Čekajući vetar, 18. 12. 2022.

Čekajući vetar, 18. 12. 2022.

Sve je na građanima

Krovovi zgrada u novobeogradskom Bloku 44 sadrže azbest, nekada hit materijal, danas zabranjen u većini zemalja zbog utvrđenog kancerogenog dejstva. Zbog starosti i uticaja vremenskih prilika, ploče su počele da se krune, vetar raznosi čestice, pa ih udišu i oni koji nemaju azbest na krovu. Razumevanje institucija za problem oličeno je u stavu: Ako vam smeta - menjajte krov. O svom trošku, razume se. Mi nemamo para. I nismo nadležni. Vi ste nadležni - to kaže Zakon o stanovanju. Čućete Dejana Bojovića iz Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu i Natašu Kovačević, stanarku jedne od zgrada u Bloku 44.

Problemom azbesta bavio se i portal PRVI PRVI NA SKALI i podsetio: u Srbiji je upotreba azbesta zabranjena 2011. (osam godinama nakon većine zemalja EU). Rudnik azbesta u Stragarima, najveći u Evropi, ne radi, ali je nakon zatvaranja ostala azbestoza – profesionalno oboljenje pluća izazvano azbestom (Srpsko lekarsko društvo ima naučne radove o tome, takođe i Medicinski fakultet u Beogradu: "Zdravstveni efekti izloženosti azbestu u radnoj i životnoj sredini" - prof. dr Petar Bulat), kao i jalovište čije bi konačno uklanjanje (iako skupo i rizično – po opisu prof. Bulata) bilo i "psihološko rasterećenje za meštane posle svih ovih godina..."

Savski blokovi bi mogli da postanu parkiralište za Adu ciganliju. Pre dve i po godine peticijom je ostvarena mala pobeda - bar se neće dirati Ulica Omladinskih brigada i čuveni drvored lipa. Međutim, prednovogodišnja atmosfera unazad nekoliko godina kod donosilaca odluka u Beogradu inspiriše uvek isto ponašanje: nešto što građani ne žele ugura se tamo gde misle da se ne vidi, očekujući da su zauzeti prazničnom i slavskom groznicom, a pokriveni zakonom i ušuškani u mnogo neradnih dana koji samo što nisu. Ali, neko je video i razglasio. I opet se sakupljaju potpisi - ovoga puta sa više volje i ljutnje. O tome govori Maja Đurić.

Blatologija i zemljana arhitektura imaju sve više poklonika. Prirodni, čisti i čvrsti materijali dišu i mogu da traju vekovima. Čućete Draganu Kojičić.

Foto: Radio Beograd 2
Autor i voditelj emisije: Aleksandra Vukićević

PRESLUŠAJ:

Portal PRVI PRVI NA SKALI Cekajuci vetar - preslusaj

Čekajući vetar - ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 9 do 10 sati. 
ARHIVA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari