Dr Marija Šorak: Vantelesna oplodnja i tajna uspeha centra u Kragujevcu (VIDEO)

Dr Marija Šorak: Vantelesna oplodnja i tajna uspeha centra u Kragujevcu (VIDEO)

U Centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Kragujevcu je tokom maja i juna od 32 vantelesne oplodnje trudnoća potvrđena u 22 slučaja. O velikom uspehu i razlozima zašto je to tako za Probudi se na televiziji Nova S govorila je direktorka centra Marija Šorak.

Starosna granica za vantelesnu oplodnju uskoro bi mogla da bude povećana. Ova najava predsednika Aleksandra Vučića od pre nekoliko dana obradovala je mnoge koji se bore za potomstvo. Prema nekim procenama svaki šesti par ima problem sa začećem, a medicinski potpomognuta oplodnja za većinu je jedina nada. Međutim, snovi se neretko rasprše neuspelim pokušajima, lošim ophođenjem i nerazumevanjem kako sistema tako i društva.

Koliko je trnovit put ka potomstvu zna Sandra Jovanović koja je osnovala udruženje „Šansa za roditeljstvo“. Svoju priču koja traje punih 15 godina podelila je u „Probudi se“ na televiziji Nova S.

„To je za mene bio jedan strašan trenutak, zato što su nade bile ogrombne, očekivanja su bila ogromna, a nažalost izađete praznih ruku, bez ikakve nade. ja sam sebi posle tog arekla da moram da nastavim dalje, da mogu da otplačem jedan period, da mogu da tugujem ali da moram da idem dalje“, opisala je svoju prvu vantelesnu oplodnju, koja se nije završila dobrim iskhodom.

Posle toga imala ih je još 13.

Ohrabruje podatak da je od 32 vantelesne oplodnje u maju i junu u Centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Kragujevcu potvrđene su 22 trudnoća. Direktorka tog centra doktorka Marija Šorak koja je za Probudi se rekla da je uspešnost na tako vidsokom nivou zahvaljujući nekim faktorima.

„Prvo trudimo se da imamo jedan individualizovan pristup, svaka pacijentkinja je prethodno evaluirana nakon ultarzvučnog ginekološkog pregleda, uvida u hormonske analize, prilagođene terapije. Ona se svkaodnevno prati i koriguje ako je potrebno i planiraju dalji postupci. Pored toga, trudimo se da u embriološkim laboratorijama pratimo svetske smernice. Naravno, ne treba zaboraviti to da je ovde tim onaj koji u suštini zaslužan za ceo ovaj uspeh. Tu su pored lekara i embriolozi, medicinski tehničari, trudimo se da svakodnevno razgovaramo sa pacijentima svi ne bismo li tako otpratili pacijenta od početka do kraja“, rekla je doktorka Šorak.
SNIMAK RAZGOVORAJelena Jelovac
Izvor: Nova S, 30. 7. 2021. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html