Uvoz GMO uslov za EU?

Uvoz GMO uslov za EU?

Srbija je protekle godine napravila krupne korake u približavanju Evropskoj uniji, još samo nekoliko njih je deli od toliko željenog prijema. Međutim, pod uslovima koje moramo da ispunimo je usvajanje novog zakona o GMO.

Što znači da Srbija može da zabrani uzgoj, ali ne i promet genetski modifikovanih proizvoda. Pošto su zemlje EU članice Svetske trgovinske organizacije, one ne mogu da uvedu zabranu prometa GMO proizvoda. Tako bi i Srbija eventualnim ulaskom u EU bila u obavezi da proguta ovaj vruć krompir.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić smatra da Srbija ne sme da prihvati takav jedan zakon.

- Zakon bi trebalo pooštriti, zabraniti i najmanje prisustvo GMO, jer ako seme ima i jedan promil GMO, to znači da postoji neka semenka koja je genetički modifikovana - ističe Ševarlić.

Kako kaže, posebno zabrinjavajuće je što GM kompanije ne dozvoljavaju obeležavanje na deklaracijama takve robe, pa potrošači nisu upoznati sa onim šta jedu.

- Eksperimenti sa GMO rađeni su na pacovima, a ne na ljudima. Rezultati dosad dobijeni su veoma zabrinjavajući... Ne moramo da prihvatimo promet GMO sve do momenta pristupa STO... E sad, na Vladi i parlamentu je da donesu odluku. Mislim da možemo da imamo samo štetu po poljoprivredu, a ne možemo imati ništa dobro po industriju - smatra profesor.

Sa Ševarlićevim stavom slaže se i agroekonomski analitičar Milan Prostran.

- Treba odlučno da se suprotstavimo tom zakonu. Neka se molekularni biolozi bave štetnim stranama po zdravlje, o tome ne bih govorio, ali se bojim da bi uvoz GMO doveo do zatvaranja mnogih naših instituta koji se bave poljoprivredom i gubitak radnih mesta... Kada bi mi rekli da ćemo postati članica za godinu dana, možda bih i razmislio. Ne moramo da trčimo pred rudu. Od 2000. se kroz zakone suprotstavljamo GMO, ne treba ni sada da prihvatimo. Zakon čak treba pooštriti, uvesti kaznene odredbe za one koji ga ne poštuju i ilegalno se bave proizvodnjom - smatra on.

U Rusiji promet GMO terorizam!

Ruska Federacija je jedina zemlja koja je pristupila Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ali je i uvela zabranu uvoza i prometa GMO i proizvoda od GMO. Rusija čak pokušava da promet GMO podvede pod zakon o terorizmu.

Nije na dnevnom redu

- Srbija ima zakon koji reguliše pitanje GMO. Izrada novog zakona trenutno nije na dnevnom redu ministarstva. Kada bude, i ako bude na dnevnom redu, u njegovu izradu će zasigurno biti uključena stručna i građanska javnost, pri čemu će zdravstvena bezbednost stanovništva biti apsolutno prioritet - stoji u dopisu Ministarstva poljoprivrede.

Autor: J. Jokanović
Izvor: alo.rs


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

 • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
 • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
 • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO 

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


Print Friendly and PDF

Komentara: 1

 • Селена
  15.11.2015

  NAROD MORA TOG MAHNITOG DA SKLONI SA MESTA NA KOJE GA NIJE NI POSTAVIO SVOJOM IZBORNOM VOLJOM, ako to ne uradimo, onda smi i sami mahniti. Treba uništiti RTS i slične slinavce koji ne prenose istinu. BUJOŠEVIĆ - direktor RTS, najavljuje već uveliko namete obaveznog plaćanja takse RTS-u, te kule laži! Pošto ništa pametno ne da RTS-u da radi, verovatno su mu džepovi šuplji, pa su velike pare koje je dosad dobio iscurele, pa mu trebaju nove! I, eto, setio se kao i njegov vođe: SVE od naroda uzima a ništa mu dobro i lepo ne daje!

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html