Čekajući vetar, 30. 6. 2019.

Čekajući vetar, 30. 6. 2019.

Umesto na hlor, jedan bazen u Ovči miriše na biljke. Tokom zime u njemu može da se gaji akvatičko povrće ili da se uzgajaju ribe. U dvorištu raste i energetska vrba, pogodna za isušivanje vlage i loženje, pravi se domaće pivo, a u maloj spiralno bašti različite vrste biljaka štite jedna drugu od štetočina. Tibi Deheljan iz Udruženja Rumuna iz Ovče na putu je da zatvori svoj željeni ekološko održivi krug.

A kada iz centra Ovče, od crkve i škole, prođete pored velikog gnezda roda, pa malo dole, stižete do blatnjave banje. Namažete se blatom, a ono vam tačno pokaže gde imate problem - na onom mestu koje se sporije suši. Onda se isperite čistom vodom koja ide iz creva, a ona slana, mlaka i prijatna. Kažu da je na Torlaku utvrđeno da ima 27 minerala. Preporodite se - za sada za džabe.

Botaničar Marjan Niketić našao je patuljasti efedru na Staroj planini, na šta su biolozi u prvi mah rekli - nema šanse! Ova biljka i njena svojstva poznati su u farmaciji i medicini, ali smatralo se da ona ne raste u Srbiji. Ovaj naučnik je do sada pronašao više od deset vrsta novih za svetsku nauku, a najviše se raduje kada naiđe na primerak biljke za koju se verovalo da je nepovratno iščezla, kao što je na primer jedić - najotrovnija biljka u Evropi.

Bogati ili siromašni, okupani ili zapušteni - vaške ćemo uvek imati. Gde ima ljudi ima i njih i o istrebljivanju nema ni govora. Tako je na kolektivnom nivou. Na onom pojedinačnom preostaje nam samo borba prsa u prsa, ako nam se desi da ove životinjice odnekud pokupimo. Vaške glave nisu opasne, samo su dosadne i nekako sramote, iako - ako ih imamo, to sigurno nije znak da ne peremo kosu. Da li su vaške stvarno postale rezistentne na postojeće aparate, kako se prenose, da li su im neke osobe i njihove glave posebno omiljeni i šta treba raditi - o tome govori dr Biljana Begović Vuksanović iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja.

Čućete i priču o prvoj firmi za reciklažu u Srbiji - Granplast, koja je počela sa radom još sredinom osamdesetih godina.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Foto: Prirodnjački muzej

PRESLUŠAJ:

Portal PRVI PRVI NA SKALI Cekajuci vetar - preslusaj
 

Čekajući vetar је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.


PREPORUKA PPNS

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari