Poljoprivrednik iz Čumića sipao nafte ’za trećinu sezone’; objavljeni dopisi Knez Petrola i Lukoila; Vlada: Nema problema, neko širi paniku

Poljoprivrednik iz Čumića sipao nafte ’za trećinu sezone’; objavljeni dopisi Knez Petrola i Lukoila; Vlada: Nema problema, neko širi paniku

Inspekcijski nadzor i prijave protiv trgovaca koji ograničavaju prodaju goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da je u toku prethodne večeri tržišna inspekcija utvrdila povredu Zakona o zaštiti potrošača na više maloprodajnih mesta nafte i naftnih derivata na kojima su trgovci istakli obaveštenja o ograničenju u količini prodaje.

U prvoj od kontrola koje su izvršene na osnovu prijave koja je stigla u 22 časa na elektronsku adresu, utvrđeno je da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile maksimalno 20 litara, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno članu 25. Stav 1 Zakona o zaštiti potrošača. Naloženo je otklanjanje nedostatka, što je trgovac odmah učinio. Za ovaj prekršaj je propisana fiksna kazna u iznosu od 50.000 dinara.

Provera je sinoć izvršena na još četiri prodajna mesta, u Babušnici, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu i u svim nadzorima inspekcije utvrđena je povreda Zakona o zaštiti potrošača, navodi se u izveštajima tržišne inspekcije, saopštilo je Ministarstva.

POZADINA

Na jednoj benzinskoj pumpi u Kragujevcu, nešto pre ponoći, zatekli smo jednog poljoprivrednika koji u kanistere sipa 1.400 litara nafte. Kaže da "hvata poslednji voz", dok ne zabrane sipanje u buriće i kanistere.

Mlađi poljoprivrednik iz Čumića dovezao se, kako kaže za Nova S, čak do Kragujevca kako bi obezbedio naftu za predstojeće radove. Priča nam da je imao i dve bliže pumpe, ali mu je, kako tvrdi, rođak javio da su mu na jednoj od njih „na pola točenja prekinuli“, jer je u tom trenutku stigla naredba da se zabranjuje točenje u kanistere.

Kragujevac benzinska pumpa benzin nafta
Foto: Aleksandra Petrović

„Požurio sam da sipam dok još može, možda će u ponoć da stigne naredba i drugim pumpama“, kaže nam u neverici i dodaje da ga ova kupovina košta 250.000 dinara.

Navodi da strahuje i od poskupljenja i od nestašice.

„Obrađujem 50 hektara zemlje, ako ne obezbedim naftu, neću imati ništa od useva,“ žali se mladi poljoprivrednik i odgovara na naše pitanje da mu je 1.400 litara dovoljno tek za trećinu sezone.

Na drugim pumpama u centru Kragujevca nisu zabeležene gužve, a od zaposlenih saznajemo da je bilo sporadičnih sipanja u kanistere do 100 litara, što prema njihovoj oceni nije alarmantno.

Na NIS-ovoj pumpi na izlazu iz Kraguejvca ka Batočini, uočili smo nešto veći broj automobila, ali su nam radnici rekli da je to uobičajena situacija, iako je radni dan i skoro ponoć.

Objašnjavaju da je ta pumpa na tranzitnom pravcu, te da gorivo sipaju i vozači koji su u prolazu kroz Kragujevac.

Aleksandra Petrović


Benzinske pumpe u Srbiji počinju sa ograničavanjem kupovine goriva

Menadžmenti pojedinih benzinskih pumpi u Srbiji rešili da sprovedu prvu restrikciju, objavila je agencija Nulta tačka.

Kako se da videti iz dopisa koji su se večeras pojavili na društvenim mrežama menadžment Knez Petrola i Lukoila poslali su dopis svojim zaposlenima u kojima su navedena ograničenja na kupovinu naftnih derivata.

U dopisu Knez Petrola stoji:

  • zabranjuje se sipanje ED u kante i bidone bez obzira na ovlašćenje i sredstvo plaćanja(i za keš)
  • ograničava se sipanje ED i BMB95 za gotovinu – keš, i to
  • u putnička vozila max 20 litara po rezervoaru
  • u traktore max 50 litara po rezervoaru
  • u kamione maxs 100 litara po rezervoaru
Слика
Foto: Tviter


U obaveštenju Lukoila stoji:

Obaveštavamo vas da se od 4. 3. 2022. godine u 00.01 časova privremeno ukidaju svi popusti za kupovinu naftnih derivata koji se ostvaruju korišćenjem poljoprivrednih kartica izdatih u okviru poljoprivrednog programa. Ovakva odluka je doneta usled globalnih dešavanja koja su prouzrokovala poremećaj na međunarodnom tržištu energenata, rasta nabavnih cena i ograničenja visine maloprodajnih cena osnovnih derivata nafte.

Слика
Foto: Tviter

Milena Stojaković

Vlada: Nema problema sa snabdevanjem naftnim derivatima, neko namerno širi paniku

Vlada Srbije saopštila je, povodom informacija koje kruže društvenim mrežama, da Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima.

Svega ima u dovoljnjim količinama, tako da neko namerno širi paniku, saopštila je Vlada Srbije pošto su se na društvenim mrežama pojavile informacije o navodno ograničenim količinama prilikom kupovine naftnih derivata.

Srbija, ističe Vlada, apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima.

Vlada Srbije nedavno je uvela ograničene cene dizela i benzina, tako da je cena za evro dizel 179 dinara za litar, a 171 dinar za litar premijum BMB 95.

Cene su, prema Uredbi, ograničene do 14. marta.

Izvori: Nova S, Nulta tačka, RTS 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari