Neispravan uzorak sira i kajmaka na pijaci Erdoglija

Neispravan uzorak sira i kajmaka na pijaci Erdoglija

Nakon treće ovogodišnje mikrobiološke analize mlečnih proizvoda na pijaci Erdoglija, utvrđeno je da su od pet uzorkovanih namirnica tri uzorka sira bezbedna za upotrebu, a po jedan uzorak sira i kajmaka neispravni.

Po uobičajenoj proceduri, proizvođačima čiji proizvodi nisu bili bezbedni za upotrebu zabranjena je prodaja do donošenja ispravnih rezultata analiza. Uz to, naloženo im je da poboljšaju higijenske uslove u procesu proizvodnje i prilikom prodaje, saopštilo je JKP Šumadija 9. avgusta.

Rezultati hemijske analize krompira, breskvi i paradajza potvrdili su da u ovim proizvodima nema prisustva pesticida i teških metala i da su zdravstveno bezbedni za upotrebu.

Uzorkovanje voća, povrća i mlečnih proizvoda radi kontrole njihove ispravnosti u ishrani, u skladu sa godišnjim planom analiza za 2021. godinu, izvršio je Institut za javno zdravlje Kragujevac 24. jula, obaveštava Šumadija.

Na istoj pijaci (kao i na Aerodromu), 19. juna uzorkovani su med i povrće radi kontrole njihove bezbedne upotrebe u ishrani. Analiza je pokazala da je med mikrobiološki i hemijski ispravan, da nema antibiotike u svom sastavu.

Prethodna kontrola bila je 28. maja, uzorkovano je sezonsko voće i povrća na Kvantaškoj pijaci u Kragujevcu, a na pijaci Erdoglija kontrolisana je mikrobiološka ispravnost mlečnih proizvoda. U uzorcima trešanja, jagoda i mladog krompira nije bilo pesticida i teških metala, ali dva uzorka sira nisu ispunjavala propisane uslove. Prodaja je takođe bila zabranjena do donošenja analiza kojima se dokazuje ispravnost proizvoda, a naloženo je poboljšanje mera higijena u svim fazama proizvodnje i prometa.Uoči Vaskrsa, analizirana je hemijska ispravnost voća i povrća na pijaci Aerodrom i Kvantaškoj pijaci, kao i mikrobiološka ispravnost svežih jaja na pijacama Erdoglija i Aerodrom. Utvrđeno je da su uzorci mladog krompira, belog luka, kupusa, zelene salate i jagoda zdravstveno bezbedni za upotrebu, odnosno da nema ostataka pesticida i teških metala u njima. Jaja su takođe bila ispravna i bezbedna za upotrebu.

Nešto ranije, 17. aprila, uzorkovani su mlečni i suvomesnati proizvodi na ovim pijacama. Meso je bilo mikrobiološki ispravno za upotrebu, ali od deset uzoraka sira i kajmaka analizom je utvrđeno da dva proizvoda nisu bila mikrobiološki ispravna - utvrđeno je prisustvo ešerihije koli. I tada je zabranjena prodaja do donošenja ispravnih analiza i "naloženo im je da poboljšaju mere higijene u svim fazama proizvodnje i prometa".Tačno pre godinu dana, nakon završene analize utvrđeno je da su tri uzorka sira neispravna zbog prisustva bakterije ešerihije koli (detaljno o bakteriji OVDE)

Referent za bezbednost hrane u JKP Šumadija Goran Milovanović tada nam je objasnio da proizvođači koji svakodnevno prodaju na pijaci najmanje četiri puta godišnje proveravaju ispravnost mlečnih proizvoda.

- Dešavalo se da u vremenskom periodu od 18-24 meseca budu dva neispravna uzorka kod istog proizvođača, ali pošto je uzrok neispravnosti najčešće prisustvo bakterije 
ešerihija koli, koja je bukvalno svuda oko nas, uz donošenje analize kojom se potvrđuje ispravnost proizvoda ne preduzimamo druge mere. Ukoliko se radi o ozbiljnijim patogenima, gde sam proizvođač može da bude kliconoša, mora i sanitarnim pregledom da dokaže svoje zdravstveno stanje, rekao je Milovanović.


Preko sto proizvođača, prodavaca mlečnih proizvoda, izlaže robu na kragujevačkim pijacama.

- Finansijskim sredstvima kojima raspolažemo nismo u mogućnosti da više od dva puta godišnje kontrolišemo istog prodavca. "Sumnjive" prodavce češće kontrolišemo, tako da se više njih zbog neispravnih analiza ne pojavljuje na pijacama, kazao nam je Milovanović.

Da bi ispunili uslov za bezbednu prodaju proizvoda na pijacama, prodavci su dužni da donesu više dokaza: analizu kojom se dokazuje ispravnost proizvoda, sanitarnu knjižicu proizvođača (IZJZ Kragujevac ili dr) i mlečnu karta kojom se dokazuje zdravstveno stanje krave-koze i ispravnosti mleka kao sirovine (Veterinarska stanica).

Proizvođača kontrolišu Sanitarna i Veterinarska inspekcija, uz JKP Šumadija, davaoca usluga.

Institut za javno zdravlje, sem kontrole ispravnosti proizvoda, i edukuje proizvođače. Ukoliko ustanovi određene probleme, obavezno o tome obaveštava navedenene inspekcijske službe.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html