U Kragujevcu uveliko traje Frka

U Kragujevcu uveliko traje Frka

Ovog avgusta u Kragujevcu na maloj sceni Knjaževsko-srpskog teatra održava se druga po redu letnja filmska radionica - Frka.

Frka je zamišljena kao projekat koji će okupiti ljude različitih uzrasta i profila zainteresovanih za filmsko stvaralaštvo, pružiti im teorijska i praktična znanja i omogućiti im da se oprobaju u ekranizovanju svojih ideja i priča.

Prve nedelje radionice polaznici su učili o nastanku pokretnih slika i istoriji filma kroz dvadeseti vek. Pričom o pionirima kinematografije, domaćim i stranim klasicima kao i analizama određenih filmova, rukovodilac radionice i reditelj Gordan Matić je učesnike uveo u svet filma i pripremio za ono što ih u okviru Frke očekuje.

Palicu je zatim preuzela dramaturg Dunja Petrović koja je govorila o nastanku i razvoju scenarija, građenju likova i elementima filmske priče. Već drugog dana polaznici su počeli da iznose njihove ideje, koje će narednih dana preko priča doći do oblika gotovih scenarija po kojima će u okviru radionice biti snimljeni kratkometražni filmovi.

FB ALBUM

O samom rukovanju kamerom, kadriranju i stvaranju filmske atmosfere na svojim predavanjima pričao je direktor fotografije Dušan Ivanović, a tada su svi učesnici imali prilike da se i sami oprobaju sa profesionalnom opremom i snime po koji kadar.

O produkciji, budžetiranju, organizaciji snimanja i ostalim procesima predavanje je održao producent Vladimir Vasiljević.

Ovogodišnja Frka ima polaznike različitih starosnih dobi i interesovanja, od srednjoškolaca rešenih da upišu neku filmsku akademiju do odraslih ljudi koji žele da nauče nešto više o filmu. Podeljeni su u pet grupa u okviru kojih će svako imati ulogu u stvaranju svojih kratkometražnih filmova – dakle svaka grupa će imati svog reditelja, scenaristu, producenta, snimatelja, montažera i tonca.

U nastavku radionice slede predavanja Nataše Pantić o montaži, Slobodana Mihajlovića o zvuku, a režiju će predavati Bojan Vuletić, reditelj i scenarista filma "Rekvijem za gospođu J" koji je na ovogodišnjem FEST-u u takmičarskom programu Srpski film poneo nagrade za najbolji film, scenario, režiju i najbolju žensku ulogu.

Završni radovi u vidu kratkometražnih filmova biće javno prikazani na velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra u ponedeljak 21. avgusta u 20:30 časova, a tom prilikom će polaznicima biti dodeljeni i sertifikati o završenoj radionici, kada će i zvanično postati film-mejkeri.


FRKA SAJTFB STRANATVITERJUTJUB 

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html