SPD Radnički: Izveštaji i najave, 22. decembar 2019.

SPD Radnički: Izveštaji i najave, 22. decembar 2019.

STEVANOVIĆEVI OMLADINCI VICEŠAMPIONI SVETA

Predvođena trenerom Radničkog, Urošem Stevanovićem, uz asistenciju koordinatora mlađih selekcija kragujevačkog kluba, Dragana Kozomore, omladinska vaterpolo reprezentacija Srbije, u čijem sastavu su bili i igrači ovog kluba, Nemanja Stanojević, Stefan Branković i Luka Pljevančić, osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Kuvajtu i tako ostvarila veliki uspeh.

Podmlađena Srbija, koja je u svom sastavu imala samo jednog igrača rođenog 1999. godine, u finalu je poražena od favorizovane Grčke, posle rovovske borbe, rezultatom 6:4. Iako su Grci vodili sve vreme, „delfinčići“ su sve vreme bili ravnopravan rival, pa mogu da žale za propuštenim šansama da naprave još veći uspeh. Poslednji trzaj selekcija Srbije napravila je pri rezultatu 5:2, kada je golovima upravo Stanojevića i Brankovića prišla na samo gol zaostatka. Ipak, Grci su uspeli da odbiju nalete i dođu do očekivanog zlata.

Naša reprezentacija prethodno je ostvarila sve pobede. U grupnoj fazi nadigrala je Japan (13:7), Južnu Afriku (26:6), Hrvatsku (11:6) i Kinu (16:4), plasiravši se direktno u četvrtfinale sa prvog mesta. Zatim je pala Crna Gora (10:9), a u polufinalu i Italija (9:7).

Treće mesto pripalo je Italijanima, posle pobede nad Hrvatima – 9:6.

RIBNICA ARHIVIRANA, NEKA SE SPREMI VOJVODINA

Odbojkaši Radničkog su pobedom nad ekipom Ribnice, rezultatom 3:1 (18:25, 35:33, 25:18, 25:17), prekinuli niz od tri uzastopna poraza u BPŠ Super ligi Srbije i ujedno napravili najbolju moguću uvertiru za nastupajući meč četvrtfinala Kupa Srbije protiv novosadske Vojvodine.

Kragujevčani su morali dobro da se oznoje kako bi po drugi put u sezoni savladali ekipu Ribnice, koja je pružila žestok otpor na gostovanju u SBB Jezeru, naročito u prva dva seta. Ipak, kako je meč odmicao, tako su stvari polako dolazile na svoje pravo mesto, pa je Radnički na kraju opravdao ulogu favorita i upisao važna tri boda na svoj konto.

Tokom prvog seta učenici Ivana Blagojevića nisu imali pravih rešenja za neugodne servise i blok Kraljevčana. Izabranici Boška Mačužića su strpljivom igrom sakupljali poene, sve dok nisu došli do sedam set lopti (17:24), da bi već drugu pretvorili u vođstvo u setovima.

Sa boljom energijom su odbojkaši Radničkog ušli u drugi set. Poboljšan je prijem, što je odmah rezultovalo i većom sigurnošću u igri, pa je kragujevački tim od samog starta držao vođstvo, koje se kretalo u opsegu od jednog do tri poena prednosti. Gosti su nakon tehničkog tajm-auta sa dva vezana bloka uspeli da dođu do izjednačenja (15:15), ali je usledila furiozna serija Kragujevčana od četiri uzastopna poena za 19:15, koja je vrlo brzo prokockana greškama na prijemu, tako da se Ribnica ponovo vratila u igru. Usledila je dramatična i maratonska završnica ovog seta, u kojoj su odbojkaši Radničkog izašli kao pobednici, slavivši sa pomalo neuobičajenih 35:33.

Bio je to možda i ključni period ovog susreta, jer je nakon toga psihološka prednost prešla na stranu Kragujevčana, što su pokazala i naredna dva seta. U trećoj deonici Kraljevčani su se nekako držali sve do obaveznog predaha, da bi potom Radnički uhvatio željeni ritam igre i prosto „samleo“ svog rivala za preokret i vođstvo u setovima od 2:1.

Četvrti set doneo je već onu prepoznatljivu igru Radničkog, u kojoj je kragujevačka publika mogla da uživa na prethodnim mečevima u „SBB Jezeru“. Gosti su bili potpuno nemoćni da pariraju raspoloženim Kragujevčanima, koji su na kraju dobili ovaj set sa 25:17 i stigli do konačnog trijumfa.

Kapiten Radničkog Vladimir Jekić je sa 28 osvojenih poena zaradio epitet najefikasnijeg aktera susreta. Dvocifreni u kragujevačkom sastavu bili su još Nikola Goić sa 16, oporavljeni Srećko Ristić sa 14, Vuk Milutinović sa 12 i reprezentativac Lazar Ćirović sa 11 poena.

U ekipi Ribnice najbolji učinak imao je Stefan Skakić sa 17 poena, Usiljanin je osvojio poen manje, a Radević i Stefanović su dodali po 14 poena.

Trener Radničkog Ivan Blagojević mogao je da odahne. Njegova ekipa je pobedom nad kraljevačkom Ribnicom okončala rezultatsku krizu i to možda u najvažnijem trenutku, pred prvi meč četvrtfinala Kupa Srbije protiv novosadske Vojvodine u „SBB Jezeru“.

Mi smo pre ove utakmice vezali tri poraza na gostovanjima. U tom periodu imali smo određenih promena i povreda u timu, tako da nas je sve to zajedno pomalo psihički poljuljalo. Pri tom smo u ovaj meč ušli sa imperativom pobede, a zna se da je najteže dobiti unapred dobijenu utakmicu. Ribnica jeste ekipa koja se nalazi pri dnu tabele, ali ima zaista dobre pojedinice, tako da ako se dovoljno ne „zapne“ protiv njih, ulazi se u problem, ocenio je Blagojević.

Evidentno je da je u smiraj ove godine došlo do malog zamora materijala u redovima kragujevačkog tima, pa će predstojeća pauza nakon meča sa Vojvodinom dobro doći da se ekipa malo oporavi i zbije redove pred odlučujuće bitke u nastavku sezone.

Jako je dobro što nas nakon kup utakmice sa Vojvodinom očekuje dvonedeljna pauza, koju ćemo iskoristiti da obavimo neku vrstu mini priprema, jer smo evidentno u ovom trenutku fizički pali. Jednostavno, svaka ekipa mora u toku sezone da ima određene uspone i padove, pa tako i mi. Zbog toga ćemo nastojati da u narednom periodu malo pojačamo rad, kako bi što spremniji dočekali nastavak takmičenja, zaključio je trener Radničkog.

Kragujevčani su pobedom nad Ribnicom ostali u gornjem delu tabele, dišući za vratom vodećoj Vojvodini i drugoplasiranom Nišu.

RADNIČKI – RIBNICA 3:1 (18:25, 35:33, 25:18, 25:17)

KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB hala Jezero“
Gledalaca: 200
Sudije: V. Todorović, A. Petrović

RADNIČKI: Milutinović 12 (4 blk), Goić 16 (2 asa, 7 blk), Pantović (libero), Ristić 14 (1 as, 2 blk), Petrović 3 (1 as), Ćirović 11 (1 blk), Jekić 28 (1 as, 3 blk), Matić, Pantelić (libero), Stevanović, Krstić. Nisu igrali: Antić i Perović. Trener: Ivan Blagojević.

RIBNICA: Radević 14 (7 blk), Brborić (libero), Stefanović 14 (2 asa, 3 blk), Begić 2, Vukmirović, Petrašinović, Vesić (libero), Paunović 8 (2 blk), Skakić 17 (3 asa), Usiljanin 16 (1 blk). Nisu igrali: Peković i Milovanović. Trener: Boško Mačužić.

ODBOJKAŠKI SPEKTAKL U „SBB JEZERU“ - RADNIČKI DOČEKUJE VOJVODINU U ČETVRTFINALU KUPA SRBIJE

Poslednjih dana decembra Kragujevac uveliko „drma“ odbojkaška groznica. Razlog za to je prvi meč četvrtfinala Kupa Srbije, u kome će odbojkaši Radničkog u ponedeljak od 19 časova na parketu SBB Jezera ugostiti aktuelnog šampiona Srbije i učesnika ovogodišnje Lige šampiona, novosadsku Vojvodinu. Po svemu sudeći, očekuje se pravi odbojkaški spektakl u kome će kragujevačka publika imati priliku da uživa.

Kragujevčani i Novosađani trebalo je da se sastanu znatno ranije, ali je njihov međusobni okršaj u Kupu Srbije uporno odlagan zbog obaveza odbojkaša Vojvodine na evro-sceni. Sada je pronađen odgovarajući termin, pa će dve možda i najkvalitetnije ekipe u Srbiji konačno odmeriti snage u kup-takmičenju.

Vojvodina je u dosadašnjem delu sezone pokazala da je bez sumnje glavni favorit za oba domaća trofeja. Pored dobrih rezultata u BPŠ Superligi Srbije, Novosađani su napravili i veliki iskorak u Evropi, plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona. To je dovoljan pokazatelj snage i kvaliteta novosadskog tima, koji već tri godine zaredom suvereno vlada srpskom odbojkaškom scenom.

Dakle, Kragujevčani će u ponedeljak naspram sebe imati izuzetno jakog i respektabilnog rivala, koji je ove sezone već jednom slavio u Jezeru, u utakmici 4. kola BPŠ Super lige Srbije (3:1). Uprkos porazu, ekipa Ivana Blagojevićaje u tom meču pokazala da se može uhvatiti u koštac sa najjačim timom u zemlji.

Radnički je u minulom periodu prošao kroz jednu vrstu rezultatske krize, ali je pobedom nad Ribnicom u petak povratio samopouzdanje pred duel sa „lalama“. U kragujevačkom timu svesni su reputacije i kvaliteta predstojećeg protivnika, ali su rešeni da se „isprse“ Novosađanima i pokušaju da dođu do pozitivnog rezultata pred revanš u Novom Sadu.

Vojvodina je vrhunska ekipa, „skockana“ gotovo perfektno. Videćemo u kakvom će sastavu nastupiti protiv nas u ponedeljak, budući da su odigrali veliki broj mečeva u dosadašnjem delu sezone, kako u domaćem prvenstvu, tako i u Ligi šampiona, gde su stekli zavidno iskustvo i samopouzdanje.Naravno da i oni, kao i svaka druga ekipa, imaju određenih slabosti i problema, koje ćemo mi pokušati da iskoristimo na što bolji način. Mislim da će dva ključna elementa u toj utakmici biti naš servis i blok. Ukoliko ih napadnemo i odigramo agresivno, možemo se nadati pobedi, smatra Lazar Ćirović, reprezentativac iz redova Radničkog.

Trener kragujevačkog tima Ivan Blagojevićapostrofira da će u predstojećem meču rezultatski pritisak biti na plećima Novosađana, koji moraju da opravdaju status najbolje ekipe u državi.

Moramo da igramo dosta hrabro i strpljivo u napadu, jer oni imaju visok blok. Isto tako moramo biti motivisani u odbrani i da probamo da ih napadnemo servisom, jer u suprotnom ulazimo u problem, budući da oni imaju jako dobre srednjake. Voljni momenat je jako bitan i na našem delu terena jednostavno mora da „gori vatra“, odnosno svaki naš igrač mora da se potrudi da pruži svoj maksimum. Mislim da će nas oni potceniti i krenuti lagano u meč, tako da tu možda leži neka naša šansa za pozitivan rezultat. U svakom slučaju, nema pritiska, idemo na sve ili ništa, pa ćemo videti kakav će krajnji epilog biti, kaže Blagojević.

Tas koji bi mogao da prevagne na stranu Radničkog u ponedeljak jeste svakako kragujevačka publika, koja se uželela ovakvih mečeva i spremna je da pruži gromoglasnu podršku svojim ljubimcima u jednoj od najvažnijih utakmica ove sezone. Strateg Kragujevčana smatra da će podrška sa tribina biti značajan faktor, ali da su ipak igrači ti od kojih zavisi krajnji rezultat.

Svakako da će nam podrška kragujevačke publike puno značiti,ali ipaksve zavisi od nas. Ako mi nismo rešeni da pružimo svoj maksimum i ispoštujemo svaku loptu, onda ni publika neće moći da nam pomogne. Nadam se da će ljubitelji odbojke imati priliku da uživaju u jednom lepom meču, dodao je Blagojević.

Za Lazara Ćirovića meč sa Vojvodinom biće poslednji u dresu Radničkog ove sezone. Reprezentativni primač servisa i osvajač zlatne medalje na minulom Evropskom prvenstvu odmah nakon novogodišnjih praznika seli se u Kinu, gde će nastaviti karijeru, pa bi pobeda nad „lalama“ u „SBB Jezeru“ predstavljala idealan oproštaj za njega.

Igrati pred kragujevačkom publikom je velika stvar. Za mene je to poseban osećaj, pošto duži niz godina nisam igrao u „Jezeru“. Siguran sam da će publika u ponedeljak doći u velikom broju i da će nas podržati, što će, nadam se, doprineti povoljnom finalnom rezultatu, odnosno pobedi Radničkog, zaključuje Ćirović.

Utakmica će biti odigrana na specijalnoj podlozi, a planirana su i brojna iznenađenja za posetioce. Dođite i pomozite odbojkašima Radničkog da obore na pleća šampiona države.

NAJEFIKASNIJE IZDANJE KOŠARKAŠA RADNIČKOG U „SBB JEZERU“

U poslednjoj utakmici pred svojom publikom u ovoj godini, košarkaši Radničkog bili su izuzetno efikasni, savladavši čačanski Železničar sa 113:83 (36:22, 35:24, 23:21, 19:16).

Bila je ovo još jedna utakmica u kojoj je Radnički pokazao da je zaista najbolja napadačka ekipa u ligi. Kragujevčani su za samo jedno poluvreme ubacili 71 poen, da bi se na kraju zaustavili na 113 postignutih poena, što je ujedno i najbolje napadačko izdanje košarkaša Radničkog u „SBB Jezeru“ ove sezone.

Čačani su očigledno četi Igora Todorovića poslužili kao „predjelo“ pred nastupajuće gostovanje kraljevačkoj Slogi narednog vikenda. Izuzev uvodnih minuta, kada ih je služio šut za tri poena, košarkaši Železničara nikako nisu uspevali da pronađu način kako bi parirali snazi kragujevačkog tima.

Predvođeni Stevanovićem i Katićem, Kragujevčani su već nakon prvih petnaestak minuta utakmice stekli prednost od dvadesetak poena, koja im je omogućila lagodniji nastavak susreta. Trener Radničkog Igor Todorović mogao je već u drugoj četvrtini da izvede glavne nosioce igre, kako bi ih odmorio za gostovanje u Kraljevu.

Šansu su tako dobili uglavnom mlađi igrači sa klupe, koji su imali dosta prostora da se nametnu svom treneru. Zanimljivo da je usled povrede Nikole Ilića, alternativa Rašku Katiću na centarskoj poziciji u ovoj utakmici bio mladi Pavle Jokić, a u jednom trenutku čak i Ivan Nedeljković.

