Glamočić: Neće biti dozvoljeno gajenje GMO

Glamočić: Neće biti dozvoljeno gajenje GMO

Bivši ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da se već duže vreme radi na zakonu o GMO proizvodima, jer postojeći propisi nisu usaglašen sa EU. On je istakao i da Evropska unija ima najrestriktivnije propise u pogledu GMO organizama.

"Srbija tu regulativu treba da uskladi zbog sebe, a stav Vlade Srbije je da neće biti dozvoljeno gajenje GMO organizama, niti da će biti dozvoljena njihova upotreba za ishranu ljudi", rekao je Glamočić u emisiji "Jedan na jedan" RTV-a.

Povodom problema vezanih za rast uvoza svinja sa tržišta EU i pad cena tovljenika na domaćem tržištu, on je kazao da je reč o pitanju koje se mora rešavati strateški i da su mere koje je Vlada donela u vezi sa otkupom tovljenika ipak kratkoročne. Međutim, kako je istakao, Srbija ipak više izvozi u EU, nego što uvozi iz Unije, i sve jednostrane mere mogle bi biti kontraproduktivne.

"Srbija ima pravo po Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju da donese određene mere u slučaju poremećaja na domaćem tržištu. I u tom pogledu mi smo neke mere doneli, a između ostalog i meru zabrane da se zamrznuto meso u našim prodavncima prodaje kao sveže. To više neće bit moguće", istakao je Glamočić.

Dodao je da ipak neće biti zabranjen uvoz zamrznutog mesa.

"Ne možemo donositi jednostrane odluke i na brzinu. Lako je postrožiti zakonsku regulativu, ali moramo biti obazrivi, jer bi to dovelo do porasta cena", kazao je on.

Najavio je i da bi u narednom periodu trebalo da se donese odluka o ukidanju vakcinacije protiv svinjske kuge, kako bi ovi proizvodi mogli da se izvoze preko zemalja EU, ali je za to, kako tvrdi, ipak potrebno određeno vreme, jer kod nas još postoje žarišta svinjske kuge.

Glamočić, koji je i direktor "dileveri junit" tima za poljoprivredu u Vladi Srbije, kazao je da je zadatak tog tima da pomogne misnistarstvima i drugim institucijama da postignu bolje rezultate. Dodao je da je to potvrđeno upravo na primeru donošenja mere o otkupu viškova tovljenika na domaćem tržištu, navodeći da je problem "brzo i efiaksno rešen" zahvaljujući tom timu koji je omogućio efikasniju koordinaciju među mnistarstvima.

A kad je reč o problemima vezanim za proizvodnju mleka, on je kazao da je to pitanje kompleksnije, jer bi povlačenjem određenih koraka mogla da se ugropzi konditirska industrija, ali poručio je da bi ipak naredne nedelje na nivou Vlade mogli biti učinjeni konkretni koraci u i u tom pogledu.

Glamočić je kazao i da će Nacionalna referentna laboratorija funkcionisati po drugačijem konceptu od onog koji je provobitno zamišljen, te da će zapravo imati ulogu koordinatora među svim ostalim laboratorijama u zemlji i različitim državnim institutima koji su akreditovani, a koji će biti inkorporini u Nacionalnu laboratoriju. Dodao je da su u tom pogledu neophodne i izmene Zakona o bezbednosti hrane, ali smatra da je realan rok da taj sistem zaživi kraj tekuće godine.

VIDEO - "Nije tajna da se na ovoj temi radi već duži period..." (o GMO od 19. minuta) 

Izvor: RTV

PPNS/DOKUMENTI/DOMAĆI IZVORI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • GMO ISKLJUČIVO NAŠA ODLUKA
  • DIMITRIJEVIĆ, POLJOPRIVREDNI FAKULTET NOVI SAD : PETROVIĆ, MONSANTO SRBIJA

Detaljnije

PPNS/O GMO/SRBIJA

glamocic nekada

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html