Čekajući vetar, 14. 10. 2018.

Čekajući vetar, 14. 10. 2018.

U epskoj teoriji smo nebeski narod, a to se baš i nije pokazalo korisnim. U praksi bismo mogli da krenemo kosmičkim putem, bez mitova i legendi – potpuno realno. Ulaganje u kosmičku industriju pomoglo bi u sprečavanju prirodnih katastrofa, a uticalo bi i na efikasnije korišćenje prirodnih resursa. Siromaštvo kao argument za neulaganje pobijaju mnoge zemlje, uključujući i Nigeriju. Šta je svemirsko pravo, koji su potencijali nove trke u svemiru i gde je tu korist za Srbiju – gost emisije je Marko Pajović iz Srpskog zaloga za svemir.

Oktobar je mesec pravilne ishrane, a 16. oktobar Svetski dan hrane, koji se od 2001. obeležava i u Srbiji. Ove godine slogan je: "Klimatske promene utiču na proizvodnju hrane". Svetsku populaciju istovremeno ubijaju glad i gojaznost. Uz svest o tome da sve manje znamo šta jedemo – raste potreba da to promenimo. Jedan od najsigurnijih izbora je organska hrana. O tome govori Aleksandra Sekulić, nutricionista-dijetetičar Idea Organic.

Akademska slikarka Slobodanka Rakić Šefer kaže da niko ne bi trebalo da ode sa ovog sveta a da nije zasadio bar jedno drvo, a ako umetnik nema sklad sa prirodom – nema ga ni sa sobom. Čitavi ciklusi slika nastali su inspirisani prirodom: medeni vajati – pčele i rajske ptice – paunovi. Slikala je i školjke, za koje kažu da mogu da im čuju šum ako se dovoljno približe slici. U Domu vojske, 17. septembra biće otvorena izložba "U slavu vinove loze".

Čućete i o nameri da se u Novom Sadu napravi katastar zelenila, kao i iskustva novinara koji je istraživao kako se troši "zeleni dinar" u gradovima Srbije.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ

Čekajući vetar је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.

Nekoliko puta godišnje izlazi u javnost sa osmišljenim akcijama (npr. dodeljivanje nagrade „Zeleni radio" i diploma „Zeleni list" i „Crni list"), koje doprinose popularnosti emisije i širenju ekološke svesti kod nas. Pored informativnog, magazin Čekajući vetar ima i edukativni karakter. U protekle tri decenije učvrstio je saradnju sa brojnim institucijama i društvenim organizacijama.

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html