Skrining završen, još zakon o GMO

Skrining završen, još zakon o GMO

U Briselu je okončan završni deo skrininga o poglavlju koje se odnosi na poljoprivredu. Srbija gotovo sasvim uskladila svoje propise sa evropskim.

"U Evropskoj komisiji su nam rekli da je steepen usklađenosti veoma zadovoljavajući", rekao je državni sekretar resornog ministarstva Danilo Golubović nakon završetk bilateralnog skrininga o poglavlju 12 pregovaračkog procesa pristupanja EU.

On je ukazao da je ovo jedno od najzahtevnijih poglavlja jer uključuje elemente koje se tiču mnogih drugih resora, kao što su unutrašnja i spoljna trgovina, zaštita životne sredine i bezbednost potrošača.

"Zato je ovaj skrining trajao pet dana i tek danas smog a završili", rekao je on.

Golubović je objasnio da je među zakonima koje treba izmeniti da bi se uskladili sa evropskim standardima i onaj koji se tiče genetski izmenjenih organizama (GMO) čiji je promet trenutno sasvim zabranjen u Srbiji.

"To je bila jedna od tema o kojoj smo razgovarali i konstatovali smo da tu nismo sasvim usklađeni", rekao je on i dodao da je svestan da je javnost veoma osetljiva kada je reč o GMO.

"Koz medije cirkuliše mnogo informacija o GMO koje uopšte nisu tačne, a reč je o pitanju koje bi iz sfere politike trebalo prebaciti na ekspertski nivo", ukazao je Golubović i dodao da Srbija tu ima dosta manevarskog prostora jer u EU ne postoji jedinstvena regulative za GMO.

Izvor: Tanjug


PPNS/O GMO/Dokumenti

THE FUNDAMENTAL LAW OF HUNGARY - USTAV MAĐARSKE

Član 20.

(1) Svako ima pravo na fizičko i mentalno zdravlje.

(2) Mađarska će promovisati ostvarivanje prava navedenih u stavu (1) obezbeđujući da njena poljoprivreda ostane bez ijednog genetički modifikovanog organizma, omogućavajući pristup zdravoj hrani i vodi za piće, upravljajući industrijskom bezbednošću.

Ustav je osnovni zakon države, pravna norma najvišeg nivoa u Mađarskoj. Sadrži najvažnije propise koji se odnose na strukturu i funkcionisanje države. Pošto je Ustav najviša norma, u Mađarskoj ne može da se donese zakon koji stoji u suprotnosti sa njegovim sadržajem. Ustav je temelj mađarskog pravnog sistema. Ovaj ustav i zakonska regulativa su obavezujući za sva lica.

* * *

ZAKON O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA - REPUBLIKA SRBIJA

Član 2.

Nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalnesvrhe na teritoriji Republike Srbije.

Član 5

Odredbe ovog zakona ne primenjuju se na genetički modifikovanmikroorganizam, kao i na proizvod od GMO koji nije LMO, ako su oni namenjeni za medicinsku upotrebu i ako je njihova upotreba u celini regulisana drugim propisima.

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html