Univerzitetska galerija: Umetnost flaute Miodraga Azanjca

Univerzitetska galerija: Umetnost flaute Miodraga Azanjca

Predstavljanje umetničkog i životnog dela Miodraga Azanjca, osnivača kamerne svečanosti muzičke umetnosti "Oktobru hododarje - OKTOH", zakazano je u Univerzitetskoj galeriji za petak 4. oktobar od 19 časova.

Učesnici programa su: Snežana Nikolajević - muzikolog, Katarina Erić - vanredni profesor FILUM-a, Marija Vasiljević - glumica, Marija Obrović - šef opšte službe Spomen-parka Kragujevački oktobar.

MERA ZA MUZIKU, RTS: MIODRAG AZANJACIzuzetno važan deo predstavljanja projekta biće i muzički segmenti, arhivski snimci iz umetničkog i životnog opusa flautiste Miodraga Azanjca koji će ilustrovati njegovu solističku, kamernu i dirigentsku delatnost "Hora flauta", sa posebnim osvrtom na njegov značaj kao idejnog tvorca i osnivača OKTOH-a.

Ovaj projekat će u toku ove i narednih godina, kroz tematske večeri, prerasti u tradicionalnu manifestaciju "Dani flaute Miodraga Azanjca" i održavaće se uoči OKTOH-a.

Životna biografija uvaženog profesora obiluje i brojnim objavljenim tekstovima jer je profesor Azanjac, pored pisanja eseja o flauti i muzičkom stvaralaštvu bio poznat i kao vrsni polemičar, čije vizionarske misli nadahnjuju generacije mladih umetnika:

"Muzika je, kao i svekolika umetnost, oblast nadahnuća, što će reći udahnuća i izdahnuća Božanskih spoznaja - srpska umetnost flaute bila je rukovođena ovom maksimom" - M. Azanjac

ANDRE JOLIVET FLUTE CONCERTO (1949): MIODRAG AZANJAC - BELGRADE PHILHARMONIC ORCHESTRA, 1962

O Miodragu Azanjcu

Miodrag Azanjac je rođen 1932. godine u Kragujevcu. Maturirao je 1951. godine u Prvoj muškoj gimnaziji u Beogradu. Srednju muzičku školu i Muzičku Akademiju u Beogradu završio je 1958. godine u klasi profesora Jakova Srejovića sa odličnim uspehom iz glavnog predmeta, kao jedan od najsposobnijih studenata flaute.

Školske 1961/1962. godine koristi stipendiju francuske vlade, boravi u Parizu i pohađa nastavu kod poznatog profesora Pariskog konzervatorijuma Gastona Krinela. U toku leta 1967. godine boravio je u Sieni (Accademia Chigiana) kod čuvenog flautiste Severina Gazzeloni-ja. Još kao student primljen je u orkestar Beogradske filharmonije u kome je vrlo brzo postao prvi flautista. U Filharmoniji je ostao sve do 1970. godine kada prelazi u muzičku školu "Mokranjac" u Beogradu za stalnog nastavnika flaute. Uporedo sa radom u školi "Mokranjac", predaje flautu i u muzičkoj školi "dr Miloje Milojević" u Kragujevcu, a 1974. postaje i njen direktor. Godine 1976. Miodrag Azanjac je izabran za docenta za flautu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Miodrag Azanjac

Celokupna umetnička delatnost Miodraga Azanjca odvija se u više pravaca. Delovao je kao koncertni solista, kao vrsni kamerni muzičar (član nekoliko kamernih ansambala), orkestarski muzičar, a poslednjih godina kao umetnički rukovodilac ansambla "Hor flauta" čiji je i osnivač. Njegova koncertna delatnost počinje još od studentskih dana. Nastupao je kao solista sa brojnim simfonijskim i kamernim orkestrima, solo sa čembalom ili klavirom, u Beogradu i u drugim gradovima Srbije i Jugoslavije. Naročito su bili zapaženi njegovi nastupi u muzičkim emisijama Radio Beograda. Sa velikim uspehom je izvodio dela baroka, klasike, kao i kompozicije savremenih autora - stranih i domaćih. Prvi je flautista koji je kod nas izveo ciklus Bahovih i Hendlovih sonata, što je imalo velikog odjeka u našoj muzičkoj javnosti, a od muzičke kritike izuzetno pohvaljeno.

