Pravo barokno veče u Kragujevcu

Pravo barokno veče u Kragujevcu

U okviru ovogodišnje koncertne sezone Convivium musicum, kragujevačka publika je imala priliku da uživa u sinoćnjem nastupu kamernog orkestra Camerata Academica iz Novog Sada. Koncert je održan u sali Prve kragujevačke gimnazije, u kojoj su posetioci prisustvovali pravoj baroknoj večeri.

Na programu su najpre bila dva dela Vivaldija (Koncert za gudače RV 151 i Sinfonija br. 2 RV 146), nakon čega je usledio Cipolijev Elevazione. U Bahovom Koncertu za violinu i orkestar u d-molu solista je bio priznati violinista Miroslav Pavlović, koji je rođen u Kragujevcu. Koncertnu karijeru započinje kao učenik škole u Ćupriji, a od 1997. je koncertmajstor Beogradske filharmonije sa kojom ostvaruje veliki broj solo nastupa. Sarađivao je sa mnogim velikim dirigentskim imenima poput Zubin Mehte, Julijana Rahlina i dr. Najpre je radio kao profesor u muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu, a kasnije i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trajne snimke ostvaruje za Naksos, RTS, RTV Ljubljana, RAI i mnoge druge. Nastup kamernog orkestra Camerata Academica završen je Bahovim Trećim Brandenburškim koncertom.

Publika je u prepunoj sali Prve kragujevačke gimnazije, kroz međusobnu razmenu energije sa izvođačima, imala priliku da bude deo zajedničkog "projekta" koji je pokrenuo mnoštvo najrazličitijih osećaja - od radosti, preko uzbuđenja, do potpunog muka. Sugestivan i nadahnut zvuk gudača stopio se u jedinstvenu ideju, a samo izvođenje pomenutih baroknih kompozicija ponudilo je izazovnu kombinaciju kako tehničkih zahteva, tako i dubokih unutrašnjih uzbuđenja. Jedinstvena interpretacija sa usklađenim odnosima unutar ansambla, kao i specifična zamisao koja se prenosila na auditorijum, bili su povod za buran aplauz publike koja je ispunila salu Prve kragujevačke gimnazije.

Inače, novosadski kamerni ansambl Camerata Academica nastao je još početkom devedesetih godina pod rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge. Iako su članovi ansambla nizali uspehe nastupajući širom bivše Jugoslavije, kao i u inostranstvu, zbog loše situacije u zemlji prestaju sa radom krajem 1999. godine. Sastav je revitalizovan 2007. godine na inicijativu violončeliste Marka Miletića, pod čijim umetničkim rukovodstvom ansambl nastavlja da ostvaruje brojne zapažene nastupe.

GALERIJA PPNS 

Foto: Miloš Dašić (Filum)
Autori teksta: Milica Milović, Dušan Lukić (Filum) 

PROGRAM SEZONE

PRVI PRVI NA SKALI Konvivium muzikum 16-17 insert 

CAMERATA ACADEMICANS SAJT, FB STRANA 
CONVIVIUM MUSICUM SAJTFB STRANAJUTJUB 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html