Zarija D. Vukićević - Tragična devetstopetnaesta: povlačenje kroz Albaniju

Zarija D. Vukićević - Tragična devetstopetnaesta: povlačenje kroz Albaniju

KRAGUJEVAČKA KNJIGA NEDELJE

Dnevnik iz Prvog svetskog rata

"Tragična devetsto petnaesta: povlačenje kroz Albaniju" predstavlja izuzetno vredan i autentični rukopis iz ostavštine Kragujevčanina Zarije Vukićevića. U dnevniku je zabeleženo svedočenje šesnaestogodišnjeg đaka koji je kao dobrovoljac sa Šumadijskom divizijom krenuo preko Albanije i dospeo na Krf, odakle je sa grupom srpskih đaka krenuo na školovanje u Francusku.

Zarija D. Vukićević je rođen 4. juna 1893. godine u Valjevu, ali je za Kragujevac vezan od svojih ranih godina. U njemu se školovao, iz njega je sa Šumadijskom divizijom, kao dobrovoljac, krenuo na put preko Albanije i dospeo na Krf, odakle je sa grupom srpskih đaka krenuo na školovanje u Francusku, a potom u Englesku. Od 1924. do 1933. bio je profesor francuskog i srpskog jezika i književnosti u Muškoj gimnaziji u Kragujevcu. Za to vreme bio je izuzetno aktivan: u više navrata (1926-1928, 1930, 1931-1933) obavljao je dužnost upravnika Javne biblioteke, bio je predsednik Akademskog pozorišta, predsednik Fudbalskog kluba "Šumadija", osnivač i urednik lista Javno mnenje, saradnik mnogih listova u zemlji i aktivan član mnogih udruženja i društava.

Godine 1933. premešten je na rad u Ministarstvo inostranih dela, gde je postavljen za sekretara kancelarije Nj. v. kralja Aleksandra P. Karađorđevića. Na tom mestu ostaje i za vreme namesništva princa Pavla A. Karađorđevića, da bi, potom, bio imenovan za načelnika kancelarije Nj. v. kralja Petra II Karađorđevića.

Posle Drugog svetskog rata živi u Opatiji, gde je i umro 1978. godine. Posle njegove smrti, supruga Zora je celokupnu njegovu ostavštinu ustupila Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" na čuvanje.

Od gimnazijskih dana se bavio literaturom i književnim radom. Za života je objavio dve zbirke pripovedaka: Kad sudbina flertuje (Kragujevac, 1932) i Na životnim krivinama (Beograd, 1936). Autor je i istorijske monografije Crkva Svetog Đorđa na Oplencu (Beograd, 1935; Kragujevac, 1990).

Živeo je, uglavnom, od prevodilačkog rada. Preveo je: Tri mladića u novom odelu J. B. Pristlija, Tri čoveka u čamcu – o psu da i ne govorimo Džeroma K. Džeroma, Lirske balade Julijana Vordovorda, Mala Ledi Džeka Londona, U lavirintu špijunaže Valtera Šelenberga. Bedem, Odabrane pripovetke i Zora Teodora Drajzera...

Zaostavština Zarije Vukićevića od preko 4 500 stranica čuva se u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u Kragujevcu, a do sada je u Biblioteci Legatum objavljeno: Anglosaksonski medaljon (2002), Večera u kraljevskom dvoru (2003), Eseji, predavanja, uspomene (2007).

Objavljivanjem ratnog dnevnika "Tragična devetsto petnaesta" zaokružili smo izdavačku celinu – biblioteku Legatum, uzeli učešća u obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata i na najbolji način doprineli kulturnoj istoriji grada. Autentično svedočenje kroz dnevničke zapise tadašnjeg đaka, kasnije sekretara kancelarije Nj. v. Kralja Aleksandra P. Karađorđevića osvetljava albansku golgotu srpske vojske kroz iskustvenu vizuru mladog čoveka.Izdavač: Narodna biblioteka "Vuk Karadžić", Gradski odbor SUBNOR, Kragujevac 2014. 

Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari