Trener napustio OK Radnički, igrači odgovorili na optužbe

Trener napustio OK Radnički, igrači odgovorili na optužbe

ČARŠIJA BRUJI: SUMNJE U REGULARNOST ODBOJKAŠKIH MEČEVA, KLADIONICE SKIDAJU PAROVE SUPER LIGE SA LISTE, 7. 2. 2018.

Izreka kaže da je strpljen spasen. Međutim, izgleda da je sad već bivšem treneru Radničkog ponestalo strpljenja, te da je rešio da se spasi ostavkom

Posle šokantnog poraza od Ribnice u 15. kolu posle pet setova, klupa kragujevačkog superligaša ostala je prazna.

- Podneo sam ostavku na mesto prvog trenera Radničkog iz moralnih razloga... Nikad u životu nikoga nisam prevario, a trenutno se i sam osećam prevarenim, pričao je Bojan Marinković i ostavio nas bez teksta.

Odlazite posle jedne dobre sezone, u trenutku kad kao polufinalista Kupa, ekipa iz Kragujevca zauzima sedmu poziciju. Zašto?

- Nakon prvog dela sezone i pred Novu godinu, držali smo čvrsto treću poziciju i bili u polufinalu Kupa. A onda je krenula, u najmanju ruku čudna serija rezultata. Pobeđivali smo favorite, a gubili od timova iz donjeg doma. Sve je kulminiralo u Kraljevu. Odlučio sam da se povučem sa mesta trenera jer je naš cilj ipak bio mesto u vrhu. Loše igre protiv slabijih od nas nam takve stvari nisu dozvoljavale, razočaran je 39-godišnji Marinković.

Ostaćete u Radničkom u nekoj drugoj funkciji?

- Razgovarao sam sa direktorom Vulovićem. Ovo je moj klub, u kojem sam bio i kapiten i direktor, a evo i trener. Ipak, smatrao sam da neke stvari prevazilaze moje mogućnosti i ne želim da u njima učestvujem kao trener. Kakve su to stvari, procenite sami. Zahvalio bih se na kraju i pomoćnicima Matiću i Pejčinoviću, kao i skautu Peroviću, dodao je Marinković.

U sklopu ove priče mora se pomenuti i ono o čemu bruji odbojkaška čaršija poslednjih dana.

Neki neočekivani rezultati, skidanje određenih parova sa kladioničarskih ponuda, sve to baca sumnje u regularnost završnice šampionata.

I sve to je signal za čelne ljude srpske odbojke da se pozabave tim stvarima. Dok ne bude kasno.

Bojan Marinković je, čini se, na vreme digao ruke od svega, kako bi sačuvao čist obraz...

Saša Stefanović prvi kandidat za trenera

Odbojkašima Radničkog do kraja sezone preostala su još tri ligaška meča, a onda, s obzirom na trenutni plasman, verovatno samo utakmice četvrtfinala plej-ofa.

Pominje se da će Marinkovićev naslednik biti Saša Stefanović, koji živi u Kragujevcu, a koji je od povratka iz Grčke, još uvek bez posla.

SAOPŠTENJE "NEPOTKUPLJIVIH IGRAČA RADNIČKOG": STOJIMO IZA SVOJIH REZULTATA, 12. 2. 2018.

Bojan Marinković je dao ostavku na mesto trenera Radničkog, a igrači kragujevačkog superligaša su se nekolko dana kasnije oglasili saopštenjem

Nedugo posle Bojana Marinkovića, koji se Žurnalu javio sa vešću da napušta klupu Radničkog jer "Nikad u životu nikoga nisam prevario, a trenutno se i sam osećam prevarenim", na našu adresu stigla je još jedna poruka iz kragujevačkog superligaša.

Saopštenje prenosimo u celosti.

"Iz pijeteta prema vama, i navijačima koje smo oduvek doživljavali kao oslonac naših igara, bile one ishodom pobede ili porazi, obraćamo vam se zbog teksta koji je izašao u Sportskom žurnalu, a povodom ostavke našeg, sada već bivšeg trenera, Bojana Marinkovića, u nadi da ćete se u duhu profesionalnog novinarstva pridržavati etičkih principa, ne bi li se čula i druga strana.

U ovom slučaju druga strana nije uprava kluba, niti trener, već tim momaka koji stoji iza pruženih partija ove sezone, i kao što to već u prvoj rečenici naglašavamo, kakav god njihov ishod bio, jedna od osnovnih sportskih lekcija koju smo savladali, ne samo u sportu, već u životu, jeste da stanemo iza svojih rezultata.

Sa druge strane, ono što nije sportski, i što ni u kom slučaju ne možemo smatrati moralnim činom, iako se kao takav predstavlja, jeste naše uplitanje u aferaške priče, a u vezi sa nameštanjem utakmica u kojem se kao glavni akter obeležava odbojkaški klub Radnički iz Kragujevca.

Podsetićemo vas da se ozbiljno novinarstvo ne sme svesti na čaršijske priče, a sport na bilans u kladionicama, jer mi ne igramo zbog publiciteta ili u korist onoga što ne doživljavamo pozitivnom stranom sporta, stoga svojim imenom možemo svedočiti samo onome što naš doprinos jeste, a samim tim ne smemo dozvoliti da se naš ugled i sportski princip kaljaju paušalnim pretpostavkama i neutemeljenim optužbama.

Ukoliko se pokreće priča o nameštanju utakmice u ligi, svako ko iznosi tako ozbiljne tvrdnje, mora javno da iznese i dokaz.

Ukoliko se utakmica namešta, onda to saznanje moramo imati i mi, odnosno moramo biti deo taktike čiji je osnova prevara.

A ukoliko postoji i jedna, ali i najmanja istina u svemu tome, i ukoliko smo mi deo nje, nama u sportu nije mesto.

Razočarani smo što se na ovako perfidan način kaljaju naša imena i naša čast. Razočarani smo što se na isti način podvala čini i našem protivniku.

I na kraju, ali pre svega, razočarani smo što postoji pomisao o potkupljivosti igrača koji su se svojim životom poklonili ovom sportu.

Autor teksta, koji u poslednjem pasusu pominje "čist obraz" morao bi da zna da se čist obraz brani istinom i integritetom koji se grade čvrstim karakterom i poštenjem.

Možda ne pružamo uvek igre koje donose pobede i radost našim navijačima, ali uvek, bez izuzetka, na teren izlazimo sa verom da do pobede možemo doći, nošeni upravo integritetom i našim navijačima, kojima uostalom, najviše i dugujemo.

Klub doživljavamo kao tim, i sa takvim uverenjima, za svaku odigranu utakmicu, odnosno njen ishod, kriv je ili zaslužan, svako od nas.

Razumljivo je da neki porazi padaju teže, ali je upravo to teren na kojem ćemo pokazati da li se možemo nositi kao tim, ili će frustracija prevladati, a "čist obraz" opraće se krivim putem prljajući ono najčistije u njemu.

Ukoliko ne shvatate štetu koju nam činite iznošenjem teorija koje počivaju na sumnji da jedan tim ne bi smeo izgubiti od izvesnih klubova jer, opet, određene klubove pobeđuje, onda smisao prvenstva ne postoji, a svaka drugačija završnica od one koja je po nekim vašim merilima i logična na papiru, trošenje je vremena i nade timovima koji godinama istrajavaju, nadajući se boljem plasmanu.

Onda ta lopta koju od detinjstva udaramo, i za kojom skačemo, nije okrugla, a svi mi samo stojimo u mestu, i čekamo kraj, odnosno poziciju koja nam je tim papirom predodređena.

Možda bismo taj osećaj razočaranja na najbolji način preneli citatom o integritetu, koji u oskarom nagrađenom filmu "Miris žene", a u odbranu nepravedno optuženog Čarlija, izgovara Frenk, čiju ulogu tumači slavni Al Paćino:

"U ratu sam viđao momke poput ovih, i mlađe, raznesenih udova, ali ne postoji ništa gore od amputiranog duha. Za to ne postoji proteza."

Upravo zato gospodo, mi vas molimo da ne lomite naš duh. Ostavite našu vrednost neokrnjenu, a mi ćemo vam se odužiti na jedini način na koji to umemo - sportski kao i uvek. Sve ostalo je poraz, ali ne naš."

Foto: OK Radnički
Izvor: Sportski žurnal 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html