RTS: U Kragujevcu čak 80 odsto potvrđenih vantelesnih oplodnji (VIDEO)

RTS: U Kragujevcu čak 80 odsto potvrđenih vantelesnih oplodnji (VIDEO)

Od 20 postupaka VTO u maju u kragujevačkom centru potvrđeno 16 trudnoća

Mere države - neograničen broj pokušaja o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, podizanje starosne granice za žene i primena svih biomedicinskih procedura oplodnje, otvorile su nove mogućnosti za parove da postanu roditelji. U najmlađem državnom centru za biomedicinski pomognutu oplodnju u Kragujevcu radili su, kako kažu, "u inat koroni " i zabeležili nesvakidašnji uspeh, čak 80 odsto potvrđenih vantelesnih oplodnji.

Godinama su čekale i nikada nisu odustale u nameri da postanu majke. Svaka sa svojom pričom, prošle su složene medicinske procedure, strepele, nadale se i dočekale najlepše vesti - da su trudne.

Pripremili: Nevenka Đelić i Ilija Rakić

"Čovek u datom trenutku stane, zaledi se, pa onda kaže, polako, idemo polako, da vidimo šta ide dalje, kako ide dalje. Tako, da ništa, ništa lepše od toga nema", kaže Milena Marković iz Kragujevca.

Danijela Vasić iz Paraćina savetuje: "Preporučila bih svim ženama u Srbiji da se odluče na ovaj proces. Nije ništa strašno, to je jedan prelepi osećaj treba samo verovati i eto, čuda se dešavaju.

Od 20 vantelesnih oplodnji urađenih u maju u kragujevačkom centru, potvrđeno je 16 trudnoća. I to je "čudo", vanserijski uspeh, kao rezultat savremene opreme, medicinskog tima i primene svetskih dostignuća.

Dr Marija Šorak iz centra za BMPO UKC Kragujevac kaže da sada svakako parovi, već vode računa o tome, koliko dugo pokušavaju da ostanu u drugom stanju: "Javljaju se većinom na vreme, tako da, verovatno je i to jedan od razloga zašto sada imamo bolju uspešnost".

Od početka godine, devedesetak parova prošlo je kroz postupak vantelesne oplodnje, a kod 62,5 odsto pacijentkinja do 35. godine, potvrđena je trudnoća, što je takođe iznad svetskog proseka.

"Mi smo planirali pre tri godine, da u 2023. godini, dakle nakon pet godina rada, postignemo nekih 200 parova, godišnje. Ono što smo mi posebno srećni, zahvaljujući kadru koji imamo, da ćemo već 2021., dve godine pre nego što smo planirali, ostvariti taj uspeh", navodi prof. dr Predrag Sazdanović, direktor UKC Kragujevac.

Samo u prošloj godini, o trošku države, oko 4.500 parova upućeno je u državne i privatne klinike, na vantelesnu oplodnju. Svaki pokušaj - nada za novi život i srećna lica širom Srbije.

Nevenka Đelić
Izvor: RTS, 8. 8. 2021.

PRILOG RTS (1:45):
 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html