Univerzijada otkazana, organizator u gubitku više od milijarde; povezane kragujevačke firme probijale rokove, ali dobijale poslove

Univerzijada otkazana, organizator u gubitku više od milijarde; povezane kragujevačke firme probijale rokove, ali dobijale poslove

Poslovanje državne firme „Pete evropske univerzitetske igre Beograd 2020“, osnovane da bi organizovala evropsku univerzijadu, dovelo je do gubitka od preko 1,5 milijardi dinara. Iako univerzijada neće biti održana u Beogradu ni ove, a ni naredne godine, kako je zvanično potvrđeno Pištaljci iz Evropske univerzitetske sportske asocijacije, državna firma skraćenog imena „EUB 2020” nastavlja da posluje sa 35 zaposlenih, 499 računara i dva službena automobila uz obrazloženje da čeka „novi termin igara“, otkriva Pištaljka.

Prema finansijskom izveštaju za prošlu godinu, firma „EUB 2020” beleži neto gubitak od 1.511.047.000 dinara. Kako je do ovolikog gubitka došlo i šta on obuhvata pokušali smo da saznamo, ali odgovore iz ove firme do objavljivanja teksta nismo dobili. Kako se u finansijskom izveštaju navodi, najveći su troškovi proizvodnih usluga koji podrazumevaju transportne usluge, reklamu i propagandu, održavanje nekretnina, zakupninu i slično. Pištaljka je pisala da je ova firma imala gubitak od 60 miliona dinara u 2019. godini kada je osnovana i da je tada najveći rashod bio onaj za zarade.

Page 4 of Bilans uspeha 2020

Firma „EUB 2020”, koja se finansira pretežno iz budžetskih sredstava, podatke o zaradama zaposlenih Pištaljci je dostavila tek posle četiri meseca i intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja. Međutim, ni tada nisu dostavili sve tražene informacije, već samo spisak svih zarada u 2020. godini u bruto iznosu, ne navodeći funkcije koje zaposleni obavljaju, iako je to zahtevom traženo.

Iz dostavljene dokumentacije vidi se da najveća primanja ima direktor ove firme Predrag Jušković. On po podacima dostavljenim Pištaljci ima bruto platu od oko 311.000 dinara. Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije njegova neto zarada iznosi 177.000 dinara, o čemu je Pištaljka već pisala. Jušković je član Srpske napredne stranke i predsednik Skupštine opštine Novi Beograd.

Za Juškovićem ne zaostaje ni plata njegove zamenice Anite Dobre. Ona je u 2020. godini imala bruto 253.000 dinara mesečno. Ova cifra prelazila je 300.000 dinara u februaru zbog prekovremenog rada i u novembru kada je prihodovala stimulaciju u visini skoro pa prosečne zarade – 50.000 dinara. Stimulaciju je istog meseca dobila i većina rukovodilaca sektora ove firme, ali u daleko manjem iznosu – svega nešto više od 15.000 dinara.Anita Dobre je i predsednica Alumni kluba Visoke škole za moderan biznis, a 2012. godine je bila i menadžerka Rukometnog kluba Partizan za odnose sa inostranstvom, u isto vreme kad je i njen nadređeni, direktor firme „EUB 2020” Predrag Jušković, bio generalni sekretar tog kluba.

U firmi „EUB 2020” upravljanjem i donošenjem odluka osim direktora i njegove zamenice bavi se i skupština društva, koju predvodi predsednica skupštine Stojanka Vučković, inače bivša šefica kabineta ministra privrede, čija bruto naknada je prethodne godine mesečno iznosila 90.415 dinara. Skupština pored predsednice broji još dva člana koji su za te pozicije mesečno dobijali po 75.345 dinara bruto.

Prema podacima koje su nam dostavili iz firme „EUB 2020”, broj zaposlenih se svakoga meseca menja, pa je najviše zaposlenih bilo u martu 2020. godine – 169, a najmanje u martu 2019. godine kada ih je bilo samo deset. Od meseca do meseca menjala se i prosečna neto plata koja nikada nije bila ispod 55.000 dinara a pojedinih meseci dostizala je i 90.000 dinara.

Pored plata u koje su uračunati topli obroci i stimulacije, država je svakom zaposlenom plaćala službeni telefon, pa su troškovi za mobilnu telefoniju u 2020. godini iznosili ukupno 1.407.404 dinara, a u 2021. godini do maja 837.830 dinara. Usluge mobilne telefonije „EUB 2020” plaća Telekomu.

Uprkos tome što svi zaposleni dobijaju novac za prevoz i što se sve aktivnosti ovog društva odvijaju u Beogradu, firma takođe raspolaže i sa dva službena automobila koje ovo društvo zakupljuje po ceni od 143.475 dinara mesečno. Kako navode iz firme „EUB 2020”, automobile koriste direktor, zamenica direktora, sektor opštih poslova i sektor za finansije „za aktivnosti unutar društva, od kurirskih poslova, obilazaka radova, prevoza robe do i iz magacina, odlazaka na sastanke i slično”.

Broj iznajmljenih službenih automobila bio je i višestruko veći, pa je u martu 2021. korišćeno 17 automobila, u aprilu 14, a u maju četiri. Prema odluci o dodeli ugovora posao iznajmljivanja automobila je dobio ponuđač sa jedinom prihvatljivom ponudom „AKS flit solušn” (AKS Fleet Solution), ukupne vrednosti 22.051.869 dinara bez PDV-a.

Prema podacima koje smo dobili iz „EUB 2020” troškovi za gorivo su u 2020. godini iznosili 797.697 dinara a u 2021. godini do kraja aprila 369.457 dinara, kada je korišćeno gorivo firmi „Lukoil” i „NIS”.

U troškove spada i zakup poslovnog prostora. Pištaljka je već pisala da se firma nalazi u prostorijama na prvom spratu zgrade „Energoprojekta“ na Novom Beogradu. Ove prostorije plaćaju 470.000 dinara mesečno.

Sa tom cenom zakupa „EUB 2020” je napravila uštedu jer je u ranijem periodu – ne obazirući se na odlaganje igara – iznajmljivala ogromne i skupe prostorije. Od maja 2019. do marta 2021. bili su u državnoj DIPOS-ovoj vili u Krunskoj ulici broj 9 i za to su mesečno plaćali 822.500 dinara.

U februaru i martu ove godine uporedo su iznajmljivali i prostorije na trećem spratu „Energoprojekta“ i za njih plaćali mesečno 1.178.000 dinara. Pištaljka je u aprilu obišla ove prostorije i zatekla ih potpuno prazne. Tog meseca za njihov zakup je plaćeno 500.550 dinara, kako saznajemo iz „EUB-a”.

Firma trenutno raspolaže i sa 499 računara koje je kupila preko dve javne nabavke od firmi „Pan Computers” i „Hiteam” u ukupnoj vrednosti od 40.634.940 dinara bez PDV-a. Koja je sudbina ovih računara, sada kada nema ko da ih koristi, ne znaju ni u „EUB-u”. „Trenutno zaposleni koriste računare za svoje redovne poslove, a ostali deo je lagerovan u magacinu. Računari će se nakon održavanja igara, ili ukoliko ne dođe do realizacije igara, raspodeliti po odluci osnivača Društva”, odgovorili su nam. Većina laptopova kupljena je u maju prošle godine, kada je odluka o odlaganju igara već bila doneta.

Situacija je identična i kada je reč o sportskoj opremi i rekvizitima nabavljenim u aprilu prošle godine, kada se već sa sigurnošću znalo da se igre te godine neće održati u Beogradu. Prema konkursnoj dokumentaciji i odluci o dodeli ugovora, oprema za borilačke sportove i badminton, stoni tenis, odbojku, fudbal, futsal i rukomet u koju spadaju tereni za badminton, lopte, stolice za sudije, golovi, štoperice, zastavice i slično, kupljena je od firme „BMA Trading” po ceni od 76.941.800 dinara bez PDV-a. O tome šta će biti sa opremom, kako saznajemo iz ove firme, takođe će tek biti odlučeno.

Zaposleni trenutno koriste jedan štampač čiji zakup mesečno iznosi najmanje 33.750 dinara a cena se povećava u zavisnosti od potrošnje papira i broja fotokopija, kako saznajemo iz „EUB-a 2020”. Prema odluci o dodeli ugovora štampač se zakupljuje od firme „Biroeksim”.

Iz ove firme za Pištaljku kao najvažniji segment svog poslovanja navode „legat” koji će ostati studentima u vidu investicija u Studentskom gradu i tri sportska objekta u Beogradu.

Pištaljka je pisala o jednoj od tih rekonstrukcija – reč je o radovima na klimatizaciji u Studentskom gradu koji su odlagani četiri puta i čija je vrednost porasla za više od 95 miliona dinara, te je ukupna vrednost ovih radova iznosila više od 561.726.958 dinara bez PDV-a. Za ovaj posao „EUB 2020” angažovao je konzorcijum od tri firme na čelu sa „Sloga konstrakšn” iz Kragujevca koja je javnosti već poznata po probijanju rokova.Da radovi na klimatizaciji još uvek nisu završeni govori činjenica da stanari Studentskog grada na svom nezvaničnom Instagram profilu objavljuju informacije o tome koja je klima tek sada proradila, dok ostali i dalje čekaju da se one povežu i nakon više od godinu dana od uvođenja u posao.

Dovršetak radova problem je i kod drugih javnih nabavki ove firme. Građevinsko-zanatski radova u Studentskom gradu koji su prema konkursnoj dokumentaciji dogovoreni pregovaračkim postupkom bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda zbog „izuzetne hitnosti” su u januaru prošle godine dodeljeni firmi „Građevinar RD”. Ovi radovi podrazumevaju krečenje svih soba i restorana, renoviranje kupatila, ugradnju laminata i slično. Vrednost ugovora bila je 258.774.445 dinara bez PDV-a. Kako smo iz firme „EUB 2020” saznali krajem maja ove godine, radovi u restoranu i studentskom domu 1 Studentskog grada još nisu završeni jer, kako tvrde iz „EUB 2020.“ „nisu bili obuhvaćeni planom u 2020. godini”. Nije jasno kada su nadležni planirali da završe radove za Univerzijadu 2020. godine kada radovi nisu ušli u plan za tu godinu.

Po tvrdnji „EUB-a”, nije završena ni reparacija i isporuka nameštaja u studentskim sobama, koja je prema uslovima tendera trebalo da bude gotova u junu u 2020. godine. Reparaciju i isporuku nameštaja obavlja firma „Gaj inženjering i opremanje” koja je posao dobila na tenderu kao jedini ponuđač. Vrednost ugovora je 247.616.440 dinara bez PDV-a.

Prilikom rekonstrukcije Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović” stvorili su se „hitni nepredviđeni radovi” izazvani lošom hidroizolacijom krova, pa je ovaj posao odložen i kako su nam u maju iz „EUB-a 2020” odgovorili i dalje je u toku.

Posao rekonstrucije ovog i još dva druga beogradska sportska objekta dobila je grupa od dve firme „Loteks grup” i „Stim gradnja” koje su takođe bile jedini ponuđač na tenderu. Vrednost posla je 141.566.056 dinara bez PDV-a.

Na sajtu firme „EUB 2020” navedene su sve javne nabavke koje su sproveli, pa se može videti da je pored navedenih rekonstrukcija, u Studentskom gradu ugrađen i bežični internet koji je koštao 76.697.000 bez PDV-a. Posao su zajedničkom ponudom na tenderu kao jedini ponuđači dobile firme „CPU” i „Elektra GTI”.

U „Studenjaku“ je ugrađen i video nadzor firme „Logo” u vrednosti od 44.390.723 dinara bez PDV-a.

Za kuhinjsku opremu restorana Studentski grad, prema odluci o dodeli ugovora, potrošeno je 10.815.034 dinara bez PDV-a, a firma koja je na javnoj nabavci dobila posao kao jedini ponuđač je „Gastpro”.Nakon odlaganja igara u martu ove godine zbog pandemija virusa korona firma „EUB 2020” je nastavila da posluje i čekala odluku za novi termin krajem ove ili sledeće godine. Međutim, organizacija Evropskih univerzitetskih igara u 2022. godini već je dodeljena poljskom gradu Lođu, dok je termin za 2024. godinu dodeljen mađarskim gradovima Debrecinu i Miškolcu. U toku je konkurs za 2026. godinu. Uprkos tome, prema informacijama koje je Pištaljka dobila iz firme „EUB 2020”, Vlada Republike Srbije i dalje nema u planu gašenje ovog društva, sve dok ne budu gotovi pregovori za navodni novi termin održavanja igara u Beogradu.

„EUB 2020 d.o.o. mora postojati i završiti svoje aktivnosti i ako se igre definitivno ne održe, u smislu gašenja i likvidacije privrednog društva, s obzirom da je njegov osnivač Republika Srbija, tj. Vlada RS, a to je proces koji zahteva određeni vremenski period i proceduru”, naveli su iz firme „EUB 2020”.

Ta firma, koja beleži gubitak od preko milijarde dinara, odbila je da nam dostavi i druge podatke o tome koliko su ukupno novca potrošili i kompletnu dokumentaciju o svim izvršenim plaćanjima od njenog osnivanja do danas sa obrazloženjem da je Pištaljkin zahtev „nerazuman i neosnovan”.

Više od 160.000.000 dinara za marketing i odnose s javnošću

Više od sto miliona dinara vredi ugovor o marketinškim uslugama koji je „EUB 2020“ potpisao sa konzorcijumom koji predvodi beogradska firma „Blok end rol“ (Block&Roll), a ugovor za usluge odnosa s javnošću sa firmom „PRA“ iznosi 59.400.000 dinara sa PDV-om. Oba ugovora potpisana su u januaru prošle godine.

Na javnu nabavku za marketinške usluge javila se još jedna firma – „Reprodukcija“, ali je njena ponuda odbačena jer nije dostavila bankarsku garanciju kao ni dokaz da je pružala usluge za međunarodne događaje, polisu osiguranja i dokaze o finansijskim, poslovnim, tehničkim i kadrovskim kapacitetima.

Posao od 85.904.000 dinara bez PDV-a (preko 103.000.000 sa PDV-om) je zato dobio konzorcijum beogradskih firmi „Blok end rol“ i „Birograf komp“ i „Integraltehnika“ (Integraltechnic) iz Aleksandrovca.

Za odnose s javnošću bila je zainteresovana samo beogradska firma „PRA“, koja je i dobila posao.

Firma poznata po probijanju rokova dobija poslove od države

Radovi na klimatizaciji u Studentskom gradu u Beogradu, koji su prema ugovoru morali da budu gotovi još sredinom prošle godine, ni posle četvrtog odlaganja roka nisu završeni, a cena je u međuvremenu povećana za više od 800.000 evra, odnosno za oko petinu prvobitno ugovorenog iznosa.

Iako je rok probijan više puta, naručilac nijednom nije naplatio penale izvršiocu posla, inače poznatom po probijanju rokova i kašnjenju. Klimatizaciju „Studenjaka“ radi konzorcijum od tri firme na čelu sa kragujevačkom „Sloga konstrakšn”, a posao su dobili na tenderu kao podnosioci jedine prihvatljive ponude.

Naručilac ovog posla je firma „5. Evropske univerzitetske igre Beograd 2020” („EUB 2020”), u vlasništvu države Srbije, osnovana zbog održavanja univerzijade u Beogradu. Ne samo što je državna firma „EUB 2020“ angažovala „Slogu” i pored istorije probijanja rokova, već je i odobrila sve njihove zahteve da se okončanje radova odloži uz objašnjenje da je i održavanje Univerzitetskih igara odloženo za ovu godinu. Ugovor je inače predviđao da se za svaki dan kašnjenja naplaćuju penali u iznosu od 0,2 odsto cene ukupnih radova.

Iako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno da je cena radova na klimatizaciji fiksna i da za nepredviđene radove može da se izdvoji svega dodatnih pet miliona dinara, naručilac je na kraju izdvojio čak 19 puta više od te sume – nešto malo više od 95 miliona dinara ili oko 800.000 evra.

Cena je porasla, kako se navodi u aneksima ugovora, zbog nepredviđenih radova na ventilaciji u studentskom restoranu i na trafostanici. Nije jasno kako izvođači nisu predvideli ove radove, kada su oni i projektovali ceo sistem te za projektovanje i izvođenje radova ponudili ukupnu cenu od 466.336.534 dinara bez PDV-a.

Odlaganje završetka radova koje prati i povećana vrednost ugovora za firmu „Sloga konstrakšn” nije nikakva novost, već pre praksa u njihovom poslovanju, o čemu su često izveštavali i mediji. Ova firma je šest godina radila rekonstrukciju pozorišta u Vranju, a troškovi su umesto prvobitno ugovorenih 41 milion dinara na kraju dostigli cifru od 368 miliona dinara o čemu su pisale Vranjske. „Sloga” je i 2019. godine dobila posao od Grada Vranja, ovoga puta za rušenje bespravno izgrađenih objekata po ceni dvadeset puta većoj nego prethodnih godina.

Gradska uprava Grada Kragujevca raskinula je ugovor sa ovom firmom nezadovoljna činjenicom da radovi na rekonstrukciji kragujevačkog vrtića „Bambi” nisu okončani ni posle dve godine rada.

Ugovorom za klimatizaciju „Studenjaka“ bilo je predviđeno da radovi traju 150 dana od dana uvođenja u posao koji u ugovoru nije naveden. Koji je datum uvođenja u posao pokušali smo da saznamo od naručioca, izvođača radova, upravnika domova u „Studenjaku“, kao i od Studenstkog centra, koji je zadužen za upravljanje studentskim domovima u Beogradu. Od svih njih jedino je vlasnik jedne od firmi iz grupe izvođača „Elba-Mont” Nemanja Nenadović obećao da će nam dati odgovor kada pogleda ugovor, u kom, inače, to nije ni navedeno. Posle toga više nam nije odgovarao na pozive.

Radovi su 16. juna prošle godine prvi put produženi za još 60 dana zbog, kako je objašnjeno, promena uslova tokom izvođenja radova usled vanrednog stanja izazvanog epidemijom kovida-19. Međutim, sudeći prema informacijama iz dokumentacije koju je Pištaljka dobila po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u kojoj se nalaze sve overene privremene situacije, odnosno preseci stanja tokom izvođenja radova, reklo bi se da radovi nisu bili u zastoju tokom vanrednog stanja.

Ko su vlasnici firmi u konzorcijumu

„Sloga” je posao dobila zajedno sa još dve firme “Stilsoft” i “Elba-Mont”. Firma “Stilsoft” iz Beograda posluje od 1993. godine i ovlašćeni je uvoznik, distributer i centralni servis za „LG“, „Trejn“, „Venting“ i još neke proizvođače. Vlasnik i direktor ove firme je Zoran Damjanović. Prema podacima Agencije za privredne registre ova firma je 2019. godine imala 93 zaposlena i neto dobitak od 221 milion dinara. Na pitanja Pištaljke nisu odgovorili.

Kragujevačka samostalna zanatska radnja „Elba-Mont” je 2019. godine imala samo šest zaposlenih i neto dobit u iznosu od 119.000 dinara. Preduzetnik Nemanja Nenadović ju je osnovao 2008. godine.

Većinski vlasnik i direktor građevinske firme „Sloga Konstrakšn” je Dejan Rangelov koga je Pištaljka pokušavala bezuspešno da kontaktira. Iz „Sloge” su nas obavestili da im je direktor na odmoru u inostrastvu i da ne znaju kada se vraća. Firma čiji su klijenti uglavnom državni organi osnovana je 2011. godine, a prema podacima sa APR-a 2019. godine neto dobitak ove firme iznosio je nešto više od 68 miliona dinara.

Upoređivanjem prvog preseka od 20. marta i drugog od 22. maja, vidi se da je u martu bilo završeno nešto više od 20 odsto ukupnih radova, a u maju taj procenat se popeo na čak 85 odsto. Vanredno stanje trajalo je od sredine marta do početka maja 2020. godine.

Međutim, ni taj dodatni rok od 60 dana nije poštovan, pa je izvođač u avgustu tražio još 30 dana zbog „pojave nepredviđenih radova”. Već u oktobru ugovor je izmenjen treći put. Ovog puta pored novog produženja roka od 90 dana povećana je i cena radova za dodatnih 95.390.424 dinara bez PDV-a, ili oko 800.000 evra.

Kao razlog za to izvođači su naveli da je „utvrđeno da postoji potreba za ugrađivanjem sistema ventilacije u restoran Studentski grad” i da je neophodna „rekonstrukcija elektromreže i trafostanice za potrebe napajanja klime”. U aneksu se još navodi da ovi radovi nisu bili predviđeni prvobitnim ugovorom, niti je izvođač mogao objektivno da ih predvidi prilikom podnošenja ponude.

Ni ove promene izvođačima radova nisu bile dovoljne te su krajem decembra 2020. godine tražili još 90 dana za završetak radova, jer se „nisu stekli neophodni tehnički i tehnološki uslovi”, kako se u Aneksu 4 navodi.

Iz firme „EUB 2020”, čiji je direktor Predrag Jušković, pisanim putem nam je odgovoreno u kojoj su fazi radovi na klimatizaciji. „Radovi na ugradnji unutrašnjih jedinica u sobama i restoranu su završeni, iste su povezane sa spoljnim jedinicama, izvršeno je ispitivanje odvoda i kondenza i ostalih instalacija. Preostalo je da se završe radovi na rekonstrukciji trafostanice kako bi celokupan sistem mogao da se testira pre puštanja u normalan režim rada”, piše u odgovoru.

Direktor ove državne firme Predrag Jušković je od 2000. do 2005. godine radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao šef odseka za neposrednu pratnju ministra i kao zamenik načelnika odeljenja za obezbeđenje ministra. U tom periodu je na funkciji ministra najduže bio Dušan Mihajlović. Posle toga je u okviru Ministarstva prosvete radio kao upravnik Studentskih domova Karaburma i Studentski grad. Prema podacima sa zvaničnog sajta Rukometnog kluba „Partizan” Jušković je dugogodišnji generalni sekretar ovog kluba, a pre državne službe radio je i u privredi, u firmama „Lutra“ i „Luton-Beneton“.

„EUB 2020“ je osnovana 2019. godine, tada je imala 31 zaposlenog, a prema podacima sa APR-a iste godine je već zabeležila poslovni gubitak od preko 60 miliona dinara.

Emili Samčević
Izvor: Pištaljka, 8. 7. 2021. i 10. 3. 2021. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html