Sindženta suočena sa desetinama tužbi zbog GM semena

Sindženta suočena sa desetinama tužbi zbog GM semena

Sve je počelo puštanjem GM semena kukuruza ove kompanije za koje Kina nije dozvolila uvoz


Agrohemijski gigant Sindženta se suočava sa rastućim brojem tužbi koje su u vezi sa puštanjem GM kukuruza čiji uvoz Kina nije dozvolila, čime su gubici farmera procenjeni na najmanje milijardu dolara.

Više od 50 tužbi je podneto u 11 saveznih država, vodećih po proizvodnji kukuruza, uključujući Ajovu, Misuri i Nebrasku, a stotine novih tužbi se sprema. Neke tužbe farmera su podnete od strane individualnih proizvođača, a neke su udružene tužbe iza kojih stoje stotine proizvođača.

Savezni sud koji upravlja komplikovanim tužbama velikog broja oštećenih je zakazao saslušanje za 4. decembar u Čarlstonu (Južna Karolina), kako bi odlučio gde će razmatrati slučajeve. Najverovatnije će to biti u Ajovi ili Ilinoisu, sudeći po izjavama Rika Paula, advokata koji predstavlja 13 farmera koji su podneli tužbe saveznom sudu u Ajovi.

Spor se bazira na Sindžentinoj prodaji hibridnog kukuruza naziva "agrisure viptera", koji je genetički izmenjen da sadrži protein koji ubija štetočine kukuruza, kao što su razne vrste gusenica. Ministarstvo poljoprivrede SAD je odobrilo upotrebu ovog kukuruza 2010. godine, pa je Sindženta je počela sa prodajom 2011. godine.

"Praksa bioteh industrije je bila do sada takva da kompanije koje rade na stvaranju novog GM useva sačekaju da veliki trgovinski partneri dobiju dozvole za nove proizvode pre nego što prošire prodaju", izjavio je Paul. Ali Kina, rastući uvoznik američkog kukuruza, koja odbija da kupi GM useve koji nisu testirani, nije dozvolila uvoz viptere.

Kina je otkrila da je kukuruz sa vipterinim osobinama bio u nekoliko pošiljki iz novembra 2013. godine i u februaru je počela sa odbacivanjem američkog kukuruza. Odbila je više od 130 miliona bušela do kraja oktobra, sudeći po tužbama (1 bušel = 25,4 kilograma kukuruza, prim. prev.).

Procenjeno je da štete prevazilaze jednu milijardu dolara u zadnjih devet meseci tržišne godine, zaključno sa 31. avgustom, prema Nacionalnoj asocijaciji žitarica i hraniva (National Grain and Feed Association), trgovinske grupe za žitarice.

Izvozi američkog kukuruza su se smanjili za 85% ove godine u poređenju sa 2013. i to je izazvalo pad cena kukuruza, prema 13 tužbi koje su predate Saveznom sudu u De Moinu u Ajovi.

"Gubitak velikih kupaca američkog kukuruza, kao što je Kina, što je posledica kontaminacije vipterom, imao je neočekivani i koban efekat na američko tržište kukuruza", izjavio je farmer iz Ajove Vard Graham u svojoj tužbi.

Graham, četrdesetsedmogodišnjak koji obrađuje 700 jutara soje i kukuruza (1 jutro = 0.405 hektara, prim. prev.) je izjavio da veruje da je uticaj ogroman. "Čak i za male farmere, kao što sam ja, kada su ova tržišta potisnuta na ovaj način zbog zabrane izvoza, štete su ogromne", izjavio je za Asošijeted pres.

Sindžentin zastupnik je izjavio da je pravo američkih farmera da koriste najnovije tehnologije kako bi povećali svoje profite i da to pravo ne treba da bude zavisno od dozvola drugih zemalja.

"Sindženta veruje da su tužbe neosnovane i zalaže se za pravo uzgajivača da imaju pristup odobrenim novim tehnologijama koje mogu da povećaju njihovu produktivnost i profitabilnost", izjavio je predstavnik Pol Majnhart. Rekao je da je kompanija u potpunosti u skladu sa regulatornim i zakonskim zahtevima koji se tiču novih semena.

U tužbama se nastoji da se farmerima kompenzuju štete od navodno izgubljenog tržišta i izgubljeni dodatni novac, čime bi se kaznila Sindženta. Budući da dosta faktora utiče na cene kukuruza, advokati koji zastupaju farmere moraju da dokažu do kog nivoa je kukuruz sa osobinama viptere doprineo obaranju cena kukuruza.

Graham je izjavio da se nada da će zakonske akcije dovesti do novog presedana, "koji će obezbediti obavezno pribavljanja dozvole za izvoz pre puštanja ovih stvari kod famera i u lanac ishrane."

Prevod: Bogdan Cekić
Izvor: thonline.com
Foto: reuters.com

PPNS/O GMO/SVET: MONSANTO U SAD MORA DA PLATI MILIONSKU ODŠTETU FARMERIMA

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)  

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html