Novi dokazi protiv GMO: Ne možemo da kontrolišemo genetski mehanizam, mutacije mogu da budu kobne

Novi dokazi protiv GMO: Ne možemo da kontrolišemo genetski mehanizam, mutacije mogu da budu kobne

OSVRT NA SADRŽAJ

Nasledni sistem i njegov rad su izuzetno složeni i još mnoga otkrića predstoje, jer su znanja čoveka o ovom mikrokosmosu još uvek prilično oskudna. Genetičari u agronomiji to znaju, jer žive sa organizmima (biljke i životinje), posmatraju fenotipske promene, interakcije naslednog osnova i okolne sredine.

O tome da je rad genoma daleko složeniji nego što se pretpostavljalo govorio je i pionirski rad Barbare Meklintok, koja je radeći na genetici kukuruza ukazala na postojanje pokretnih genskih elemenata, još krajem 40-tih godina prošlog veka. Molekularnim genetičarima su trebale decenije da to shvate i prihvate.

Slično je i sa "saobraćajem" na relaciji genom - okolna sredina. Još daleke 2005. godine u časopisu "Arhiv za poljoprivredne nauke" (do raspada SFRJ, našem najuglednijem agrarnom naučnom časopisu) objavili smo rad: Genetički determinizam, transgena tehnologija i ekstranuklearni geni. Naknadno i drugi na engleskom, a iznet na 12. Međunarodnoj eko-konferenciji u Novom Sadu 2008. godine, koji se naslanja na ovaj rad iz 2005. godine. U tim radovima smo još tada ukazivali na to o čemu piše u članku koji je objavio "Sajens", inače veoma ugledan naučni časopis. Rad koji je tema ovog članka, ako se rezultati pokažu validnim u daljim istraživanjima, svakako će autore da učini poznatim i van naučnih krugova.

Prof. dr Miodrag Dimitrijević 
Katedra za genetiku i oplemenjivanje biljaka, Departman za ratarstvo i povrtarstvo, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu


* * * 

Novim naučnim otkrićem saznajemo da manipulacija DNK može stvoriti mutacije usled nepoznavanja kontrole genetskog mehanizma.

Bila su vremena kada je diktat nauke nalagao da je Zemlja ravna i da kad dođete do ivice možete jednostavno pasti. Što nauka nije videla, nije postojalo. Pa, prešli smo dug put od tada, ali arogancija je i dalje tu.

Što se u sektoru biotehnologije ne vidi prosto ne postoji, a što biotehnolozi tvrde da ne postoji može biti odgovorno za bezbroj današnjih bolesti.

Istraživački tim na čelu sa dr Džonom Stamatojanopulosom, vanrednim profesorom genomike i medicine na Univerzitetu u Vašingtonu, došao je do tog otkrića i objavio ga 13. decembra u časopisu "Sajens".

Od kada je genetski kod dešifrovan 1960. godine, naučnici su pretpostavljali da se koristi isključivo za ispisivanje informacija o proteinima. Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu su zapanjeni otkrićem da genomi koriste genetski kod za dva odvojena jezika. Jedan opisuje kako se prave proteini, drugi nalaže ćelijama kako da kontrolišu gene. Jedan jezik je ispisan povrh drugog, zbog čega je drugi jezik ostao skriven tako dugo.

"Više od 40 godina smo pretpostavljali da promene DNK koje utiču na genetski kod utiču samo na to kako se stvaraju proteini", rekao je Stamatojanopulos. "Sada znamo da je osnovna pretpostavka u čitanju ljudskog genoma previdela polovinu slike. Ova nova otkrića ističu da je DNK neverovatno moćan uređaj za skladištenje informacija, koji je priroda u potpunosti eksploatisala na neočekivane načine.“

"Činjenica da genetski kod može istovremeno da piše dve vrste informacija znači da mnoge promene DNK koje se pojavljuju na izmenjenoj proteinskoj sekvenci zapravo mogu prouzrokovati bolest remećenjem programa kontrole genetskog mehanizma ili čak oba mehanizma istovremeno", rekao je Stamatojanopulos.

Zagovornici biotehnologije rutinski omalovažavaju oponente kao zatucane, one kojima je Zemlja još ravna, kao ludiste i protivnike nauke. Dopustite da postavimo pitanje.

Ako Monsanto i biotehnološka industrija rade na osnovu zastarele teorije da "promene DNK utiču samo na genetski kod i njegov uticaj na to kako se stvaraju proteini", potpuno ignorišu polovinu slike i nedavno objavljene naučne zaključke da "genetski kod može istovremeno da piše dve vrste informacija" (što znači da "mnoge promene DNK koje se pojavljuju na izmenjenoj proteinskoj sekvenci zapravo mogu prouzrokovati bolest remećenjem programa kontrole genetskog mehanizma ili čak oba mehanizma istovremeno") - šta to govori o pseudo-nauci koja kaže da su genetski modifikovani organizmi savršeno bezbedni kao hrana?

Promovisanje ove zavodljive, a suštinski pogrešne ideologije, pokazuje totalno neuvažavanje celokupnog naučnog procesa, a posledice manipulacije DNK govore da su Monsanto i biotehnološka industrija krajnje neodgovorni zastupnici pogleda "svet je ploča".

Profesor Džoe Kamins, u vezi sa ovim novim informacijama i mutacijama na usevima uzrokovanim kriminalno neodgovornom manipulacijom DNK, kaže sledeće:

"Rad treba da zakuca ekser na kovčeg GM useva. Moj poslednji članak u ISIS-u ističe da svi komercijalni GM usevi sadrže bakterijske gene koji moraju imati promenjen kod da bi se produkovali u biljkama. Međutim, kada su usevi odobreni od USDA, oni su radili sigurnosne testove na proteinima gena u bakterijama, a ne proteinima useva, zato što je lakše pročistiti proteine iz bakterijskih kultura.

Moj članak je istakao da transgeni GM usevi imaju ono što se naziva sinonimnom mutacijom tako da su lanci amino-kiselina isti u bakterijama i usevima, ali mutacije čine da se proteini drugačije uvijaju u transgenim proteinima. Za tu vrstu defekta je poznato da izaziva defekte kod ljudi i životinja.

Rad je uzbudljiv stoga što ističe da sinonimne mutacije mogu prouzrokovati da se GM proteini mogu razlikovati od bakterijskih proteina i da državna regulatorna tela nikada nisu obavila adekvatne sigurnosne testove GM useva.

Ne možete imati i jedno i drugo. Ne možete optužiti one koji su protiv neodgovorne upotrebe novonastalih tehnologija da su protiv nauke, kada sami ignorišete nezgodne naučne činjenice koje pokazuju da je ono što činite opasno. Ne možete jednostavno birati u šta ćete verovati samo zato što je to zgodno i puniće vam uvek sve deblju kesu. Ono što odlučite da zanemarite MOŽE vas povrediti.

Jedini prihvatljiv odgovor na ove nove informacije je da se smesta zaustavi genetski inženjering hrane. Potpuno i bez izuzetka.

Izvori: Vestinet, Magacin

This copy is for your personal, non-commercial use only
 

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Sekula
    24.08.2014

    Nasi seljaci i pored zabrane seju GMO. Kada ce poilcija poceti da radi svoj posao i da kaznjava te ljude, da spaljuje useve i da zatvara organizatore, krijumcare i dobavljace tog semena? Zasto mi placamo porez? Da bi decaci obuceni u plavo mogli od mojih para da kupuju lepa i moderna oklopljena kola, nove uniforme i oruzje, i da vode na letovanje svoju decu? A sta mi imamo od toga?

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html