Projekat Kragujevca i Rijeke za bolju dijagnostiku kovida-19

Projekat Kragujevca i Rijeke za bolju dijagnostiku kovida-19

Projekat "Upotreba metoda veštačke inteligencije i mašinskog učenja na smanjenje efekata kovida-19 - Covidai" predstavljen je u ponedeljak 27. jula u parku rektorata Univerziteta u Kragujevcu.

Koristeći nove IT tehnologije, veštačku inteligenciju (AI) i mašinsko učenje (ML), projekat Covidai će pomoći u borbi i smanjenju efekata pandemije virusa korona sakupljanjem medicinskih podataka sa ciljem bolje dijagnostike, saopštio je Univerzitet.

O ovom projektu govorili su rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović i prof. dr Zlatan Car sa Univerziteta u Rijeci.

Projekat podrazumeva zajedničko razvijanje modela za predviđanje širenja virusa kovid-19 na Univerzitetu u Kragujevcu i Univerzitetu u Rijeci, dok će Klinički centar u Rijeci imati ulogu u formiranju baze podataka i pružanju kliničke podrške. Prilikom implementacije projekta, komunikacija sa ustanovama javnog zdravlja Centralno evropske inicijative biće od ključnog značaja, kako bi se modeli što bolje prilagodili krajnjim korisnicima, stoji u saopštenju.

Širenje korona virusa okupiralo je pažnju svetskog stanovništva. Pravilno modeliranje širenja virusa od izuzetnog je značaja za predviđanje njegovog uticaja.

Dok uobičajeno, statističko modeliranje obezbeđuje zadovoljavajuće modele, ono ipak ne razume kompleksnost unutar prikupljenih podataka. Metodi veštačke inteligencije se prilagođavaju i oblikuju prema podacima, omogućavajući prikupljanje informacija koje nije moguće prikupiti uobičajenim putem. Upotrebom procena dobijenih putem algoritama veštačke inteligencije, zdravstveni radnici će moći da se opredele za uspešnije strategije u borbi sa virusom kovid-19.

Cilj ovog projekta je pronalaženje optimalnog regresionog modela za procenjivanje širenja virusa kovid-19, kroz tri dimenzije: broj zaraženih pacijenata, broj preminulih pacijenata i broj oporavljenih pacijenata.

Krajnji cilj projekta je stvaranje prediktivnih modela, kao i određivanje kvaliteta modela dobijenih različitim tehnikama u pokušaju ne samo da se modelira širenje virusa kovid-19, već da se utvrde najbolje moguće tehnike modeliranja veštačkom inteligencijom, koje će se koristiti u budućim predviđanjima širenja epidemije. Ovi modeli će biti od presudnog značaja u slučaju širenja pandemije za sve zainteresovane strane, kao što su nacionalne zdravstvene ustanove, bolnice, epidemiolozi, itd.

Projekat se realizuje od 6. jula do 31. decembra 2020. godine, uz pomoć odobrenog budžeta od 38.000 evra koji je obezbedila Centralna evropska inicijativa. 

Prilog RTKUNIVERZITET U KRAGUJEVCU SAJT, FB STRANA, INSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

 • PROF. ĐUKANOVIĆ: TREBA RAZUMNO PRIHVATITI REALNOST; MI ĆEMO POBEDITI VIRUS, TREBA BITI SMIREN I UPORAN, ZAJEDNO RADITI
 • DR VESNA JOKOVIĆ: KAKO SAM POBEDILA KORONU
 • PROF. JANKOVIĆ: PRISTUP U LEČENJU MORA BITI INDIVIDUALAN - TO VAŽI I ZA BOLESNIKE SA KOVID-19
 • TELEFONSKA LINIJA 19833 - BESPLATNA PSIHOTERAPIJSKA POMOĆ TOKOM PANDEMIJE
 • PRIRODNJAČKI MUZEJ: NEPRIMERENI STRAH OD VIDRE!SPREČAVANJE NOVIH EPIDEMIJA OČUVANJEM NAŠEG PRIRODNOG OKRUŽENJA
 • SPREČAVANJE NOVIH EPIDEMIJA OČUVANJEM NAŠEG PRIRODNOG OKRUŽENJA

DETALJNIJE OVDE

 • VOJSKA FORMIRALA KOVID-BOLNICA NA ŠUMADIJA SAJMU (FOTO, VIDEO)
 • UREDBE O MERAMA ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI KOVID-19 (16. JUL 2020)
 • PODACI O EPIDEMIJI NISU NAMERNO SKRIVANI - U NAJVEĆOJ MERI SU ’PRAVI’; POSTOJE PODACI SAMO ZA VLADU, NE I ZA JAVNOST

DETALJNIJE OVDE

 • DR GLIGIĆ: NIJE ISKLJUČENA BORBA 2-3 GODINE - VIRUS VEROVATNO MUTIRA, NEMAMO SOPSTVENA ISTRAŽIVANJA, NE MOŽEMO DA TVRDIMO
 • POREĐENJE VIRUSA KORONA (2020) I GRIPA (2002-2018)
 • COVID19.RS, 13. 7. 2020. (17:30): ’STATISTIČKI PODACI O KORONA VIRUSU’; ’ZARAŽENO U DANU’
 • DONET PRAVILNIK O PREVENTIVNIM MERAMA ZA BEZBEDAN I ZDRAV RAD

DETALJNIJE OVDE

 • UDRUŽENJA I MEDIJI ZAHTEVAJU OD BATUTA DOSTAVU PODATAKA IZ BAZE KOVID-19
 • DR DELIĆ: OČEKIVALI SMO SVEOBUHVATNIJE MERE, SVELE SE NA LOKALNE
 • ĆALE, OVO JE ZA TEBE!
 • SAZDANOVIĆ: ŠIRENJE VIRUSA KORONA U KRAGUJEVCU ’POSLEDICA BEZUMNE RAZULARENOSTI GRAĐANA’

DETALJNIJE OVDE


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html