U Bugarskoj hrana lošija nego na Zapadu - kao u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj...

U Bugarskoj hrana lošija nego na Zapadu - kao u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj...

Izgleda kao nutela, miriše kao nutela, ali nema ukus poznatog italijanskog čokoladnog krema. Lideri Istočne Evrope naljutili su se nakon što su testovi pokazali da veliki zapadni brend koristi jeftinije sastojke za proizvode koji se izvoze u bivše komunističke zemlje. Ceo problem nazvan je "aperthejdom u hrani", a češki ministar poljoprivrede Marijan Jurečka izjavio je da više neće da budu "evropska kanta za smeće".

Nedavno istraživanje koje su podržale vlade Mađarske, Slovačke i Češke ukazalo je na to da su mnogi proizvodi u istom pakovanju znatno kvalitetniji u bogatim susednim zemljama Evropske unije.Podstaknuta tim rezultatom, Bugarska je odlučila da obavi slično testiranje - bez navođenja brendova - tako što je tim hemičara iz Sofije nekoliko nedelja pažljivo merio, filtrirao i analizirao uzorke popularnih proizvoda kao što su maslac, sir, kobasice, čokolade, pire i bezalkoholna pića.

Nacionalna organizacija za kontrolu hrane potvrdila je da ima nepodudaranja sa najmanje sedam od 31 proizvoda testiranog iz istog lanca prodavnica hrane u Bugarskoj, Nemačkoj i Austriji.

Čokoladni dezerti imaju manje mleka i kakaa nego "rođaci" u Nemačkoj, na primer, iako to nije imalo veliki uticaj na ukus, saopštila je nacionalana agencija za bezbednost hrane. Drugi primer su bezalkohlna pića koja u bugarskim supermarketima sadrže veštačke zaslađivače, dok se u Austriji upotrebljava šećer.

Direktor bugarske agencije Damijan Iliev rekao je za lokalne medije da je, smatraju u EU, broj odstupanja od propisa EU mali. "Ali, bugarski potrošači su dovedeni u zabludu jer veruju da kupuju iste proizvode koji to zapravo nisu," dodao je Iliev.

Stručnjaci su primetili i da se 16 testiranih proizvoda prodaju po višim cenama u najsiromašnijim članicama EU nego u Nemačkoj i Austriji, a šampion je dečija hrana koja je i dvostruko skuplja.

Ta kontroverza je žestoko ođeknula u regionu u kojem je zapadna hrana bila luksuz dostupan jedino za stranu valutu i u posebnim prodavnicama. Tema se savršeno uklapa u tekst bugarskog političkog analitičara Ivana Krasteva u Njujork tajmsu prošlog meseca u kojem je pomenuo "istočnoevropsku nervozu zbog osećaja da postaju građani drugog reda".

Takođe to pothranjuje strah od "Evrope u dva reda, u kojoj bi nacije kao Nemačka zagovarale EU integracije dok bi članice bišeg Istočnog bloka tražile više suvereniteta", napisao je Krastev.

Kompanije, međutim, kažu da se recepti razlikuju samo kako bi se prilagodili ukusu lokalnog stanovništva i ističu da ta praksa ne krši nijednu regulativu. Direktive EU dozvoljavaju kompanijama da menjaju sastojke po članicama sve dok je to jasno naznačeno na pakovanju, što je premalo da bi spustilo tenzije.

"Ne razumem kako će zamena dobre čokolade jeftinijom lokalnom bolje prijati mom ukusu?", ljutito se zapitala Jana Mihailova iz Bugarske, dodajući da uvek napuni prtljag čokoladnim kremovima kad god putuje u inostranstvo.

"Skuplje je, ali vredi svaku paru - definitivno ima više kakaa," rekla je ona.

U Mađarskoj su istraživači imenovali brendove za koje tvrde da nisu istog kvaliteta na istoku i zapadu.

Početkom godine, "kao krivce su prozvali i gigante kao što su ferero i koka kola. A za varijantu nutele koja se prodaje u Budimpešti utvrdili su da je "manje kremasta" od one u austrijskim prodavnicama.

Za aromu koka kole su rekli da je očito "manje bogata, manje kompleksna" u Mađarskoj, dok je ukus neskvik kakao praška "znatno harmoničniji i intenzivniji" u Austriji.

Populistička vlada premijera Viktora Orbana, žestokog kritičara Brisela, optužila je, na osnovu pomenutih testiranja, EU za dvostruke standarde. Ta bitka je "ratno oružje" za populističke režime koji žele "da dokažu da Evropska unija nije sposobna da garantuje jednaki tretman svim svojim građanima", smatra analitičar sa Novog bugarskog univerziteta Anatolij Galabov.

Neki potrošači, zato, na testove gledaju kao na važan korak ka emancipaciji Istoka. "Za Bugare je dobro da se konačno otresu svog mentaliteta građana drugog reda koji trpe hranu lošijeg kvaliteta," rekla je za AFP Ljudimila Pavlova u jednom supermarketu.
Izvor: EurActiv.com 

  

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari