SPD Radnički: Otkazi - kraj zloupotrebama; Goran Nikolić: Reaguj, državo; Marko Pavlović: Tužiću ih

SPD Radnički: Otkazi - kraj zloupotrebama; Goran Nikolić: Reaguj, državo; Marko Pavlović: Tužiću ih

SPD Radnički objavilo je saopštenje, naslovljeno "Kraj zloupotrebama: otkazi u SPD Radnički", u kojem se navodi da je "kršenje Zakona o radu, kao i kršenje Pravilnika o radu SPD Radnički osnov za prestanak radnog odnosa svakog zaposlenog koji se ogluši o navedena pravila".

"Zaposleni u SPD Radnički su potpisali da su upoznati sa odredbama Etičkog kodeksa i da kršenje istih predstavlja osnov za raskid Ugovora o radu", stoji u nastavku saopštenja.

"Kao najveći korisnici javnih sredstava, trudimo se da što bolje obavljamo svoju delatnost i svim korisnicima pružimo najbolje uslove. Niko od zaposlenih ne sme da krši odredbe Zakona, Pravilnika o radu kao i Etičkog kodeksa. Svaka zloupotreba biće sankcionisana u skladu sa Zakonom. SPD Radnički je odgovorno preduzeće u čijem sastavu se nalaze četiri sporta i devet objekata, koje se trudi da kako sportistima, tako i svim svojim korisnicima pruži najbolje moguće uslove za takmičararske, trenažne i rekreativne aktivnosti", izjavio je direktor SPD Radnički Bratislav Uraković, piše na kraju saopštenja.

Uraković je potvrdio za Radio-televiziju Kragujevac da je po nalogu posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu, u Sportskom privrednom društu Radnički u toku je istraga.

VIDEO: IZJAVAIako se u saopštenju ne navode imena ljudi koji su "kršili Zakon o radu, Pravilnik o radu SPD Radnički", kao ni celina ovog društva unutar koje je došlo do navedene nezakonitosti, pošto je ovom saopštenju juče prethodila objava na Ikragujevac.com, na taj sadržaj je najpre odreagovao paraolimpijac Goran Nikolić. Obraćanje javnosti započeo je rečima:

"Svako od nas se rodi sa samo jednim, ali uzvišenim ciljem, da bude čovek. Gde nam to nestaše ljudi? Zašto isčeznu ljudskost? Kuda to ide ovaj svet?".

Nakon pitanja, nastavio je u ispovednom tonu:

"Od spoznaje ovozemaljskog sveta gajim čoveka u sebi, preci mi nisu ostavili bogatstvo, na čemu im ne zameram, ali me nisu zadužili ni grehom, na čemu sam im prezahvalan. Život sam posvetio ljudima, živeo za ljubav i radovao se jutarnjoj rosi, poju ptica i novom danu, klanjao se stoletnim stablima i svakom cvetu. Večeras sam mnogo tužan i plačem, noćas ću na pravdi boga imati košmarnu noć. Hoće li mirno spavati neko ko je mogao ovako nešto da napiše? Zašto se taj neko krije? Državo, ima li te?"

Nikolić je dalje bio još konkretniji:

"Tokovi novca se najlakše prate. Reaguj državo već sutra ako te ima, molim te, ali te molim! Pozovi me na odgovornost. Ovo je danas objavio jedan kragujevački sajt koji čitavu deceniju mastiljari ilegalno jer nije registrovan u skladu sa odredbama Zakona o informisanju i nema status javnog glasila. Na sajtu nećete naći podatke o redakciji niti autori potpisuju tekstove. Koga tužiti? Podneću krivičnu prijavu protiv NN izvršioca i o tome Vas obavestiti, obratiću se svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama. Molim te, državo, prvo preispitaj mene, a potom sankcioniši visokotehnološki kriminal. Možeš Ti to".

Usledila je i današnja reakcija Marka Pavlovića, reprezentativca Srbije i osvajača brojnih medalja u triatlonu, koji je radio u SPD Radnički na poslovima referenta za saradnju sa udruženjima. Kako je preneo portal Pressek, Pavloviću je danas uručen otkaz, a u obrazoloženju se navodi da je zloupotrebio bolovanje, dok Pavlović smatra da mu je otkaz uručen iz političkih razloga.

"Tužiću ih, pošto su sve uradili protivpravno i iz političkih motiva, rekao je Pavlović  za portal Pressek (detaljno OVDE).

U međuvremenu društvene mreže preplavljenje su reakcija korisnika. Na FB profilu Nikolića nižu se komentari podrške:Sa druge strane, na FB stranici pomenutog portala ređa se odobravanje postupanja policije:


*DOPUNJEN ČLANAK

Ovim povodom, u Sportskom centru Iskra održana konferencija za novinare na kojoj se obratio direktor Radničkog Uraković.

– Bilo je puno pozitivnih stvari, na kraju i nekih neprijatnih situacija, ali tu smo da sve raščistimo. SPD Radnički je ubedljivo najbolje sportsko privredno društvo u Srbiji. U utorak smo imali sastanak Asocijacije sportskih centara, na kom smo ocenjeni kao najbolji primer uređenja ove oblasti i od marta će ceo Beograd preći na naš model – rekao je Uraković.

On je dodao da se uz sve pozitivne stvari dešavaju i neki slučajevi nepoštovanja, odsustvovanja sa posla i nediscipline, a potom se osvrnuo na slučaj Marka Pavlovića, koji je prema njegovim rečima od 45 radnih dana plaćenog odsustva koliko mu po pravilniku o radu SPD Radničkog pripada, iskoristio 44. Iskoristio je i 28 radnih dana godišnjeg odmora za 2021. a kada je sve to potrošio, dostavio je potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad (bolovanje) i otišao u inostranstvo, čime je zloupotrebio pravo na odsustvo zbog privremene sprečenosti za rad, i tako prekršio Zakon o radu.

– Takve primere nediscipline nisam video ni na jednom drugom mestu i moramo ih sankcionisati kako bismo zaveli red i obezbedili da sve ovo još bolje funkcioniše. Imamo svu moguću dokumentaciju i potvrdu od Triatlon saveza da je bio u inostranstvu, kao i njegovu izjavu o bolovanju u kojoj kaže da je bolovanje opravdano, a tražili smo i reviziju tog bolovanja od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Ovo nema nikakve veze sa politikom, već sa uređenjem SPD-a, jer isti aršini moraju važiti za sve. Sada se pokušava sa prebacivanjem na politički nivo, kako bi se sve zamaskiralo, ali takav stepen bahatosti, da neko ode u inostranstvo dok je na bolovanju, morao sam najoštrije sankcionisati, smatra Uraković.

On je za kraj naveo da je njegova dužnost da štiti interese građana i opravdava uloženi novac.

– Ako želimo da budemo elitni grad, moramo da imamo i elitni sport. Mi smo grad šampiona, čime se nijedan grad u našoj okolini ne može podičiti. Ozbiljno smo preduzeće, na ozbiljno dobrom putu i ne smemo dozvoliti da nas ugrozi par neodgovornih pojedinaca, zaključio je Uraković.

Podsećamo, Iskra je centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom sa statusom zadužbine Delta holdinga. Izgrađen je na lokaciji koju je sa pratećom infrastrukturom obezbedio grad Kragujevac. Zadužbina je poverena na upravljanje SPD Radnički, a rad je započet 30. juna 2016. godine (tada je upravljala Ustanova za sport i fizičku kulturu Park (detaljno OVDE).

Foto: Rotari klub Kragujevac; Marko Pavlović, privatna


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html