Sa imanja profesora Pupina

Sa imanja profesora Pupina

Jelena Lozanić piše posle posete Pupinovom domu u Norfolku

Septembar 1915.

"Zidovi velikog salona, u kome smo sedeli, obloženi su orahovinom. Nameštaj je u stilu italijanske renesanse. Sedišta i zavese su od istog brokata. Ova soba ima izgled neke kapele, nečeg religioznog, čemu mnogo doprinose i orgulje koje je Pupin postavio. On taj instrument voli i na njemu svira. Ali ni u taj salon Pupin nije zaboravio da stavi nešto blisko njegovoj zemlji i njegovom srcu. Na belom mermernom kamenu, nalaze se u bereljefu dva velika bronzana vola, koji podsećaju na te hranioce srpskog sela koji, od jutra do mraka, neumorno vuku i tegle i pomažu srpske domaćine na selu da obave mnogobrojne poslove.

Zidovi Pupinove trpezarije obloženi su kestenovim drvetom, što pokazuje Pupinovu ljubav prema plemenitom drvetu. Sto u trpezariji bio je ukrašen srebrom, kristalima i cvećem raznih žutih tonova, od bledožutog, narandžastog do bakarnožutog. Tek pošto sam sela za sto opazila sam prekoputa kamin od beličastog grubog mermera i na njemu opet srpski motiv. Izrađen u bareljefu, sedi i peva, slepi guslar Filip Višnjić, a oko njega okupljeni ljudi, žene i deca pažljivo slušaju kako im uz zvuke gusala kazuje našu istoriju i podvige naših junaka.

Biblioteka ili, bolje reći, Pupinova soba za rad, sva je obložena drvetom otvoreno žute boje, sa vanredno lepim motivima grožđa i vinovog lišća u drvorezu. Izbočeni prozori su puni zelene paprati i čoveku se čini da je to samo produžetak spoljašnje bašte. u toj sobi je knjiga i časopisa po policama, dok je sto za rad prekriven hartijama, pismima, telegramima, ponekim čak i neotvorenim. I u toj sobi se nalazi veliki kameni kamin, uz čiju smo vatru dugo i više puta u noć sedeli i razgovarali. Najčešće bi nam Pupin pričao nešto polako, razlagao i iznosio mišljenje. Ta je soba, nema sumnje, najprisnija soba u kući. Oseća se da se tu sedelo, živelo, mislilo, razgovaralo i radilo.

Posle ručka profesor Pupin je pričao, šetajući sa nama, da je celo ovo imanje uredio tokom ovih devetnaest godina. Pričao je kako je leti, pre rata, ustajao u pet ujutro i počinjao da radi sa nekim našim Hercegovcima i tako bi do večere proveo u poslu. Taj ga je fizički rad održavao te je uvek bio svež za zimske varoške studije na univerzitetu."

OBRAZOVNO-ISTRAŽIVAČKO DRUŠTVO MIHAJLO PUPIN SAJTFB STRANA 


PRVI PRVI NA SKALI Aleksandra Ninkovic Tasic

BIOGRAFIJA 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html