Vladimir Paunović - Vrele šezdesete: KG urbana hronika No 1. (1950-1970)

Vladimir Paunović - Vrele šezdesete: KG urbana hronika No 1. (1950-1970)

KRAGUJEVAČKA KNJIGA NEDELJE

U susret Svetskom danu muzike

Pod geslom "Muzike pre i iznad svega..." Narodna biblioteka vam predlaže da ove nedelje svoj grad upoznate na jedan drugačiji način. Veseliji i kvalitetniji.

PARALELNA ISTORIJA

Samostalni entuzijasti, pasionirani hroničari, poštovaoci tradicije, radoznali istraživači i mnogi drugi čija sećanja i arhive daleko sežu su godinama unazad bili zaslužni što drage priče iz zajedničkih prošlosti nisu zauvek izgubljene. Tako i knjiga "Hronika urbane kulture KG" Vlade Paunovića daje jedno specifično viđenje grada tokom pedesetih i šezdesetih godina, kroz prizmu promena koje je donosio sudar istočne i zapadne politike, starog i novog, ruralnog i urbanog.

Pedantno i s ljubavlju, Paunović kroz razgovore sa presudnim akterima tih godina ispisuje paralelnu istoriju grada. Desetine autentičnih junaka ove knjige svedoče o mladalačkom entuzijazmu, borbi za svoje mesto u sivom socijalističkom okruženju i potvrđuju da "sve je lako kad si mlad". Fokusirajući se na džez, bit i rok muziku, verovatno najpopularniju aktivnost novih generacija tih godina, Paunović ispisuje biografije grupa kao što su Sedam mladih, Daleki horizonti, Senke i stiže pred sam kraj knjige do ranih sedamdesetih i osnivanja sastava Smak. A nastavak, naravno sledi.

Ali upravo oko muzike se okupljaju i svi ostali, pa tako kroz priče o igrankama saznajemo i raspored glavnih mesta za izlazak tih godina, ključnu ulogu bioskopa i američkog filma, značaj amaterskih pozorišta, retkih radijskih i televizijskih emisija koje su se na pravi način bavile kulturom mladih i sijaset drugih podataka i anegdota koje su knjizi obezbedile fabularnost i životnost.

Uz pomoć retkih novinskih članaka, požutelih fotografija i varljivih sećanja, on dočarava mirise roštilja, bubnjavi zvuk crno-belih televizora, kodekse mladićkog fer pleja, uzbudljive šetnje korzoom i prve susrete sa čarima velikog sveta.

Vešto izbegavajući zamornu patetiku, Paunović tadašnje vrednosti i zanose povremeno diskretno poredi sa konfuznim parametrima ovih vremena zadržavajući se u ulozi hroničara, a ne moralizatora. Za Kragujevčane koji vole da pogledaju unazad, ovo je knjiga koja će ih podsetiti na vreme kada je sve bilo moguće. U stvari, ne samo za njih, ovo je knjiga koja po svojoj tematici može biti primenjiva na gotovo svaki veći grad bivše Jugoslavije. Jer su se slušale iste ploče, gledali isti filmovi i TV serije, čitale iste knjige i borilo protiv sličnih politkom mentaliteta.

Petar Janjatović

BIOGRAFIJA

Vladimir Paunović je rođen 1966. godine u Kragujevcu. Po struci PR menadžer, po profesiji novinar i NVO aktivista. Radio 16 godina kao novinar i urednik u Pogledima, TV K9, Nezavisnoj svetlosti, TV Kragujevac (glavni urednik, 1997) i Drugoj boji Radio Kragujevca.

Organizator ŠRAF-a (1994, 1995) i producent CD-a "Know Your Rights" (2001). Osniva udruženje "Millennium" 1999. godine. Kao trener i predavač iz oblasti menadžmeta komunikacija i odnosa sa javnošću radi od 2000. godine.

ODLOMAK

"Iz rok tašne Stevana Pajića"Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html