Radomir D. Mitrić dobitnik Nagrade ’Milutin Bojić’

Radomir D. Mitrić dobitnik Nagrade ’Milutin Bojić’

promo ppns

Nagrada "Milutin Bojić" za mlade pesnike, koju je ustanovila Biblioteka "Milutin Bojić" uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, dobila je svog novog laureata. 

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija u sastavu Mileta Aćimović Ivkov (predsednik), Slađana Ilić i Darko Daničić, za pobednika ovogodišnjeg konkursa proglašen je Radomir D. Mitrić iz Kragujevca.

Mitrićev ciklus pesama "Na putu za Hesperiju" ocenjen je kao najbolji u konkurenciji 149 pristiglih prijava na konkurs.

Pored Mitrićeve poezije, u najuži krug izbora ušle su i pesme Ana Marije Grbić, Irene Plaović, Aleksandre Radičević i Branislava Živanovića.

Konkurs za Nagradu "Milutin Bojić" naišao je na veliko interesovanje mladih pesnika u regionu. Pristigle su prijave iz Republike Srpske/BiH, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, a među kandidatima je bilo i pesnika iz dijaspore. Prijave je poslalo i nekoliko pesnika najmlađeg uzrasta, od 10 ili 11 godina.

Svečano uručenje nagrade "Milutin Bojić" za 2015. godinu pobedniku Radomiru D. Mitriću održano je u utorak 19. maja u Matičnom odeljenju Biblioteke "Milutin Bojić", u okviru proslave Dana biblioteke.

Nagrada predviđa da Biblioteka "Milutin Bojić" pobedniku štampa knjigu poezije.

Prošlogodišnjoj pobednici Nagrade "Milutin Bojić", studentkinji iz Čačka Milici Milosavljević, iz štampe je upravo izašla knjiga pesama "Tamne intimnosti", koja je predstavljena u ponedeljak 18. maja.

BIOGRAFIJA RADOMIRA D. MITRIĆA

Radomir D. Mitrić rođen je 29. aprila 1981. godine u Jajcu, u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, na Katedri za književnost. Pisanjem se bavi od svoje četrnaeste godine, a poezija mu je objavljivana u brojnim časopisima i prevođena na engleski, nemački, francuski, italijanski, španski, ruski i bugarski jezik. O njegovoj poeziji objavljeni je mnoštvo književnih prikaza.

Za književni rad dobio je brojna priznanja, od kojih su najvažnija:

 • Nagrada na Tridesetpetom festivalu jugoslovenske poezije mladih Vrbas (2003), 
 • Brankova nagrada (2005)
 • Nagrada Miloš Crnjanski (2005)
 • Slovo Podgrmeča (2007)
 • Prva nagrada na Međunarodnom konkursu poezije Castello di Duino, koju dodeljuje Poesia e Solidarietà, Trst, Italija (2008)
 • Nagrada Grada Banja Luke (2008)
 • Medalja Nosside, priznanje Unesco World Poetry Directory-ja, Ređo Kalabrija, Italija (2009)
 • Prva nagrada međunarodnog festivala Duško Trifunović, Novi Sad (2010)
 • Prva nagrada međunarodnog festivala Vojislav Despotov, Novi Sad (2011)
 • Plaketa Nosside, priznanje Unesco World Poetry Directory-ja, Ređo Kalabrija, Italija (2011)
 • Poziv na putovanje, P70 i Mono i Manjana, Beograd, (2012)
 • Milovan Vidaković, Budimpešta, Mađarska, (2013)

Do sada je objavio pet knjiga poezije:

Objavio je roman Šum Panonskog mora (Mono i Manjana, Beograd, 2012.).

Poezija mu je zastupljena u nekoliko zbornika i antologija, od kojih su najvažniji naslovi:

 • Voci-Silenzio / Voices-Silence, Ibiskos Editrice Risolo, Empoli, Italija, 2008
 • Nosside 2008
 • Nosside 2009
 • Reggio Calabria, Città del Bergamotto, Italija, 2008, 2009
 • Van Kutije, Gligorije Dijak, Podgorica, 2009
 • Neue Literatur aus Bosnien und Herzegowina, Sarajevski otvoreni centar, Traduki, Sarajevo, 2010. 
 • Antologija dobitnika Brankove nagrade, Novi Sad, 2010.

Član redakcije časopisa Lipar i Srpskog književnog društva. Profesionalni bloger od 2011. godine. Živi i radi kao bibliotekar u Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu.

Izvor: Biblioteka "Milutin Bojić" 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html