Čekajući vetar, 18. 6. 2023.

Čekajući vetar, 18. 6. 2023.

Dobitnici Zelenog lista

Čućete drugi deo snimka sa svečanosti u Sremskim Karlovcima i dobitnike Zelenog lista za prošlu godinu, po izboru žirija Radio Beograda 2 i Pokreta gorana Vojvodine, u akciji Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine.

DOBITNICI PRIZNANJA „ZELENI LIST“

 1. Prof. dr Branko Mišić – za akciju „Beskrajna ljubav prirodi“
 2. Prof. dr Tatjana Brankov – za naučni rad u oblasti zdrave hrane i projekat „Kragujevac bez GMO“
 3. Prof. dr Vladimir Đurđević – za naučni rad u oblasti klimatskih promena i zaštite životne sredine
 4. Momčilo Antonijević – za ekološki program „Biljarnica“
 5. Andrej Josifovski – za umetnički pristup popularizaciji zaštite životne sredine
 6. UDRUŽENJE TOKSIKOLOGA SRBIJE – za projekat „Informisana mama, zdrava beba“.
 7. Slobodna škola PIONIR – za ekološku akciju „Popravi i zameni“.
 8. Meštani sela DADINCE – za ekološke aktivnosti na očuvanju čistoće Rupske reke
 9. Udruženje GOČKI KRUG – za ekološke aktivnosti u Vrnjačkoj Banji i na planini Goč
 10. Udruženje BELA ČAPLJA - za ekološke aktivnosti na očuvanju biodiverziteta Bare „Reva“
 11. Ekološki pokret EKOP – za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine u opštini Kovačica
 12. Udruženje EKO PATROLA SREMČICE – za aktivnosti na spašavanju jezera „Rakina bara“

DOBITNICI SPECIJALNOG PRIZNANJA ZELENI LIST:

 1. POKRET GORANA PIROT – za dugogodišnje aktivnosti na pošumljavanju, edukaciji, očuvanju i zaštiti životne sredine
 2. Savez učesnika omladinskih radnih akcija SORAS – za višegodišnje aktivnosti u oblasti dobrovoljnog rada i očuvanja životne sredine

CRNI LIST SU DOBILI:

 1. JP „ŽELEZNICE SRBIJE“ – zbog nepreduzimanja mera za popravljanje dotrajalih pruga i izlaganja građana Srbije velikoj opasnosti od hemijskih incidenata.
 2. Kompanija „HENKEL“ – zbog izdavanja energetskih pasoša koji su prikazivali da su neke zgrade efikasnije nego što jesu, čime su kupci prevareni, a investitorima omogućeno da zarade više novca.

Najava, iz obrazloženja za prof. dr Tatjanu Brankov

"Ona poslednjih 15 godina kontinuirano obrađuje temu genetički modifikovanih organizama. Autorka je
udžbenika "Inovacije u prehrambenom sistemu" koji je premijerno predstavljen kroz projekat "Kragujevac bez GMO". Namenjen je studentima, ali i široj zainteresovanoj javnosti koju osvešćuje i upoznaje sa opasnostima koje ova hrana nosi. Njeno je mišljenje da su aktivisti poslednja linija odbrane u borbi sa korporacijama koje su spremne na sve. Objavila je i rad o mogućoj nestašici hrane na Zapadnom Balkanu u prestižom časopisu "Foods" ("Is a Food Shortage Coming to the Western Balkans?") i učestvovala na panelu o bezbednosti hrane u organizaciji Društva za Jugoistočnu Evropu iz Minhena ("Food Security in the Western Balkans and the Republic of Moldova"). O GMO piše objektivno, bez imalo ostrašćenosti, braneći prehrambeni suverenitet Srbije, kako napisanim delima, tako i u javnim nastupima i kontaktu sa građanima".

Prof. dr Tatjana Brankov: Hvala Radio Beogradu, hvala Pokretu gorana Vojvodine. Izuzetna mi je čast što sam ovde sa vama. Iskreno se nadam da će nas boravak u ovom srpskom, pravoslavnom centru duhovnosti dodatno motivisati da čuvamo životnu sredinu Srbije i da ispunjavamo jednu od najsvetijih dužnosti, a to je očuvanje prehrambenog suvereniteta Srbije. Ujedno se nadam da će naši kreatori politike uspostaviti adekvatne mere kojima će pomoći farmerima da sačuvaju prehrambeni suverenitet i naročito da se bore sa klimatskim promenama koje su očigledno u jeku.

Foto: Radio Beograd 2
Autor i voditelj emisije: Aleksandra Vukićević

PRESLUŠAJ:

Portal PRVI PRVI NA SKALI Cekajuci vetar - preslusaj

Čekajući vetar - ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 9 do 10 sati. 

IZ ARHIVE PPNS 
POLJOPRIVREDA ILI RUDARENJE - ŠTA JE BUDUĆNOST LEVČA (AUDIO) - REKOVAC, 10. 3. 2023.

Poljoprivreda ili rudarenje - šta je budućnost Levča (AUDIO) - Rekovac, 10. 3. 2023.

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html