Knez Mihajlov konak: Izložba ’Nebeski lovci’

Knez Mihajlov konak: Izložba ’Nebeski lovci’

Izložba "Nebeski lovci" otvorena je u Knez Mihajlovom konaku 19. septembra i traje do 17. oktobra. Autori izložbe su dr Daliborka Stanković i mr Marko Raković.

Osnovna ideja izložbe je da se istakne značaj ptica grabljivica za prirodu i da se publika na naučno-popularan način upozna sa ovim vrhunskim predatorima. Namenjena je publici svih uzrasta i nivoa obrazovanja.

S obzirom da se ptice grabljivice nalaze na vrhu lanaca ishrane i u današnje vreme predstavljaju jednu od najugroženijih grupa ptica, cilj izložbe je da se na jednostavan i lako dostupan način predstavi čudesni svet ptica grabljivica, njihov značaj i uloga u prirodi.

Organizatori izložbe su Prirodnjački muzej iz Beograda i Narodni muzej iz Kragujevac.

Nebeski lovci

POZIV ORGANIZATORA

Da li ste spremni za nastavak izložbe o dinosaurusima? Ovaj put ćemo vam pokazati njihove direktne potomke: ptice grabljivice.

Izložba "Nebeski lovci" je posvećena pticama grabljivicama sa našeg područja. Ptice grabljivice predstavljaju simbol brzine, spretnosti i uzvišenosti i zbog toga su oduvek korišćene kao simboli vladara, država i nacija. Dvoglavi beli orao je korišćen na grbovima naše sredenjevekovne vlastele (Nemanjića i Lazarevića), pa do današnjih dana - na državnom grbu Srbije.

Na izložbi su predstavljeni eksponati ptica grabljivica, iz zbirke Prirodnjačkog muzeja, među kojima su: beloglavi sup, orao bradan, orao belorepan, crni lešinar, suri orao, orao krstaš, orao kliktaš, orao zmijar, gaćasti mišar, jasteb, kobac, sivi soko, stepski soko, krški soko, soko lastavičar, vetruška, eja močvarica, eja livadarka, riđa i crna lunja, bela kanja i dr.

Izložba prikazuje raznovrsnost ptica grabljivica Srbije, a posebno njihov značaj u prirodi, status u životnoj zajednici i stepen ugroženosti. Prikazani su i eksponati iščezlih vrsta, kao i onih koje su u opasnosti od iščezavanja u prirodi (orao krstaš, riđa lunja, kratkoprsti kobac i dr), a posebno su interesantni zbog svoje istorijske i naučne vrednosti. Na izložbi su prikazane i vrste koje se izdvajaju po svojoj ekskluzivnosti putem prvog izlaganja, ili po svojim dimenzijama (orao belorepan, beloglavi sup).

Danas ptice grabljivice predstavljaju jednu od najugroženijih grupa, i njihovo posmatranje u prirodi predstavlja retku privilegiju. Osnovni cilj izložbe je da se predstavi čudesan svet ove grupe ptica i istakne njihov značaj u prirodi, kao i da se publika na naučno - popularan način upozna sa njihovim načinom života, ishranom, razmnožavanjem, migratornim kretanjima, životnim staništima i dr.

Izložba je namenjena širokoj publici svih uzrasta i nivoa obrazovanja, zaštitarima prirode, lovcima, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima fakulteta i viših škola.

 

Dva dana ranije isti organizatori su priredili predavanje i anketiranje o percepciji vrsta velikih zveri (medved, vuk i ris), koje Prirodnjački muzej u Beogradu sprovodi za potrebe Republike Srbije, a u saradnji sa Svetskom organizacijom za prirodu (WWF). 

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html