Banane Bila Gejtsa

Banane Bila Gejtsa

Million dece godišnje oslepi ili umre zbog nedostatka vitamina A, u zemljama sa tropskom klimom. Osnivač Majkrosofta Bil Gejts, investira u genetski modifikovane Banane, koje bi mogle da reše taj Problem na duže staze!

Mala ali moćna: 100g banane pokriva 20 odsto dnevnih potreba za kalijumom, jedan odsto kalcijuma, 12 odsto magnezijuma i 16 odsto vitamina C. Međutim, problem je u tome što jedva sadrže vitamin A.
Nedostatak vitamina A nije problem u zapadnim zemljama. Ali zato je uzrok smrti i do 700 000 dece godišnje u zemljama jugoistočne Azije i siromašnijim regionima subsaharske Afrike. Najmanje 300 000 dece godišnje oslepi zbog nedostatka tog vitamina. Protom prolaze kroz užasne muke, moraju da trpe strahovite bolove, jer im se oči suše, inficiraju, zagnoje.

Još jedan projekat Bila Gejtsa za Afriku

Osnivač Majkrosofta i jedan najbogatijih ljudi na svetu, Bil Gejts, odlučio je da stavi tačku na ovu muku. Kako? Sa genetski modifikovanim bananama!

Banane su - pored pirinča - tradicionalna hrana u Africi i jugoistočnoj Aziji. Problem je u tome što nijedna od ove dve namirnice nije bogata vitaminom A. Ljudskom organizmu ovaj vitamin je neophodan zato što jača moć vida i ceo naš imuni sistem, ima važnu ulogu u rastu i formiranju novih ćelija i čuva naša kožu i sluzokožu.

Počinju testovi u SAD

Dobrovoljci u SAD će uskoro šest nedelja testirati genetski modifikovane banane koje sadrže više beta i alfa karotina od konvencionalnih banana. Karotini su najvažnije forme vitamina A u biljkama.

Banane spolja izgledaju isto kao normalne banane. Jedino im je „meso“ - zahvaljujući velikoj količini vitamina A – svetlo narandžasto.

Zajedno sa profesorom Džejmsom Dejlom i njegovim timom na Tehničkom univerzitetu u Kvinslendu, Fondacija Bil i Melinda Gejts razvila je genetski modifikovane banane. Testovi na miševima su bili uspešni.

Cilj je da se nivo vitamina A u banani podgine na 20 mikrograma po gramu. To bi značajno poboljšalo zdravlje potrošača, rekao je Dejl u saopštenju na sajtu univerziteta.

Krajem 2014. godine, testovi će biti završeni u Sjedinjenim Državama. Ukoliko budu uspešni, banane će se gajiti u Ugandi. Projekat bi mogao da počne 2020. Dejl smatra da je realno očekivati da će - ukoliko se banane budu uspešno gajile u Ugandi - i druge zemlje, kao što su Ruanda, Kenija, Tanzanija i Demokratska Republika Kongo ubrzo potom slediti taj primer.

Autor Dijana Roščić
Izvor: dw.de

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari