Prof. Dimitrijević: Moguća opasnost - neciljni geni u humanom genomu

Prof. Dimitrijević: Moguća opasnost - neciljni geni u humanom genomu

POVODOM PONOVNOG OBJAVLJIVANJA SERALINIJEVOG ISTRAŽIVANJA

Seralinijev tim je ponovo objavio rad o GMO, koji je bio prethodno povučen od strane urednika Valasa Hejsa, koji je autoru objasnio da se rad povlači zbog toga što rezultati, mada nisu netačni, ne daju osnov za jasan i čvrst zaključak [http://www.foodpolitics.com/wp-content/uploads/Letter_AWHayes_Seralini.pdf].

Mada, objektivno, neke od primedbi su verodostojne, posebno one koje se odnose na postavku eksperimenta i način obrade podataka, ipak su se oko ovog rada pleli veoma čudni događaji. Više od tri decenije sam u poslu, ali ne pamtim da je, u bilo kom naučnom časopisu, a ne u Elzevirovom „Fud end hemikl toksikolodži“ (sa IF 3.215 !!!), neki rad koji je prošao recenziju i objavljen, kasnije – POVUČEN od strane urednika, zbog "naknadne pameti"!? Dobro je znano da kada se rad objavi tj. kada ga recenzenti PREPORUČE za objavljivanje, a urednik i uredništvo PRIHVATE i objave, da time svi oni – pored autora - staju iza tog rada!

Rad je urađen metodološki naučno priznato, sadrži sve što naučni rad treba da ima, a sad što se nekome rezultat ne sviđa, to naučnu javnost ne treba da zanima. Ako neko želi da Seralinijeve rezultate podvrgne sumnji, jedini prihvatljiv način je da sam postavi eksperimente (iste ili slične), dobije različite rezultate i to objavi u visoko kotiranom naučnom časopisu sa recenzujom! Sve što se dešava van ovoga je senzacionalizam i za naučnu javnost nerelevantno.

Dobro je što je Seralini sa svojim timom ponovo objavio rad, koji je povučen. Časopis „Envajrmental sajnsis džrnal“ [ranije poznat kao „Umweltwissenschaften und Schadstoff-Forschung (UWSF)“] je, kao i „Fud end hemikl toksikolodži“, časopis sa recenzijom i izlazi samo u elektronskoj formi. Slabije je kategorizovan od prethodno pomenutog jer nema impact factor, tj. naučnu kategorizaciju, mada je to „oupn akses džrnal“ iza koga stoji, takođe, ugledni izdavač „Springer“.

Koliko sam, na brzinu, uporedio ovaj „novi“ rad, sa onim „starim“, koji je povučen, postoje određene, ali ne suštinske, razlike. Posebno je zanimljiv iskaz u zaključku „povučenog“ rada „Other mutagenic and metabolic effects of the edible GMO cannot be excluded. This will be the subject of future studies, including transgene and glyphosate presence in rat tissues.“, koji se ponavlja – malo izmenjen – u ponovo objavljenom radu „Other mutagenic and metabolic effects of the edible GMO cannot be excluded. This will be the subject of future studies, including analyses of transgene, G and other R residue presence in rat tissues.“. Ovo znači da su oni našli elemente transgena u tkivu pacova! Što dalje znači da su našli indicije, te 2010. godine, da postoji direktan uticaj ishrane na nivou nukleinskih kiselina (naslednog materijala), što su posle dve godine (2012) objavili kao rezultat svog ekperimenta Zhang, L. rt al. (2012). Exogenous plant MIR168a specifically targets mammalian LDLRAP1: evidence of cross-kingdom regulation by microRNA. Cell Res. 22(1):107-26. doi: 10.1038/cr.2011.158.

To dalje znači da se ne radi samo o štetnim efektima ostataka glifosata, već i o mogućim štetnim efektima delova naslednog materijala biljne hrane, uključujući eventualno i transgen, koji su se „ugradili u ljudski organizam“. Ako se, u biljnom naslednom materijalu prenešenom u ljudski organizam, nalaze delovi transgena, onda je moguć i uticaj delova himernog gena (genske konstrukcije), uključujući i agresivni viralni promoter, koji može da pokrene neciljne gene u humanom genomu i izazove fenotipske promene – tumore (nekontrolisanu ćelijsku deobu), različite degenerativne promene itd...

Videćemo kako će sve ovo dalje da se razvija, jer su ovi rezultati očigledno shvaćeni daleko ozbiljnije od strane zastupnika GMO, nego slični radovi ruskih autora objavljeni par godina ranije...

Za portal PPNS
prof. dr Miodrag Dimitrijević


PREPORUKA ČLANAKA


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO dobio je novu, trajnu adresu. Ubuduće, sve aktuelnosti pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html