Sa imanja profesora Pupina

Sa imanja profesora Pupina

Jelena Lozanić piše posle posete Pupinovom domu u Norfolku

Septembar 1915.

"Zidovi velikog salona, u kome smo sedeli, obloženi su orahovinom. Nameštaj je u stilu italijanske renesanse. Sedišta i zavese su od istog brokata. Ova soba ima izgled neke kapele, nečeg religioznog, čemu mnogo doprinose i orgulje koje je Pupin postavio. On taj instrument voli i na njemu svira. Ali ni u taj salon Pupin nije zaboravio da stavi nešto blisko njegovoj zemlji i njegovom srcu. Na belom mermernom kamenu, nalaze se u bereljefu dva velika bronzana vola, koji podsećaju na te hranioce srpskog sela koji, od jutra do mraka, neumorno vuku i tegle i pomažu srpske domaćine na selu da obave mnogobrojne poslove.

Zidovi Pupinove trpezarije obloženi su kestenovim drvetom, što pokazuje Pupinovu ljubav prema plemenitom drvetu. Sto u trpezariji bio je ukrašen srebrom, kristalima i cvećem raznih žutih tonova, od bledožutog, narandžastog do bakarnožutog. Tek pošto sam sela za sto opazila sam prekoputa kamin od beličastog grubog mermera i na njemu opet srpski motiv. Izrađen u bareljefu, sedi i peva, slepi guslar Filip Višnjić, a oko njega okupljeni ljudi, žene i deca pažljivo slušaju kako im uz zvuke gusala kazuje našu istoriju i podvige naših junaka.

Biblioteka ili, bolje reći, Pupinova soba za rad, sva je obložena drvetom otvoreno žute boje, sa vanredno lepim motivima grožđa i vinovog lišća u drvorezu. Izbočeni prozori su puni zelene paprati i čoveku se čini da je to samo produžetak spoljašnje bašte. u toj sobi je knjiga i časopisa po policama, dok je sto za rad prekriven hartijama, pismima, telegramima, ponekim čak i neotvorenim. I u toj sobi se nalazi veliki kameni kamin, uz čiju smo vatru dugo i više puta u noć sedeli i razgovarali. Najčešće bi nam Pupin pričao nešto polako, razlagao i iznosio mišljenje. Ta je soba, nema sumnje, najprisnija soba u kući. Oseća se da se tu sedelo, živelo, mislilo, razgovaralo i radilo.

Posle ručka profesor Pupin je pričao, šetajući sa nama, da je celo ovo imanje uredio tokom ovih devetnaest godina. Pričao je kako je leti, pre rata, ustajao u pet ujutro i počinjao da radi sa nekim našim Hercegovcima i tako bi do večere proveo u poslu. Taj ga je fizički rad održavao te je uvek bio svež za zimske varoške studije na univerzitetu."

OBRAZOVNO-ISTRAŽIVAČKO DRUŠTVO MIHAJLO PUPIN SAJTFB STRANA 


PRVI PRVI NA SKALI Aleksandra Ninkovic Tasic

BIOGRAFIJA 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari