Čekajući vetar, 22. 1. 2023.

Čekajući vetar, 22. 1. 2023.

Pravda za drveće

Tužba meštana Velikih Crljena protiv Elektroprivrede Srbije zbog zagađenja životne sredine spada u one koje se vode po hitnom postupku. Posle dve godine proces je i dalje na početku jer su tako u mogućnosti. Ne meštani - oni imaju samo advokata, a EPS čitav državni aparat. A strane rudarske kompanije, uprkos privremenim zabranama istraživanja, a i gubicima u milijardama dolara - neće otići odavde. Neće, dok god su domaći zakoni naštelovani u njihovu korist. Čućete advokata Sretena Đorđevića.

Studenti Tehnološkog fakulteta u Leskovcu sa svojom profesorkom Marijom Tasić organizuju akcije sakupljanja stakla, od tog novca kupuju sadnice i sade drveće na lokacijama odobrenim od Opštine. U prvih pet godina obavezno je svakodnevno zalivanje, pa pakuju balone za vodu u auto i obilaze lokacije, dosipajući vodu sa javnih česmi. Za to vreme radnici Parking servisa uredno im pišu kazne za nepropisno parkiranje, a Gradsko zelenilo neće da preuzme obavezu zalivanja jer, kako kažu, nije u njihovoj nadležnosti. Većina sadnica se osušila. Profesorka i studenti ne odustaju - sledeća akcija je na proleće.

I ovogodišnji Eko kalendar, autorke Ljiljane Đurović, donosi 365 razloga da brinete o životnoj sredini, a Solarni kalkulator, koji predstavlja Tijana Jakovljević, pomaže da spremno uđete u ulogu kupca-proizvođača struje.

Foto: Radio Beograd 2
Autor i voditelj emisije: Aleksandra Vukićević

PRESLUŠAJ:

Portal PRVI PRVI NA SKALI Cekajuci vetar - preslusaj

Čekajući vetar - ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 9 do 10 sati. 


ARHIVA PPNS

  • ŠTA JE ISTRAŽIVANO NA TERITORIJI KRAGUJEVCA?
  • KO JE BIO UKLJUČEN U ISTRAŽIVANJE LITIJUMA NA TERITORIJI KRAGUJEVCA?
  • ZVUČNA IMENA POVEZANA (I) SA RIO TINTOM
  • MOŽE LI KRAGUJEVAC STRATEŠKI DA SE (OD)BRANI OD ISTRAŽIVANJA LITIJUMA?
  • PRIMEDBE UDRUŽENJA PRVI PRVI NA SKALI KAO PREDPOZIV SUGRAĐANIMA

 LITIJUM ISTRAŽIVAN NA TERITORIJI KRAGUJEVCA OD 2011. DO 2015. 

Litijum istraživan na teritoriji Kragujevca od 2011. do 2015.IZ ARHIVE PPNS: "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE 

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari