Otkrivalica - GMO (Biologija, VIII razred)

Otkrivalica - GMO (Biologija, VIII razred)

Lobistički pritisci, da promenimo Zakon o genetski modifikovanim organizmima (GMO), postaju gotovo neizdrživi. Više niko ne zna šta je sledeće na listi uslova koje Srbija mora da ispuni na putu ka Evropskoj uniji, čega sve moramo da se odreknemo i šta sve treba da prihvatamo ne bismo li se približili EU ili nekoj drugoj organizaciji bez koje je, opet, nemoguć ulazak u porodicu tih zemalja. Duplo vezivanje.

Ovih dana, gotovo orkestrirano, Srbiji se u medijima skreće pažnja da što pre treba da ukine zakon kojim se zabranjuje gajenje i trgovina proizvodima GMO. Na to nas, opet izokola podsećaju, prinuđavaju pravila Svetske trgovinske organizacije po kojima ništa u svetu prometa ne može da bude zabranjeno, pa ni GMO. A to moramo da prihvatimo, jer je članstvo u STO uslov za EU i otvaranje, navodno, poglavlja 30. Dakle – nema nam izbora.

Je li baš sve tako?

Ima, međutim, primera na koje možemo da se ugledamo. Mađarska je, recimo, članica EU koja je ustavom zabranila prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima i posebnim zakonom sprečila uzgoj GMO na svojoj teritoriji. Koliko država Mađarska može da bude dosledna dokazala je i time što je zabranila čak i naučna istraživanja o GMO. Čak 19 zemalja Evropske unije pokazalo je ignorantski odnos prema prodoru GMO time što su zabranili uzgoj ovih useva na svojoj teritoriji. Rusija je bez obzira na sva pravila STO u potpunosti zabranila čak i promet GMO, koji je sveto pismo za STO.

Švajcarska, na primer, stalno odlaže odluku o GMO štiteći se potrebom istraživanja njihovih svojstava. Bilo je predloga da i Srbija pokuša da stavi zabranu na donošenje bilo kakve odluke o GMO, makar na deset godina, međutim niko se ozbiljnije nije bavio ovim predlogom.

Jasno je da nijedna zemlja nije dovoljno jaka da se samostalno suprotstavi lobiju koji protežira GMO preko Atlantika. Međutim, očigledno je da GM kompanije polako gube plodno tle u Evropi. Lobisti, međutim, ne miruju. Danas za nas nema EU zbog GMO, a sutra, što da ne, ako prethodno ne uđemo u NATO.

A koliko su daleko stigli pokušaji da se GMO „odomaći” u Srbiji, zemlji uglavnom zdrave hrane i poljoprivrede, dokazuju skandalozna objašnjenja u radnoj svesci za biologiju za osmi razred osnovne škole u kojoj se u „rubrici” „Otkrivalica” vrlo slikovito objašnjava šta je to GMO, koje su njegove prednosti i osobine. U poslednjoj rečenici stoji da su kukuruz, soja, uljana repica i pamuk danas sto odsto genetski modifikovani. To je, kažu stručnjaci, potpuna neistina, ali će za đake to biti jedina istina. U radnoj svesci iz biologije drugog izdavača za osmake ima ukrštenica, a jedno od pitanja je da napišu skraćenicu za genetski modifikovane proizvode. Bilo bi zanimljivo otkriti ko je dozvolio da ovakvo štivo stigne u đačke klupe u Srbiji.

Jelica Antelj
Izvor: Politika


PPNS/M. M. ŠEVARLIĆ

NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI
 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO 

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html