Na kraju je Radnički bez previše muke došao do još jedne ubedljive pobede, kojom je zadržao prvo mesto na tabeli Druge lige Srbije sa bodom prednosti u odnosu na drugoplasiranu Zemun Fitofarmaciju.

Andreji Stevanoviću bilo je potrebno svega petnaest minuta da naniže 22 poena i ostvari epitet najefikasnijeg igrača utakmice. Odličnu rolu, naročito u trećoj četvrtini, imao je Ivan Nedeljković, koji je ubacio 20 poena, uz šest pogođenih trojki iz sedam pokušaja.

Dobro šutersko veče imao je i Lazar Markovićsa 18 poena (4-6 za tri poena), a listu dvocifrenih u kragujevačkom sastavu kompletirao je kapiten Raško Katić, koji je na parketu proveo nešto više od 14 minuta i za to vreme uspeo da postigne 15 poena.

Kod Čačana je najveći broj poena ubacio Marko Kovačević – 18, a pratili su ga Petar Raković sa 14 i Draško Radović sa 11 poena.

Trener kragujevačkog tima Igor Todorović mogao je da bude zadovoljan izdanjem svoje ekipe u večerašnjem susretu, a posebno je pohvalio mlađe igrače, koji su opravdali njegovo poverenje.

Mislim da su mlađi igrači večeras u potpunosti iskoristili pruženu šansu i dali značajan doprinos pobedi. Jako je važno za njih da što više igraju i stiču što veće samopouzdanje, budući da je sezona duga, a nama je svaki igrač u rotaciji zlata vredan, podvukao je trener Radničkog.

Kragujevčane do kraja kalendarske godine i odlaska na prazničnu pauzu očekuje još jedan meč, i to u Kraljevu protiv Sloge. Biće to svakako veliki test za izabranike Igora Todorovića, ali ukoliko budu na nivou iz dosadašnjeg dela sezone, sigurno da uspeh neće izostati.

KK RADNIČKI – KK ŽELEZNIČAR 113:83 (36:22, 35:24, 23:21, 19:16)

KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB hala Jezero“
Gledalaca: 400
Sudije: I. Nedeljković, D. Stamenković, Ž. Stanković

KK RADNIČKI: Stanković 5 (7 as), Jokić 5, Veljović 9 (5 sk), Stevanović 22, Nedeljković 20 (6-7 za 3pt, 5 sk, 5 ukl), Šućov 5, Živanović 7 (7 as), Glišović 7, Marković 18 (5 sk), Katić 15 (7 sk, 5 as). Nije igrao: Ilić. Trener: Igor Todorović.

KK ŽELEZNIČAR: Raković 14, Petrović 7 (5 sk), Goronjić, Dmitrović 6 (8 sk), Babović 4, Panić 5, Sušić 5 (9 as), Krsmanović 7, Radović 11, Milošević 2, Pečenković 4, Kovačević 18 (5 sk). Trener: Željko Bugarčić.

KRAGUJEVČANKE KROZ PENAL ZAVRŠNICU DO NOVE POBEDE

Košarkašice Radničkog pobedom su se oprostile od svojih simpatizera za ovu kalendarsku godinu, pošto su sinoć na parketu hale „Gordana Goca Bogojević“ savladale zrenjaninski Proleter, u utakmici 11. kola Prve ženske lige Srbije – 97:94 (20:27, 32:15, 21:20, 24:32).

Kragujevčanke su naišle na žestok otpor od strane mlade ekipe Proletera, koja je u srce Šumadije doputovala bez najbolje igračice Jele Vidačić. Iako su tokom većeg dela utakmice imale dvocifrenu prednost, učenice Nenada Milovanovića su trijumf osigurale u penal završnici.

Zrenjaninke su bolje otvorile utakmicu i tokom prve četvrtine bile u konstantnom vođstvu, koje je u par navrata dosezalo i dvocifrene razmere. Kragujevčanke su uzvratile na početku naredne deonice, kada su serijom 12:2 preotele vođstvo svojim rivalkama (32:29), da bi se do odlaska na veliki odmor odlepile na dvocifrenu distancu (52:42).

Stečenu prednost košarkašice Radničkog uspešno su čuvale tokom treće deonice, da bi početkom poslednjeg kvartala izbile na maksimalnih „plus 15“ (77:62). Delovalo je tada da su „crvene“ prelomile meč u svoju korist, ali se gošće nisu obeshrabrile, već su predvođene tandemom Olić-Stojić polako počele da tope zaostatak, pa su na kraju ovaj meč uvele u neizvestan finiš i penal završnicu, kroz koju su ipak Kragujevčanke izašle kao krajnje pobednice.

Snežana Čolić je sa 22 poena i 10 asistencija predvodila kragujevački tim do šeste pobede u sezoni. Bojana Stevanović ubacila je 17 poena, a njena klupska koleginica pod obručem Milena Marjanović 14 poena, dok su Jelena Prvulović i Vladana Vujisić meč okončale sa po 11 poena na svom kontu.

Kod Zrenjaninki sjajnu partiju pružila je mlada reprezentativka Srbije Sofija Olić, koja je ubacila 33 poena. Odlična je bila i Marina Stojić sa 22 poena, dok je iskusna Danijela Jovanov utakmicu završila sa 17 poena.

Sa skorom od šest pobeda i pet poraza, Radnički je zadržao peto mesto na tabeli Prve ženske lige Srbije.

Poslednju utakmicu u 2019. godini Kragujevčanke će odigrati narednog vikenda u Nišu, protiv domaćeg Studenta.



PRVACI EVROPE POČINJU PRIPREME U KRAGUJEVCU

Muška seniorska odbojkaška reprezentacija Srbije, aktuelni prvak Evrope, počeće pripreme za turnir Evropskih kvalifikacija za OI 2020 koji će se odigrati od 5. do 10. januara u Berlinu. Slobodan Kovač, prvi trener seniora Srbije, saopštio je spisak igrača (30) za pripreme, na kome su se našli i odbojkaši kragujevačkog Radničkog Lazar Ćirović i Aleksa Matić.

Okupljanje reprezentativaca, pod komandom selektora Slobodana Kovača, predviđeno je za nedelju 22. decembar u kragujevačkom hotelu „Industrial 1853“, a igrači će pristizati u tri termina, zavisno od obaveza u klubovima. Najbolji srpski odbojkaši treniraće u „SBB hali Jezero“ u periodu od 22. do 26. decembra.

Kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre u Tokiju igra se u Berlinu od 5. do 10. januara, a naša reprezentacija nalaze se u Grupi B sa nacionalnim selekcijama Francuske, Bugarske i Holandije.

Muška seniorska reprezentacija Srbije, aktuelni prvak Evrope, odigraće prvi meč u dvorani Maks Šmeling u nedelju 5. januara protiv Francuske od 13:30. Srbija će u ponedeljak 6. januara igrati protiv Holandije od 14 časova. Posle slobodnog dana, Srbija će treći meč odigrati u sredu 8. januara protiv Bugarske od 14:30.

SPD Radnički i Kancelarija za mlade obezbedili su još jedan termin za besplatno korišćenje zatvorenog bazena. Termin su:

  • ponedeljak, sreda i petak od 9:30 do 10:30 - za studente
  • utorak i četvrtak od 9:30 do 10:30 i utorak od 17:00 do 18:00 - za srednjoškolce

Obavezno je da učenici ponesu sa sobom đačku knjižicu, a studenti indeks. 

SPD RADNIČKI 

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac SPD Radnicki logotip


OZVANIČENO PARTNERSTVO SPD RADNIČKI-PRVI PRVI NA SKALI





STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html