XX Internacionalni džez festival - Kragujevac 2019

XX Internacionalni džez festival - Kragujevac 2019

Dvadeseti Internacionalni džez festival u Kragujevcu (IJFK) koji se održava od 24. do 26. oktobra imaće svoje posebno izdanje. 

Ova dve decenije duga tradicija veliki je jubilej tihe upornosti, istrajnosti i ljubavi prema džezu koje organizatori Festivala, ReKreativno dud, sa svojim partnerima pokazuju iz godine u godinu, dovodeći u srce Šumadije brojna velika svetska muzička imena.

Veliki jubilej obeležiće, pre svega, nastupi dva velika orkestra - Big bend RTS otvara festival, dok Džez Rauš big bend iz Minhena, klubska i koncertna atrakcija koja prvi put dolazi u Srbiju, zatvara festival. Ovaj bend svoj džez zvuk kombinuje sa tehno i haos muzikom i prvi je big bend na svetu rezident jednog tehno-kluba.

U tri dana Festivala, na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra nastupiće i neka od trenutno najaktuelnijih imena evropskog džeza, koja podjednako hvale i kritika i publika. Austrijski The Golden Fang trio je specijalno formiran za ovu priliku od muzičara Shake Stew benda, poznatog po hipnotičkoj mešavini afrobita i džeza.

Duo Kaan i Džan iz Turske predstavlja projekat „Bezvremeni“, jedan od najpopularnijih džez albuma u Evropi, za koji kritika kaže da sjaji poput Aladinove čarobne lampe. Iz Italije dolazi bend Yallow Squeeds, na čelu sa uvek drugačijim Frančeskom Diodatijem, sastavljen od vrlo traženih, izuzetnih solista i improvizatora bez premca, ali koji ipak „koncept benda“ u svom nastupu stavljaju ispred svega.
Ukrajinski, a srpski saksofonista, vanserijski muzikalni Maks Kočetov nastupa sa svojim Maks Kočetov kvartetom, dok će domaći bend Thrillseeking Polymers pokazati zašto po mišljenju poznavalaca džeza upravo njemu pripada visoko mesto u budućnosti domaće džez scene.

Za 20 godina na IJFK održano je preko 120 koncerata, nastupilo je više od 400 izvođača iz 40 zemalja celog sveta. Među njima su i svetski priznata imena kao što su Chris Jarrett, Vinny Golia, Joachim Schoenecker, David Helbock, Ilhan Ersahin, Cristina Zavalloni, Remi Panossian, Lukacs Miklosch i mnogi drugi.

Neki su, poput Anite Vardel i Tima Garlanda baš tu, na IJFK prvi i jedini put nastupali u Srbiji.

Upravo zbog ovoga, Festival je sve ove godine privlačio veliki broj publike iz cele Srbije. Kad je o publici reč, treba napomenuti da je u ovih 20 godina Festival edukovao i negovao čitave generacije novih poklonika džeza, istovremeno pružajući priliku brojnim sada već etabliranim domaćim džez muzičarima da prvi put izađu pred publiku baš pod njegovim okriljem.

PROGRAM

Četvrtak 24. oktobar

 • Big Bend RTS - Srbija
 • The Golden Fang trio - Austrija

Petak 25. oktobar

 • Kagan Yildiz & Can Cankaya - Timeless Project, Turska
 • Yallow Squeeds - Italija
 • Max Kochetov Quartet - Srbija

Subota 26. oktobar

 • Jazzrausch Big Band Munich - Nemačka
 • Thrillseeking Polymers - SrbijaSvi koncerti glavnog programa održaće se na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra od 20 časova.

Cena karte za pojedinačno veče je 1.000 dinara, dok je komplet karata za sve tri večeri (sedam koncerata) 2.500 dinara.

INTERNACIONALNI DŽEZ FESTIVAL KRAGUJEVAC I PORTAL PRVI PRVI NA SKALI POKLANJAJU PO 3X2 ULAZNICE ZA DRUGO I TREĆE VEČE. POTREBNO JE DA KAO KOMENTAR ISPOD OVOG ČLANKA NA PORTALU POSETIOCI NAVEDU BAR JEDNO IME IZVOĐAČA ZBOG KOJEG DOLAZE NA JUBILARNI IJFK :) - I ISTAKNU ZA KOJE SU VEČE ZAINTERESOVANI, PA ĆE ŠEST NAJBRŽIH POSETILACA DOBITI PO DVE ULAZNICE :) PS: Pri prijavljivanju navesti puno ime i prezime, kao i aktivan mejl na koji ćemo poslati obaveštenje o preuzimanju nagrade.

IJFK 

IJFK SAJT, FB STRANA, INSTAGRAM

Medijski partner IJFK i ove godine je portal PRVI PRVI NA SKALI.


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 6

 • Marko Knežević
  23.10.2019

  Thrillseeking polymers, Big Band rts , zainteresovan sam za 3. veče.

 • Marko Lazarević
  23.10.2019

  Kagan Yildiz, zaineresovan za drugo veče.

 • Милан Вишковић
  23.10.2019

  Макс Кочетов квартет, друго вече.

 • Nemanja Radišić
  24.10.2019

  Yellow Squeeds , zainteresovan sam za drugo veče.

 • Dragana Joksic
  24.10.2019

  Yellow Squeeds, drugo vece

 • Nina Lazarevic
  24.10.2019

  Yallow Squeeds, drugo vece.

Dodaj komentar

Facebook komentari