Tatjana Janković - Danas sam bila u našoj kući

Tatjana Janković - Danas sam bila u našoj kući

Danas sam bila u našoj kući
Kragujevac: Narodna biblioteka "Vuk Karadžić", 2016
 

Ko je pažljivo čitao prethodnu Tanjinu knjigu "Priča babinog sina" videće poetički i svaki drugi kontinuitet; štaviše, neke priče iz ove knjige "Danas sam bila u našoj kući", odjek su i dopuna prethodne, dok većina drugih osvaja nove poetičke i tematske prostore.

Kažu da je još Heraklit tvrdio da je karakter – sudbina. Nadam se da mi se neće zameriti ako tu misao preoblikujem i ustvrdim da je u Tanjinom slučaju karakter – poetika. Tanju znamo kao povučenu, ćutljivu, pomalo zatvorenu, odmerenu i delikatnu osobu. Čini mi se, ne tražeći da se bilo ko sa mnom složi, da neke od tih karakteristika imaju i njene priče koje izlaze "ispod zastora kose", kako stoji na jednom mestu ove knjige.

I u ovoj, kao i u prethodnoj knjizi, vidljiva je večna detinja glad za razumevanjem i nežnošću. Razlistava se lepeza dečjih muško-ženskih nerazumevanja, koja su nukleus onih budućih, "odraslih". Složićete se da svi imamo svoje "rane jade" ptilikom odrastanja i da nas one sustopice prate; a one koji pišu – pogotovo.

Tanjin stil krase preciznost, konciznost, tematska nepretencioznost i apotekarska mera. Ona ne insistira na zvučnosti svoje rečenice, niti ih opterećuje poetičkim nanosima, lirskim đinđuvama niti jezičkim bravurama.

Ono što je novo i dragoceno jeste suptilna ironija koja premrežava njene priče. Kao i humorni i crnohumorni pasaži i situacije kojima ona „zaslađuje“ svoje retko osećanje za meru.

Mirko Demić

  
BIOGRAFIJA

Tatjana Janković (Kragujevac, 1973)

Objavila zbirku kratke proze "Priča babinog sina" ("Filip Višnjić", Beograd, 2008) po kojoj je na Radio Beogradu snimljena i emitovana radio-drama. 
Rukopis zbirke priča "Danas sam bila u našoj kući" nagrađen je 2015. godine objavljivanjem u okviru specijalnog broja časopisa "Priča". 
Više o autorki na blogu.
 

Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje 
Obrada: Portal PPNS 

nbvk 150g


AKTUELNO

NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html