GMO - prvi od četiri najmrskija pojma u Srbiji

GMO - prvi od četiri najmrskija pojma u Srbiji

NAJOMRAŽENIJE REČI U SRBIJI
Samo mi ne pominji Hag i privatizaciju Telekoma!
 

GMO, NATO, Hag, privatizacija „Telekoma“, verovali ili ne, četiri su najomraženije reči u Srbiji, na čiji pomen se Srbi bukvalno naježe, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je za potrebe jedne državne institucije rađeno u septembru, a u koje je „Alo!“ imao uvid!

Ispitanici su, između ostalog, navodili koji su to pojmovi za njih najmanje omiljeni, odnosno najomraženiji, pa se ispostavilo da je na prvom mestu GMO - 90 odsto, zatim NATO - 87 odsto, Hag - 84 odsto i na kraju privatizacija „Telekoma“ - 76 odsto.

U ovom konsultovanju javnog mnjenja učestvovali su građani iz cele zemlje, a rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1.300 ljudi različite starosne dobi i stepena obrazovanja.

Komentarišući rezultate ove i više nego zanimljive studije, sociolog Ivan Živkov objašnjava da je takvim odgovorima ispitanika doprinelo to što su ta četiri termina jako zastupljena u medijima.

- Prvenstveno mislim na privatizaciju „Telekoma“, o tome se dosta priča. Za NATO i Hag takođe nisam iznenađen budući da se već godinama u Srbiji konstantno pominju, i to u negativnom kontekstu - objašnjava Živkov.

Goran Tomin, psiholog i psihoterapeut, kaže da rezultati ovog istraživanja realno oslikavaju mentalitet našeg naroda.

- Možda bi se na prvi pogled moglo zaključiti da se radi o četiri stvari koje su na neki način ugrožavajuće po integritet naroda, odnosno nacije. Takođe, još jedna zajednička linija koja bi mogla da se povuče kroz ova četiri pojma jeste - emocija. Kada je u pitanju GMO, kao što znamo, to su genetski modifikovani organizmi, odnosno hrana, a radi se o relativno novoj temi.

Kada je nešto novo i nepoznato, lako može doći do straha. Verujem da niko nije začuđen zbog čega se NATO našao na spisku najomraženijih pojmova. Samo naši najmlađi sugrađani nisu bili direktni svedoci bombardovanja, dakle, većina to pamti. Hag je pojam koji se vezuje ne toliko za direktno narušavanje integriteta i opasnost po narod, već kao takav predstavlja pretnju po identitet naroda - kaže Tomin i dodaje da privatizacija „Telekoma“ asocira na negativna iskustva koje je većina pojedinaca doživela na svojoj koži.

- Radi se, naravno, o rezultatima privatizacija mnogih državnih firmi i kompanija. Bez obzira na to da li su nacionalne kompanije - koje su, opet, s psihološkog aspekta, važne jer su ugrađene u kolektivni identitet - prodate domaćim ili stranim vlasnicima, doživljaj je sličan, a to je da nam je nešto otrgnuto, oteto, otkinuto. Anketa pokazuje da se i dalje bavimo opstankom - zaključuje naš sagovornik.

S njim je saglasan i sociolog Ratko Božović, koji ističe da je to posledica predrasuda, pogrešnih uverenja i neznanja.

- Kada se kaže, recimo, GMO, oni verovatno odmah pomisle da je to nešto što nije zdravo, nije dobro i što je automatski omraženo iako se o tome malo toga zna. Hag, s druge strane, doživljavaju kao mesto na kom im se narušava nacionalno dostojanstvo, mesto koje je satanizovano. Kada se kaže NATO, setiće se bombardovanja i zato su se te reči našle na listi najomraženijih - kaže Božović.

Četiri mrska pojma:

  • GMO 90 odsto
  • NATO 87 odsto
  • Hag 84 odsto
  • Privatizacija „Telekoma“ 76 odsto

Foto: Associated Press
Autor: J. Đondović
Izvor: Alo

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO 

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html