Upoznavanje sa GMO semenom kukuruza

Upoznavanje sa GMO semenom kukuruza

Beograd - Stručnjaci iz Vojvodine posetiće Slovačku, kako bi se upoznali s propisima u oblasti proizvodnje genetski modifikovanih kultura i semena.

To su se dogovorili vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić i državni sekretar slovačkog Ministarstva poljoprivrede Štefan Adam.

Kako je saopštio Pokrajinki sekretarijat za informisanje, na sastanku u Vladi Vojvodine zaključeno je da je to jedno od pitanja koje u Srbiji tek treba da bude rešeno u skladu s propisima EU i s potrebama zaštite najkvalitetnije izvozne ponude Srbije, kakva je kukuruz i njegovo seme.

Ješić je u razgovoru sa slovačkom poljoprivrednom delegacijom istakao važnost izvoza kukuruza i semenskog kukuruza, jer Srbija na tom polju beleži izvanredne rezultate.

"Vojvodina ima poseban interes kada se radi o poljoprivredi, jer je izvoz poljoprivrednih proizvoda jedan od najvažnijih za čitavu našu ekonomiju. Od partnera iz Vlade Slovačke očekujemo i pomoć i podršku u procesu evrointegracija, jer se pred našom zemljom nalazi čitav niz važnih odluka i poslova", rekao je Ješić.

Dodao je da je oblast poljoprivrede od posebne važnosti jer postoji niz pitanja koja su izuzetno važna kako bi izvoz vojvodjanskih poljoprivrednih kultura i hrane bio najvišeg kvaliteta.

"Uz ubrzanje saradnje u oblasti evropskih integracija, sa ovom zemljom moramo ostvariti mnogo bolju ekonomsku saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede, za koju postoje i resursi i mogućnosti", rekao je Ješić.

Na današnjem sastanku dogovoren i nastup poljoprivrednika i agrobiznisa dve zemlje na poljoprivrednim sajmovima u Nitri i Novom Sadu, a najavljeno je i da će Slovačka biti zemlja partner na novosadskom Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu 2016. godine.

U delegaciji iz Slovačke bio je i ambasador ove zemlje u Beogradu Jan Varšo, kao i generalni direktor sekcije biljne i životinjske proizvodnje Jan Vajs i generalni direktor sekcije šumarstva i prerade drveta Jan Mizerak.

Izvor: Beta

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html