Kolevka srpske industrije: sto šezdeset godina Fabrike oružja u Kragujevcu

Kolevka srpske industrije: sto šezdeset godina Fabrike oružja u Kragujevcu

"Kolevka srpske industrije: sto šezdeset godina Fabrike oružja u Kragujevcu"
Branko Bogdanović, Dragoljub Grujović, Dragislav Rosić
Kragujevac: Zastava oružje, 2013


Kada je francuski car Napoleon III, na molbe Konstantina Magazinovića i Ilije Garašanina izabrao Šarla Lubrija, kontrolora privatne francuske livnice iz Duea i uputio ga u Srbiju da postane prvi upravnik Topolivnice u Kragujevcu, nije ni slutio da će svojim izborom utrti put stvaranju i razvoju najvažnije srpske fabrike, začetniku srpske industrije.

Viševekovna težnja i ideja da se Srbija oslobodi turskog ropstva, našli su svoje utemeljenje u Topolivnici, gde su pod vođstvom Lubrija izliveni prvi srpski topovi. Ubrzani razvoj i dinamična istorija fabrike, puna uspona i padova, ratnih razaranja i obnavljanja, pratiće sudbinu srpskog naroda do današnjih dana.

Zastava oružje je tokom istorije bila nosilac naprednih tehnoloških rešenja, uspešan predstavnik srpske industrije na brojnim međunarodnim sajmovima poput onog u Parizu 1889. godine, kada su kragujevački konstruktori pobrali 6 medalja, 5 bronzanih i jednu srebrnu.

Tradiciju dugu 160 godina pisale su generacije slavnih konstruktora, upravnika i radnika sa osnovnim ciljem da fabrika bude u snažnoj funkciji odbrambenog sistema zemlje, što je i danas njena primarna uloga.

Najveću vrednost kragujevačke Fabrike oružja oduvek su činili njeni zaposleni a tako je i danas. S ponosom, uz punu stručnost i vrhunsko znanje, brend "Zastava oružje" se danas sa uspehom prostire na svim kontinentima u preko 50 zemalja širom sveta i sinonim je za proizvode vrhunskog kvaliteta.

Rade Gromović 

Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje 
Obrada: Portal PPNS  

PRVI PRVI NA SKALI NBVK logotip


NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANAJUTJUB

  

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari