Ratni dnevnik 1913-1919 i sećanja - Radomir Milaćević

Ratni dnevnik 1913-1919 i sećanja - Radomir Milaćević

Predstavljeno privatno izdanje "Ratni dnevnik Radomira Milaćevića 1913-1919"

O čoveku u ratu i ratu u čoveku

Iako je obeležavanje stote godišnjice Prvog svetskog rata poslednjih godina uticalo na porast popularnosti, otkrivanje novih i preštampavanje čuvenih ratnih dnevnika koje su pre jače od jednog veka ispisale kako srpske vojvode tako i obični vojnici, ratna svedočenja i sećanja Radomira Milaćevića predstavljaju poseban slučaj.

Njegove "Ratne dnevnike 1913-1919" i sećanja priredio je, o svom trošku objavio i juče u beogradskom Mediacentru predstavio Milovan Milaćević, praunuk Radomirovog brata, a o knjizi su govorili autor pogovora Slobodan Gavrilović i bivši predsednik SRJ i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Radomir Milaćević (1888-1971), rezervni oficir, novinar, poznati beogradski advokat i uspešan poslovni čovek između dva svetska rata, bio je rodom iz Alinog Potoka kod Užica. Osnovnu školi učio je u Mačkatu i Čajetini, gimnaziju u Užicu, gde je njegov maturski rad posebno pohvalio čuveni srpski naučnik Jovan Cvijić. Pravni fakultet u Beogradu završio je 1913. kao prvi u klasi. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu u kome je tri puta ranjavan, prešao je Albaniju, učestvovao u bitkama na Kajmakčalanu, Sivoj steni, Crnoj čuki… Demobilisan je 1919, a tri godine docnije je iz pešadije preveden u sudsku struku. Bio je jedan od osnivača i glavni urednik lista Beogradske novine, ali je brzo digao ruke od novinarstva.

Osnivao je advokatsku kancelariju i krenuo u preduzetništvo – podigao je Hotel "Prag" i poslovnu zgradu u Čika Ljubinoj ulici u kojoj je osnovao Akcionarsko društvo i banku "Zlatibor". Bio je osnivač i deoničar u Fabrici šećera na Čukarici, držao je pod zakup Fabriku alkohola i špiritusa i Brodarsko-bagersko preduzeće "Drina", stvorio veliku ekonomiju u Makišu. Bio je vlasnik zemljišta i vile na Palisadu na Zlatiboru, kao i na Dedinju u Beogradu.

Bio je mobilisan i u Drugom svetskom ratu sa ratnim rasporedom u Zagrebu. Kao oficir jugoslovenske vojske završio je nemačkom logoru Varburg. Posle rata komunističke vlasti su ga hapsile kao državnog neprijatelja, zatvorile i oduzele mu svu imovinu. Po izlasku iz zatvora ne dozvoljavaju mu da otvori advokatsku kancelariju, pa posao nalazi kod svog kolege i prijatelja u Aleksincu. Nužni smešaj našao je u napuštenom nužniku železničke stanice u Žitkovcu, gde je živeo do 1962. kad mu je preminula supruga Evgenija. Potom se preselio u Aleksinac. Preminuo je u Beogradu 1971. i sahranjen je u porodičnoj grobnici na Novom groblju za koju je govorio da je "jedina imovina koju je stekao u životu".

Njegov dnevnik ima osam svezaka rukopisa na čijem je uređivanju Milovan Milaćević radio pet godina. Tekst je za štampu bio spreman 2019, ali nije mogao da pronađe izdavača, zbog čega je rešio na sam štampa ratne dnevnike svog hrabrog i peru vičnog pretka.

Slobodan Gavrilović juče je u Medija centru rekao da "veruje da će se, ako se nije našao izdavač, naći čitaoci ove knjige", kojom je Milovan Milaćević, „kao čovek starog kova znao kako da se oduži precima i ostavi nasleđe potomcima“. Gavrilović je ukazao na duh i stil Dnevnika u kome Radomir Milaćević beleži svoja razmišljana, razgovore sa savremenicima, piše o nauci, umetnosti i kulturi, ali i svom doživljaju rata – žrtvama i profiterima raznih fela – vojnim, političkim, finansijskim… Ogorčen je na vojnu administraciji, oštar u kritici prestolonaslednika i generala, sa Dragišom Vasićem pokušava da nađe način da se "zemlja oslobodi od kockara i razbojnika"…

– Ono što ove zapise čini drugačijim jeste to što ovde nije reč samo o dnevniku u užem smislu reči, već i o sećanjima i razmišljanjima o događajima i ličnostima, našim i stranim, pogotovo posle poznatih potresa i promena u svetu posle Drugog svetskog rata. Zato je sadržina knjige i vremenski šira od onoga na šta nas upućuje sam njen naslov. U njoj se može pratiti zlehuda sudbina našeg hroničara koji je više puta teško ranjavan, da bi izašavši iz nemačkog zarobljeničkog logora prošao posle drugog rata i kroz zatvor nove vlasti, a zatim ostatak života proveo u velikoj bedi i nemaštini, lišen osnovnih prava – oceno je Vojislav Koštunica.

On je ukazao i na jaku antiratnu poruku Radomira Milaćevića, koji se trudio da u svojim sećanjima ništa ne izostavi – prelaz preko Albanije, Krf, Solun.., ali je pišući o raznim događajima, razmišljanjima o politici, diplomatiji, državnim poslovima… pokazao ne samo ratna zbivanja, nego i rat u samom čoveku.

J. T.
Izvor: Danas, 18. 6. 2021.


Dnevnik počinje njegovim služenje vojnog roka u Kragujevcu i Beogradu od 1913. do 1914...

 • Ko je Zlatiborac koji je najbolji svršeni student prava u Beogradu 1913. godine?
 • Ko je čovek koji u rovu prevodi Psihološka posmatranja o evropskom ratu Gistava le Bona?
 • Ko je čovek koji na Krfu 1916. razgovara sa Slobodanom Jovanovićem, Dragišom Vasićem, Bogdanom Popovićem?
 • Ko je čovek koji, iako i sam oficir, napada oficire, posebno vojvode, pa i glavnokomandujućeg Aleksandra Karađorđevića?
 • Ko je čovek sa sedam rana koji se oporavlja u Tunisu i Alžiru?
 • Ko je čovek koji, dok drugi piju po kafanama, čita novine i knjige na više jezika, gleda pozorišne predstave, obilazi kulturne i naučne institucije, posmatra arhitekturu, prevodi, uči jezike i konstatuje "kako je ovde na Mediteranu najlepši spoj hrišćanstva i islama".
 • Ko je čovek koji piše: "U Nici je umro vojvoda Putnik. Sa njim je umro i predstavnik vojničke kaste, koja je svojim poslušnim i pravolinijskim ponašanjem od Srbije stvorila jednu veliku kasarnu. Silazak njegov sa javne pozornice dobit je za novo društvo i novu slobodu koja je na pomolu".
 • Ko je čovek koji zaključuje: "Ovaj rat je imao smisla ako mladići više ne budu išli u vojsku"!
 • Ko je čovek koji je jedan od osnivača i glavni urednik lista Beogradski dnevnik 1919. godine?
 • Ko je čovek koji je vlasnik hotela "Prag", dve zgrade u Čika Ljubinoj ulici, najvećeg dela Šećerane na Čukarici, Fabrike alkohola i špiritusa, velikog poljoprivrednog dobra u Makišu, vile na Zlatiboru, kuće na Dedinju?
 • Ko je čovek kome sva ta materijalna bogatstva oduzimaju komuniastičke vlasti i koji od napuštenog nužnika na železničkoj stanici u selu Žitkovac kod Aleksinca pravi sebi stan?
 • Ko je čovek koji skoro deceniju provodi u tri rata, i koji se više od decenije sudi sa državom za svoju penziju?
 • Ko je Zlatiborski Jov koji se obrušuje i na komuniste, i na Ruse, i na Slovene, i na Svetoga Savu, pa i na Isusa Hrista?
 • Ko je čovek čiji se dnevnik iz Velikog rata pojavljuje sto godina kasnije?
 • Ko je čovek koji se ne pokorava i ne posustaje i pored sveg zla koje ga snalazi?
 • Ko je čovek koji kaže: "Nikada neću moći da budem pošten kao moj otac"?
 • Ko je čovek koji potomcima ostavlja samo grobnicu na Novom groblju, jer nju komunisti nisu oduzeli?

O Ratnom dnevniku 1913-1919. Radomira Milaćevića, govorili su:

 • dr Vojislav Koštunica
 • Slobodan Gavrilović (pisac pogovora)
 • Milovan Milaćević (priređivač, pisac predgovora i izdavač)
"U jedno vreme dok je postojao privid razlika i tobože pluralizma, kratko posle Drugog svetskog rata, komunisti su pravili razliku između nečega što se zvalo "konstruktivna opozicija" - u Narodnom frontu, a nasuprot tome je stajala "reakcija". Radomir Milaćević je po toj klasifikaciji spadao u reakcionare."Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 2

 • Nenad
  28.09.2021

  Gde i po kojoj ceni se može kupiti knjiga?

 • ППНС
  28.09.2021

  Ненаде, најбоље је да директно контактирате аутора: cmilacevic@gmail.com. Хвала што пратите наш портал!

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html