Convivium Musicum ’19: Beogradski Madrigalisti

Convivium Musicum ’19: Beogradski Madrigalisti

Sedmi koncert sezone Convivium Musicum ’19 posvećen je vokalnoj muzici. Svečanu salu Prve kragujevačke gimnazije u subotu 30. novembra od 20 časova ispuniće glasovi jednog od najuglednijih domaćih amaterskih vokalnih ansambala - hora Beogradski Madrigalisti. Ulaz je slobodan. Hor Beogradski Madrigalisti je osnovan 1951. godine na inicijativu dirigenta Milana Bajšanskog, sa ciljem negovanja i izvođenja pre svega madrigala, moteta, renesansne i barokne muzike i duhovnih kompozicija. Tokom šezdeset osam godina postojanja, ovaj vokalni ansambl je zabeležio mnogobrojne nastupe u zemlji i inostranstvu, kao i zapažena učešća na raznim festivalima i takmičenjima. Hor se može pohvaliti time što je prvi u našoj zemlji 1966. godine koncertno izveo Liturgiju Stevana Mokranjca, kao i činjenicom da je održao koncert pravoslavne muzike u Crkvi Svetog Petra u Rimu pred papom Pavlom VI. Srpska pravoslavna crkva je odlikovala hor Ordenom Svetog Save za izuzetne zasluge u negovanju srpske duhovne muzike. Ansambl trenutno broji oko četrdeset članova, a dirigent je maestro Aleksandar Brujić.

Madrigalisti će, uz soliste Maju Janušić - sopran, Natašu Rašić - mecosopran i Anu Rašković - orgulje, pred kragujevačkom publikom izvesti sledeći program:

  • B. Donato (B. Donato, 1530-1603): O dolce vita mia
  • F. Acajolo (F. Azzaiolo, XVI vek): Quando la sera
  • L. Marencio (L. Marenzio, 1553-1599): Zefiro torna
  • O. di Lasso (O. di Lasso, 1532-1594): Io ti vorria contar la pena mia
  • S’io ti vedess’una sol volt’il giorno: Matona mia cara
  • A. Vilar (A. Willaert, 1490-1562): Madonna mia fa
  • A. Vivaldi (A. Vivaldi, 1678-1741): Gloria RV 589Beogradski Madrigalisti
je jedan od najuglednijih amaterskih vokalnih ansambala u Srbiji. Osnovan je 1951. godine. Osnivač i dirigent Milan Bajšanski formirao je novi horski ansambl koji je negovao novu vrstu muzike. Pre svega su tu madrigali, moteti, renesansna i barokna muzika engleskih, francuskih, italijanskih i nemačkih majstora, duhovne kompozicije domaćih i stranih autora, nacionalni repertoar, ali i savremene kompozicije i njihova moderna stremljenja.

Na repertoaru su dela S. Mokranjca, I. Bajića, V. Simića, J. Marinkovića, od domaćih, ali i dela Bortnjanskog, Arhangelskog, O. di Lasa, Palestrine, Mocarta, Gunoa i mnogih drugih stranih kompozitora.

Ovaj vokalni ansambl je prvi od domaćih horova koncertno izveo Liturgiju Stevana Mokranjca, kako kod nas davne 1966. godine, tako i van naše zemlje (Moskva, 1972). Takođe, ovo je jedini srpski hor koji je imao čast da održi koncert pravoslavne muzike u Crkvi Svetog Petra u Rimu pred papom Pavlom VI (1970). Na osnovu međudržavne saradnje SSSR i SFRJ, Beogradski Madrigalisti su, u organizaciji Goskoncerta, 1972. godine održali koncerte u Lenjingradu, Viljnusu, Moskvi i Tbilisiju. Godine 1982. su bili u Moskvi, Talinu, Tartu i Lenjingradu a 1987. u Kijevu, Rigi, Viljnusu, Kaunasu i Moskvi.

Među osvojenim priznanjima se posebno ističu prve nagrade u Arecu, Langolenu, Peruđi, Bratislavi i Brnu.

Hor je u poslednje vreme učestvovao na festivalima i takmičenjima u Veneciji Venezia in Musica, Rimu Musica sacra a Roma, Velsu Llangollen International Musical Eisteddfod, Bugarskoj Internacionalni festival Sv. Atanas Veliki. U proteklih deset godina, ansambl je učestvovao na međunarodnim festivalima u Pragu, Rimu, Veneciji, Riva del Garda, Budimpešta, a 2016. godine je osvojio drugo mesto u natpevavanju horova na Mokranjčevim danima u Negotinu.

Za izuzetne zasluge u negovanju srpske duhovne muzike Srpska pravoslavna crkva, odlikovala je Hor Madrigaliste Ordenom svetog Save 1991. godine.

Tokom dugogodišnjeg rada, horom su dirigovali: Milan Bajšanski, Dimitrije Stefanović, Svetolik Pašćan, Vojislav Ilić, Dušan Miladinović, Vladimir Milić, Aleksandar Spasić, Aleksandar Vujić i drugi.

Hor u ovom trenutku broji oko četrdesetak članova, a dirigent hora je maestro Aleksandar Brujić, inače zaposlen kao docent na FMU u Beogradu.

Realizaciju koncerta su podržali naši dugogodišnji saradnici. Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji ovog projekta obezbeđivanjem dela sredstava za njegovo sufinansiranje. Podršku manifestaciji su pružili i Filološko-umetnički fakultet, Muzička škola dr Miloje Milojević, Muzički centar Kragujevac, Muzička omladina Kragujevac, portal Prviprvinaskali.com i drugi prijatelji. 

Ljubica Gužvić 

BEOGRADSKI MADRIGALISTI SAJT, FB PROFIL
CONVIVIUM MUSICUM SAJTFB STRANATVITERINSTAGRAMJUTJUB 

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html