Veliki broj kompozicija iz flautskog repertoara snimio je za potrebe Radio Begrada, među kojima se posebno ističu dela za solo flautu, flautu i čembalo, kao i više koncerata za flautu i orkestar. Repertoar Miodraga Azanjca je vrlo bogat i zastupljeni su mnogi autori različitih epoha i stilova; Hendl, Bah, Vivaldi, Kupren, Mocart, Hindemit, Žolive, Debisi, Konjović, Vauda i dr. U izdanju PGP-RTB štampan je u kompletu od deset ploča izvođački opus Miodraga Azanjca pod nazivom "Umetnost flaute". Među brojnim kritikama moglo se pročitati:

  • "Miodrag Azanjac je svakako najaktivniji muzički umetnik u Beogradu" (B. Dragutinović)
  • "Kao umetnik širokih pogleda njegova umetnost višestruko zrači i obogaćuje naš muzički život" (A. Obradović)
  • "Miodrag Azanjac je umetnik svetskog ranga" (S. Nikolajević)

Vrlo plodna i svestrana aktivnost Miodraga Azanjca bila je na polju kamerne muzike. Dugo godina je bio član Beogradskog duvačkog kvinteta i jedan od osnivača ovog našeg uglednog kamernog ansambla sa kojim je nastupao u mnogim evropskim i jugoslovenskim gradovima izvodeći dela domaćih i stranih autora. Kvinteti Ljubice Marić, Enrika Josifa i Milana Ristića snimljeni su na pločama u izdanju PGP-RTB.

Miodrag Azanjac

Miodrag Azanjac je bio član i jedan od osnivača kamerne grupe "Musica Humana" sa kojom je tokom četiri godine saradnje nastupao na brojnim koncertima. Značajna i nezaobilazna je delatnost Azanjca kao orkestarskog umetnika u gotovo svim beogradskim orkestrima; Beogradskoj filharmoniji, orkestru Opere Narodnog pozorišta, Simfonijskom orkestru RTV Beograd, u kojima je godinama bio solo flautista i gostovao širom Evrope.

Za doprinos muzičkom stvaralaštvu u Beogradu i Srbiji, u oblasti koncertne i kamerne aktivnosti, Miodrag Azanjac je dobio sledeće nagrade:

  • Oktobarsku nagradu grada Beograda – Kao član Beogradskog duvačkog kvinteta, za umetničku aktivnost u 1970. godini
  • Nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije – za koncertnu delatnost 1971. godine i kamernu delatnost 1973. godine
  • Prva nagrada Jugoslovenske radio difuzije – za najbolji snimak 1972. godine i kamernu delatnost, odnosno snimak 1966. godine
  • Nagrada Udruženja kompozitora Srbije 1970. godine

Miodrag Azanjac je 1977. godine osnovao Hor flauta sastavljen od učenika i profesora srednjih muzičkih škola i studenata FMU. Bio je umetnički rukovodilac i dirigent ovog ansambla koji je nastupao na velikom broju koncerata u Beogradu, Srbiji, na Opatijskoj tribini, televiziji i na koncertima u organizaciji Radio Beograda. Veći broj kompozicija pisanih za ovaj ansambl snimljen je za potrebe Radio-televizije Beograd. Muzička javnost i kritika su podržavale i pratile delovanje Hora flauta od njegovog osnivanja i u vremenu kada je ansambl stekao punu afirmaciju i postao značajno muzičko telo u našoj sredini.

U okviru umetničko-istraživačke delatnosti treba istaći esejistički rad "Mitos i logos", predavanje na temu "Vreme flaute", predavanja u okviru emisija Trećeg programa Radio Beograda i učestvovanje na Devetom međunarodnom kongresu za estetiku u Dubrovniku 1980. godine. Decenijama, profesor Miodrag Azanjac pisao je eseje o flauti i muzičkom stvaralaštvu, ali je bio poznat i kao vrsni polemičar. Osim eseja i polemike, u mnogim časopisima, zbornicima i listovima objavio je brojne razgovore. 

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html