Kragujevac otvoreni grad koji se voli - predstavljanje u Biblioteci

Kragujevac otvoreni grad koji se voli - predstavljanje u Biblioteci

Promovisana knjiga „Kragujevac otvoreni grad koji se voli“

U Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ održana je promocija knjige „Kragujevac otvoreni grad koji se voli“, dugogodišnjeg urednika i publiciste Miodraga Stojilovića.

Knjiga je objavljena na konkursu Ustanove kulture „Koraci“ u izdavačkoj 2023. godini.

Nastala je na osnovu dokumenatarnog serijala „Kragujevac što negda beše“, čiji je autor i voditelj bio Miodrag Stojilović, a koji je rađen u produkciji Televizije Kragujevac 2000. godine.

Stojilovićev Kragujevac ne čini samo priča o prvoj prestonici moderne Srbije, industrijskom nasleđu, oktobarskoj tragediji, već ljudi koji stoje iza tih priča, ocenjuju pisci pogovora u knjizi koji su govorili i na promociji – Nenad Karamijalković, Venko Andonovski, Zoran Matović, Gordana Jocić, kao i sam autor.

Stojilović je i pisanjem scenarija za serijal „Kragujevac što negda beše“, a sada i knjigom koja donosi reč više o Kragujevčanima, potvrdio da je bio i ostao preokupiran istorijom grada i njegovim znamenitim ljudima.

Novinar i publicista Miodrag Stojilović u svojoj prebogatoj stvaralačkoj karijeri, između ostalog, uređivao je Svetlost, pisao za NIN, Politiku, autor je teksta izvedenog na Velikom školskom času, pisao je monografije, jedan je od osnivača Međunarodnog salona antiratne karikature, inicijator izbora 6. maja za Dan grada, a potom i urednik programa obeležavanja manifestacija.

Kreirao je program obeležavanja 180. godišnjice od proglašenja Kragujevca za prvu prestonicu moderne Srbije.

VIDEO (2:21)


„Kragujevac što negda beše“ ponovo na programu RTK

Dokumentarni serijal „Kragujevac što negda beše“ rađen 2000. godine u produkciji Televizije Kragujevac, na osnovu kojeg je nastala knjiga Miodraga Stojilovića, imao je izuzetan odjek među gledaocima.

Zbog velikog interesovanja repriziran je u nekoliko navrata, a promocija Stojilovićeve knjige bila je prilika da se u Narodnoj biblioteci okupi i nekadašnja ekipa Televizije Kragujevac koja je radila dokumentarni serijal.

Na inicijativu tadašnjeg glavnog urednika Televizije Kragujevac Dejana Miloševića i njegovog zamenika Vladimira Nikolovskog, Stojilović osmišljava emisiju u kojoj je kroz devet rubrika u devet emisija oživeo Kragujevac što negda beše. To je bilo vreme kada je i bukvalno ceo grad sa posebnim interesovanjem gledao emisiju.

Sa mnogo elana, televizijska ekipa ostvarila je poduhvat o kome se dugo govorilo, koji se gledao i van Kragujevca.

Autor i voditelj Miodrag Stojilović vodio je gledaoce kroz Kragujevac u kome je autor rubrike o arhitekturi grada bio doktor Veroljub Trifunović, rubriku Koreni osmislio je Gradimir Arsenijević, Kragujevac koji volim – odnosno rubrike Lični Kovčežić i Otvoreni grad – Stevo Obrić, Perom i očima sveta – dr Đorđe Kostić, dr Milenko Bogdanović govorio je o prošlosti koja dugo traje, a o zadužbinarima Gordana Jocić. O životu na dvoru Borivije Radić.

Tekstove su čitali najbolji glasovi naše medijske kuće Vinka Knežević i Vladimir Nikolovski. Serijal je muzički obojio Bora Dugić.

VIDEO (3:21)


Slađana Obradović Čukarić
Izvor: RTK, 23. 1. 2024. 

VIDEO: ŠPICA

Kragujevac otvoreni grad koji se voli PRVI PRVI NA SKALI baner 400x229


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTRED

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html