Više od igre: Politehnička škola i KKK Radnički

Više od igre: Politehnička škola i KKK Radnički

Ono što na Zapadu predstavlja koledž-košarka, kao začetak počinje da se promalja i u prestonici Šumadije. Epicentar zbivanja biće - Politehnička škola. Partner u poduhvatu je - KKK Radnički. Uz opšte obrazovanje, počinju da se stvaraju uslovi za jačanje sportskog duha na ovoj adresi u Kragujevcu...

Politehnička škola u Kragujevcu je institucija čiji su koreni vezani za Dekret kneza Aleksandra Karađorđevića od 14. marta 1854. godine, kada je osnovana Zanatska škola pri Topolovnici. Škola je u drugoj polovini XIX veka imala prekide u radu, što odlukama državnih organa, što usled ratova protiv Turaka, da bi u periodu pre Prvog svetskog izrasla u vodeću stručnu školu na Balkanu, kao Vojnozanatlijska škola. Rad je prekidan i zbog ratnih dejstava u oba svetska rata, ali je obnovljena, а dalje sе razvijala kao sve snažnija institucija koju ima grad Kragujevac. Naredne decenije donosile su i nekoliko promene imena (od 2009. godine je - Politehnička škola), a sve vreme je krasio elan da svaka buduća generacija ima poboljšane uslove za rad, kako nastavnički kadar, tako i učenici, a u novije doba i treća lica, korisnici prostora i usluga koje pruža škola...

Ako je početak prethodne školske godine obeležio novi sistem rada (pohađanje nastave u jednoj smeni - od 7:30 do 16 časova), ove godine to je svakako renoviranje prostora škole koja broji gotovо 1.500 učenika. Nacionalni Program obnove objekata javne namene kojim se rekonstruiše sedam školskih objekata i u Kragujevcu, odnosi se i na Politeničku školu u kojoj su praktično samo zidovi ostali stari - preuređeni su podovi, stolarija, plafoni, rasveta...

Jedan od segmenata obnove je i renoviranje fiskulturne sale. Za ostvarenje tog poduhvata, Politehnička škola je udružila snage sa Kragujevačkim košarkaškim klubom Radnički. Uz snažan ponos - što kao jedan od najmlađih sportskih kolektiva u Kragujevcu ulazi u sinergiju sa institucijom koja čini istoriju ovog grada - motiv kluba je jasan: želi da ima svoje mesto i svoju košarkašku kuću u gradu. "Mi ćemo imati radni prostor na raspolaganju, a škola je u nama dobila partnera za uređenje tog sportskog kutka. Ova saradnja je još jedan dokaz da naš klub ide zacrtanim sportskim putem", istakao je u intervjuu za klupski sajt predsednik kluba Nikola Lončar.

Uoči skorijeg sprovođena i zajedničkih sportskih sadržaja, razgovarali smo sa direktorom Politehničke škole Sinišom Kojićem koji je iz svog ugla predstavio novu kragujevačku sinergiju.

Kojić: Saradnja je započeta na inicijativnu iz našeg stručnog veća, nakon čega nas je posetio Nikola Lončar. Obišli smo fiskulturnu salu koja je bila u nešto lošijem stanju - od neadekvatnih koševa do podloge. Osmislili smo zajedničku aktivnost u kojoj je klub bio zainteresovan da investira u rekonstrukciju sale. Usledio je kontakt i sa predstavnicima grada, pošto lokalna samouprava gazduje tim prostorom. Dobili smo "zeleno svetlo" za sve planirano, pa smo pristupili akciji. Saradnja sa KKK Radnički i Lončarom daje nam krila da oformimo i košarkašku ekipu Politehničke škole, pa se nadamo da ćemo u narednim godina i da se takmičimo, da će naša deca ozbiljnije da se bave ovim sportom. To je, pored ostalog, deo našeg dogovora, da košarka oživi u našoj školi i postane glavni sport. Za tako nešto pronašli smo pravog partnera u gradu.

Preuređenje fiskulturne sale odvijaće se po fazama, a već po okončanju prve čuće se bat košarkaških lopti u tom prostoru. Neadekvatni, pa i nebezbedni uslovi postaju za ovaj objekat - prošlost.

Kojić: Škola ima podne koševe, dosta su teški za podlogu koju smo imali, a u nekim ranijim godinama nismo na pravi način uradili taj deo sale. Pomeranjem koševa došlo je do oštećenja parketa, što je predstavljalo opasnost, kako za đake, tako i za sve korisnike sale. Deo krova je prokišnjavao, a usled toga bilo je i oštećenih zidova. U prvoj fazi smo i to sanirali. Potpuno su sređeni podovi, a onda i obeleženi, zidovi su preuređeni, pa okrečeni, kao i cela sala. Značajno je za školu što ćemo imati nove koševe u narednoj fazi, podloga će time da bude zaštićena. U planu su i svlačionice, sa sređenim mokrim čvorovima, kao i tuš kabine. Sveukupno, biće neuporedivo bolji uslovi za časove naših učenika, pre svega, ali i za treninge planiranih kategorija KKK Radnički. Košarkaši će od sada imati svoje popodnevne i večernje sate za nesmetan rad u skladu sa onim što namerava da sprovodi njihov stručni štab. 

Prvi čovek Politehničke škole ističe da će efekti započete saradnje tek doći do izražaja, jer će iskustvo stručnog štaba, pa i igrača, a povremeno i samog predsednika kluba, umnogome doprineti da i učenici pronađu sebe u ovom trofejnom sportu naše zemlje.

Kojić: Jako sam srećan kada se sport na pravi način predstavlja deci, a dolazak profesionalne košarke u jednu školu je sigurno pravi potez. Školski sport je nedovoljno zastupljen, u svim školama. Naša akcija je pokrenuta da bismo afirmisali tu decu koju zanima sport, a možda nisu imali priliku da se pokažu. Ovakva aktivnost škole udružene sa KKK Radnički uz, naravno, i samo pojavljivanje našeg proslavljenog olimpijca, nekadašnjeg reprezentativca Nikole Lončara, jako je afirmativno i za našu instituciju. Trudimo se da pozicioniramo školu što bolje u svim segmentima, a siguran sam da ćemo uz naše košarkaše da se pokažemo u još boljem izdanju.

Kapacitet tribina preuređene fiskulturne sale je nekoliko stotina mesta, tako da u skorijoj budućnosti kragujevačka javnost koju zanima sport, a naročito košarka, može da očekuje poziv za praćenje dešavanja u organizaciji dva združena kolektiva u gradu - Politehničke škole i KKK Radnički. 

ISTORIJAT ŠKOLE

PROMOTIVNI FILM 2015

Dejan Milošević
Foto: KKK Radnički/Zoran Đorđević

PRVI PRVI NA SKALI KKK Radnicki-KK Student, najava

POLITEHNIČKA ŠKOLA SAJTFB STRANA 
KKK RADNIČKI FB STRANATVITERJUTJUB 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html