Razbiti tišinu nesećanja o kragujevačkim žrtvama

Razbiti tišinu nesećanja o kragujevačkim žrtvama

Predstavljen film „Srbija veća od straha: predavanje o tišini profesora Pavlovića“ povodom 80 godina od nemačkih zločina u KragujevcuDokumentarno-igrani film „Srbija veća od straha: predavanje o tišini profesora Pavlovića“, koji je povodom 80 godina od nemačkih zločina u Kragujevcu nastao kao doprinos Muzeja žrtava genocida, predstavljen je na konferenciji za novinare u Kombank dvorani.

Polučasovni film osvetljava sudbine žrtava stradalih u masakru u oktobru 1941. godine u Kragujevcu i okolnim selima. Sniman je na autentičnim lokacijama, gde su se streljanja dogodila i gde se danas nalazi spomen-park „Kragujevački oktobar“.

O filmu je govorio i istoričar i v. d. direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić a spomenuo je i istoričara Stanišu Brkića, koji je 18 godina istraživao kragujevačku tragediju i iza sebe ostavio nekoliko dela od kojih je najznačajnije „Ime i broj“.

Zahvaljujući „Filmskim novostima“ u filmu su korišćeni i autentični snimci, koju su retko ili nikada prikazivani.

„Imali ste prilike da vidite fizionomije majki na prvim komemoracijama u godinama nakon streljanja, i čini mi se da su te fizionomije i njihova tuga, koja se ocrtavala decenijama na njihovim licima, možda i najveća opomena svima nama da kragujevačka, kraljevačka, draginačka i brojne druge tragedije nisu lokalnog karaktera, već da su opšteg, nacionalnog i svetskog, zato što simbolizuju i predstavljaju tragediju čitavog jednog naroda“, istakao je Ristić.

Ovo je, inače prvi dokumentarno-igrani film u produkciji Muzeja žrtava genocida, jer su do sada radili isključivo dokumentarne filmove. Nastao je uz pomoć Telekoma Srbija. Biće prikazan 21. oktobra, na sam dan godišnjice zločina, na Drugom programu RTS-a, u 20 časova, potom i na svim televizijama koje budu želele da ga emituju, a naćiće se i na muzejskom Jutjub kanalu, najavio je Ristić.

On je dodao da će u narednih nedelju dana u muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu posetioci po prvi put moći da vide poruke streljanih đaka i građana Kragujevca, koje se inače čuvaju u trezoru muzeja.

Reditelj filma Ivica Vidanović rekao je da su ovim filmom želeli da razbiju tišinu koja je pala na ovo vreme i sve žrtve koje smo dali za otadžbinu i da pokrenu emocije i sećanje na teška vremena.

„Mislim da je tišina dobra kao pijetet, ali nije dobra kao nesećanje, treba da se sećamo ovakvih stvari“, rekao je Božidar Knežević, scenarista filma.

Film se odvija kroz priču iz perspektive profesora i direktora kragujevačke Gimnazije, majke ubijenog dečaka, nemačkog oficira i dečaka svedoka streljanja. Uloge u filmu tumače: Jelena Kovačević, Nenad Maričić, Radomir Nikolić i Strahinja Berić, a naratorka je Biljana Đurović.

A. Anđelić
Izvor: Danas, 19. 10. 2021.

ARHIVA PPNS

OKTOBARSKE SVEČANOSTI - KRAGUJEVAC 2021Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html