Željku Jovanoviću iz Kragujevca uručena Vibova nagrada

Željku Jovanoviću iz Kragujevca uručena Vibova nagrada

„Posebno mi je drago što mi se ova nagrada uručuje na devedesetu godišnjicu rođenja velikog srpskog satiričara, kojim se Kragujevac ponosi”

Željko Žele Jovanović iz Kragujevca ovogodišnji je dobitnik tradicionalne nagrade lista „Politika” „Vladimir Bulatović Vib”, koja se od 1995. godine dodeljuje najboljem mladom satiričaru. Na svečanosti primerenoj uslovima pandemije, priznanje koje se sastoji od povelje, plakete sa Vibovim likom i novčanog iznosa, laureatu je uručio v. d. glavnog i odgovornog urednika „Politike” Marko Albunović.

„Ovo je veliki dan za mene, ali i za Kragujevac, moj rodni grad, naročito ako se zna da je prošlogodišnji dobitnik priznanja Marko Miljković, moj sugrađanin. Za Kragujevac je bio vezan i Vladimir Bulatović Vib koji je odrastao i školovao se u rodnom gradu svoje majke”, istakao je Jovanović i naglasio da mu je posebno drago što mu se nagrada „uručuje na devedesetu godišnjicu rođenja velikog srpskog satiričara, kojim se Kragujevac ponosi”. On je zahvalio listu „Politika” što čuva sećanje na Viba i neguje ovo priznanje koje podstiče satirično stvaralaštvo mladih autora.

Nakon uručenja priznanja, Jovanović je citirao Vibov aforizam: „Požurite s ordenima. Ljudi se brzo kvare” i dodao da je za njega „nagrada koju dobija poput ordena”, te da se „nada da ga počast neće pokvariti”. Jovanović je potom pročitao nekoliko svojih aforizama: „Sudske izvršitelje smo dočekali skromno i u krugu porodice”, „Ima li života posle smrti? Ima – u svojstvu glasača”, „Uvođenjem višestranačkog sistema dobili smo i višestranačke ličnosti”, „Možemo da verujemo televizoru, ali u frižideru je istina”, „Vuk se pretvarao da je baka, sve dok nije video njenu penziju”...

Predsednik žirija Aleksandar Čotrić je naglasio da je žiri, koji su pored njega činili urednik „Politikine” rubrike „Satirikon” Dragutin Minić Karlo, kolumnista „Politike” Aleksandar Apostolovski, autor rubrike „Trn” u „Večernjim novostima” Bojan Ljubenović i satiričar Dejan Dimitrijević Mita, jednoglasno odredio ovogodišnjeg laureata.

Obrazlažući odluku, Čotrić je rekao da je „Željko Žele Jovanović jedan od najistaknutijih predstavnika mlađe plejade srpskih aforističara”, te da „iako je mlad, njegovi radovi su mudri, zreli, promišljeni i upečatljivi. Duhovitost i ironija glavne su odlike poetike ovog multitalentovanog autora koji svakim svojim redom demonstrira mladalačku drskost, stvaralačku hrabrost i strast pobune, pretočene u filozofsko zaključivanje i umetničko viđenje i tumačenje društva i sveta u kojem živimo”.

Željko Žele Jovanović rođen je 1989. godine u Kragujevcu.

Piše aforizme, satiričnu poeziju, priče i pesme za decu. Objavljuje u listovima, časopisima i na internet portalima: „Politika”, „Večernje novosti”, „Enigmatika”, „Razbibriga”, „Etna”, „Šipak”, „Pokazivač”, „Opušteno”, „Konkretno”...

Autor je knjige aforizama „Ostavite nešto apokalipsi”, koja je objavljena prošle godine u izdanju Ustanove kulture „Koraci” iz Kragujevca. Član je Beogradskog aforističarskog kruga.

Foto: Privatna arhiva; N. Marjanović/Politika
Izvor: Politika, 8. 3. 2021.


ARHIVA PPNS

KNJIŽARENJE: OSTAVITE NEŠTO APOKALIPSI - ŽELJKO ŽELE JOVANOVIĆ PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html