džepovi velikog biznisa. Moramo da prestanemo sa širenjem GM useva širom Evrope.

* * *

Evropi preti sve veća opasnost jer velike biotek-kompanije žele da proguraju gajenje novih GM useva.

Ovi GM usevi se tretiraju pesticidima raundap koji imaju razarajuće posledice...

"Kada prskaju useve, prskaju i ljude zbog čega postajemo bolesni".

"Zastrašujuće je to što sam pronašao iste deformitete kao kod dece rođene u Argentini..."

Uprkos tome, evropski vlastodršci će odobriti gajenje GM useva u Evropskoj Uniji. Trenutno, evropska polja su relativno bezbedna od GM useva. Međutim, milioni tona GMO se uvoze kao hraniva za životinje svake godine. Neki evropski farmeri strahuju da rezidue raundap pesticida u hranivima mogu izazvati probleme.

"Pošto je Danska mala država, uvozimo oko 1,7 miliona tona soje, koja je uglavnom GM".

"Kroz dugi niz godina, primetio sam da imamo na farmi mnoge urođene mane, deformisanu prasad. Imali smo 23 u prošlih godinu i po dana. To su deformiteti lobanje, kičme, jedno sa deformitetima reproduktivnih organa, jedno sa srcem potpuno nadutim od vode. Soja koju koristim za ishranu svinja dolazi iz Južne Amerike. Verujem iz Argentine..."

Prevod i obrada: Bogdan Cekić

PRODUKCIJA CORPORATE EUROPE OBSERVATORY
SAJT STOP THE CROPS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari