Kragujevčanka donela nagradu Nacionalnoj geografiji

Kragujevčanka donela nagradu Nacionalnoj geografiji

Kragujevčanka Marija Đoković autor je foto-eseja o rudarkama u Srbiji koji je srpskom izdanju časopisa "Nacionalna geografija" (NGS) doneo nagradu za najbolju lokalnu produkciju (Best edit) u martu ove godine, a u konkurenciji svih međunarodnih redakcija ovog magazina (ima ih 40).

Serijal dokumentarnih fotografija "Rudarke" Marijin je master rad na Fakultetu dramskih umetnosti. Ovo je bio njen prvi angažman za NGS, a posetiocima portala PPNS prenosi utiske - KAKO JE BILO pri stvaranju fotografija koje je potrajalo šest meseci.

Đoković: Iskustvo rada na fotografijama bilo je veoma naporno u smislu organizacije, ali i neobično važno za mene u profesionalnom i privatnom smislu. Putovala sam sama, ali zahvaljujući tim divnim i gostoljubivim ljudima nikada nisam bila usamljena. Želim da verujem da sam ovim fotografijama učinila nešto pozitivno za njih i uspela da se dotaknem jedne ozbiljne društvene teme, ali na vedriji način, koji bi nam svima ostavio osećaj nade.

U galeriji portala PPNS možete da se upoznate sa delom foto-radova i vedrim, dostojanstvenim junakinjama koje je Marija snimila, a autorka nam ih predstavlja i u par rečenica.

Đoković: Rudarke su obrazovane, rade kao inženjerke, geolozi, nadzornice... Poput svojih muških kolega obavljaju poslove u svim prostorima u okviru rudnika, premda ne učestvuju u teškom fizičkom radu. Fotografije su koncipirane kao njihovi portreti u radnom okruženju, koje je toliko surovo i grubo da je sama pojava žene izrazit kontrast. Fotografije su nastale u Boru, Senjskom Rudniku, Resavici i u rudniku na planini Rudnik kod Gornjeg Milanovca.

Marija je u rodnom gradu završila Prvu kragujevačku gimnaziju. Diplomirala je 2014. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za filmsku i televizijsku kameru.

Prvom samostalnom izložbom "Karaševci", takođe serijom fotografija, Marija se predstavila u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u februaru prošle godine. Radove takođe možete da pogledate u e-"galerijskom prostoru" portala PPNS.

Radila je kao zvanični fotograf TV-serije "Čizmaši" (RTS) u režiji Dejana Zečevića.

Dobitnik je nagrade povodom 50 godina postojanja Dvorane kulturnog centra Beograda za kratki eksperimentalno-dokumentarni film "Pogled iz mraka".


GALERIJE PPNS 

MARIJA ĐOKOVIĆ INSTAGRAM


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html