Seme kontrolisano, sorte registrovane

Seme kontrolisano, sorte registrovane

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je 23. maja 2014. godine uputilo apel svim društveno-odgovornim organizacijama koje se bave prometom semena da, ukoliko su u mogućnosti, doniraju seme ranih grupa kukuruza i soje radi pomoći, za potrebe ponovne setve u poplavljenim područjima. Apelu ministarstva odazvalo se deset kompanija koje su izrazile spremnost da doniraju seme hibrida - sorti ranih grupa kukuruza i soje.

U pružanju pomoći ugroženim područjima u vidu semenske robe, učestvovale su kompanije koje se bave prometom semena kukuruza u Republici Srbiji, i to: Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad; Institut za kukuruz, Zemun Polje, MK SEEDS doo Novi Sad (hibridi kukuruza Dekalb -Monsanto), Limagrain doo, Syngenta doo, Raifajzen Agro doo, BC Hibridi, Chemical Agrosava doo, Delta Agrar (hibridi kukuruza Pioneer), Delta Generali (hibridi kukuruza Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad i Pioneer).

Kompanije su za donaciju ponudila seme kukuruza i soje koje je zatečeno na zalihama i za koje je dozvoljen promet u Republici Srbiji u skladu sa zakonskom regulativom. Svi hibridi su upisani u Registar sorti poljoprivrednog bilja i seme odgovara propisanim normama kvaliteta. Važno je napomenuti da je svo seme koje je donirano i podeljeno poljoprivrednim proizvođačima sa poplavljenih područja prošlo inspekcijske kontrole nadležnih institucija. Sve sorte su upisane u Registar poljoprivrednog bilja. Sve odredbe važećeg Zakona o GMO se poštuju i primenjuju u potpunosti, bez obzira da li se radi o humanitarnoj pomoći ili redovnom uvozu i prometu.

Ukupno je do sada, u periodu od 12. do 18. juna tekuće godine, podeljeno semena za presejavanje za 14.357 hektara (od toga kukuruza 13.383 hektara i soje 974 hektara).

Izvor: mpzzs.gov.rs 

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • xajdyk
    22.06.2014

    Hvala bogu da su drzavne institucije uradile nesto 100% ispravno i korisno za drustveni sistem uopste to nisam video od 1990 god.SUgestija mislim da se svi vi proizvodjaci zajedno sa gradjanima svojih zemalja treba da se udruzite i nastupate zajedno za lobiranje u smislu da se zabrani GMO uopste,to znaci da nema ni 0.01 % GMO u zitaricama.Udruzuvanje i podrzavanje svih organizacija koje se bore za zdravu zivotnu sredinu bio bih pravi bum na vlade i korumpirane politicare koji su odavno prestali da se brinu za dobrobit svoga naroda i zemlje i poceli da se brinu za strane konporacije i firme..Samo zajedno nastupanje i zajednicki pritisci mogu nesto da promene na bolje i sacuvaju sve ljude na ovim prostorima zajedno sa biljkama i zivotinjama i vodama.Zato vas molim da pokrenete plan za ujedinjenje!Za to nije potreban novac,potrebna je samo SVEST svih nas,za ocuvanjem prirodne sredine onakva kakva jeste.Jer kao svesna bica na ovoj planeti koju zovemo majka imamo veliku odgovornost prema njoj da joj ne nanosimo nikakvu stetu i da se ne mesamo u njene prirodne procese i zakone ona trazi samo malo pozitivne paznje a daje nam mnogo za uzvrat.Inace onako kako se mi ophodimo prema prirodi tako se ona ophodi prema nama to je nepisani zakon,dokaza za sve ovo ima na svakom koraku samo je pitanje dali neko ima Svest da to sve primeti.Treba osvestiti ljude da shvate da ne mogu sve stvari u zivotu da shvataju zdravo za gotovo i da je vreme da se probude u suprotnom nam dolazi istrebljenje sopstvene vrste.Kao prvo poremeticemo prirodne procese do te granice da nece vise biti samoodrzivi a samim tim ugrozicemo nas opstanak ovde.Drugu zemlju sem ove nemamo koliko je ona zdrava toliko smo zdravi i mi.Izvinjavam se sako sam previse duboko usao u tematiku i nadam se da ce neko bar procitati ovo....

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html