U Ministarstvu tvrde: U Srbiji se ne koristi GMO soja

U Ministarstvu tvrde: U Srbiji se ne koristi GMO soja

U Srbiji se ne koristi genetski modifikovana soja i građani mogu slobodno da konzumiraju soju koju kupuju u našoj zemlji, izjavio je rukovodilac grupe za zaštitu biljnih sorti i biološku sigurnost Ministarstva poljoprivrede Jovan Vujović.

"Zaista nema razloga za paniku, realnost je potpuno drugačija. Ministarstvo poljoprivrede u potpunosti sprovodi odredbe Zakona o genetički modifikovanim organizimima, po kojem je zabranjena proizvodnja i promet takvih organizama u Srbiji", rekao je Vujović za Pink odgovarajući na pitanje kako komentariše tvrdnje pojedinih medija da ima razloga za brigu po pitanju soje.

Vujović je poručio da građani mogu biti mirni pošto konzumiraju soju koja nije genetski modifikovana.

On je istakao da se sprovode mere i ispekcijski nadzor na poljoprivrednim površinama i granici gde fitosantirana i veterinarska inspekcija kontrolišu sve pošiljke, tako da je kontrola višestruka.

Vujović je dodao da je tačno da u svakoj zemlji postoje ilegalni tokovi, kao i da se država na različite načine bori sa njima.

"Takve parcele ne mogu da se sakriju, prošle godine otkriveno 70"

On je naglasio da na svim parcelama postoji kontrola, kao i da je prošle godine izvršena kontrola na 1.803 sumnjive parcele na teritoriji južnobačkog, zapadnobačkog, sremskog, kolubarskog i beogradskog okruga i da je samo na 70 parcela potvrđeno da se uzgaja GMO soja.

"Od ukupne proizvodnje soje u Srbiji, koja je od 180.000 do 200.000 hekatar - ovo su promili", istakao je Vujović dodajući da je reč o malim poljoprivrednim proizvođačima i parcelama koja nisu veće površine od hektara.

On je kazao da fitosanitarna inspekcija češlja teren i da takve parcele ne mogu da se sakriju.

Kako objašnjava, otkupljivači soje moraju da imaju autorizovane uzorkivače koji proveravauju soju i ona ne može nikako legalno da se nađe u prometu.

Ako neki poljoprivredni proizvođač i uspe da sakrije takvu parcelu, on ne može da je ponudi otkupljivačima već se ona najčešće koristi unutar tog gazdinstva kao hrana za stoku.

Izvor: Tanjug

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html